A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române

A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române
A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române / Foto: Mitropolia Ardealului, Facebook
Publicat: 13/01/2021, 17:36
Actualizat: 13/01/2021, 17:40

Părintele academician Mircea Păcurariu, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, a încetat din viața astăzi, 12 ianuarie, la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Mitropolia Ardealului.

Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a decedat, miercuri, acasă, înconjurat de familie şi câţiva apropiaţi, anunţă Mitropolia Ardealului.

Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, academicianul Mircea Păcurariu avea 88 de ani. El s-a născut în localitatea Ruşi, judeţul Hunedoara, într-o familie de preot, a studiat la Liceul „Decebal” din Deva (1943-1951), Facultatea de Istorie a Universităţii din Cluj (1951-1952), Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1952-1956), iar apoi a urmat cursuri de doctorat la zi, la specialitatea Istoria Bisericii Române la Institutul Teologic din Bucureşti (1956-1959).

Şi-a susţinut doctoratul în 1968.

A fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1959-1961), iar apoi a devenit asistent pentru Latină şi Greacă (1961-1970), conferenţiar (1970), profesor la Catedra de Istoria Bisericii Române de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

A fost decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu (1992-2000), iar în perioada 1990-1992 a fost suplinitor al aceleiaşi catedre la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

A fost hirotonit diacon în 1970, preot în 1971, hirotesit iconom stavrofor în 1976. A participat la mai multe întruniri cu caracter istoric peste hotare, iar pe 24 octombrie 1997 devenea membru corespondent al Academiei Române.

Pe 26 noiembrie 2015 a devenit membru titular al Academiei Române. A primit distincţia „Doctor Honoris Causa” la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, la Universitatea din Oradea şi la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

A scris numeroase lucrări în domeniul Istoriei Bisericii Ortodoxe Române

Mircea Păcurariu a scris foarte multe lucrări şi studii în domeniul Istoriei Bisericii Ortodoxe Române şi nu numai, cele mai cunoscute fiind manualele pentru Seminariile Teologice şi pentru Facultăţile de Teologie pentru această disciplină teologică, Dicţionarul Teologilor Români, cele legate de viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, despre viaţa Bisericii Ortodoxe din Transilvania, despre învăţământul teologic sibian, marii cărturari sibieni, volumul de predici la duminici şi sărbători. Volumele de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române sunt considerate a fi reprezentative pentru literatura de specialitate.

În 2012,  Mircea Păcurariu a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu

Numeroase generaţii de teologi îl au ca mentor pe părintele academician Mircea Păcurariu. A format mai mulţi tineri teologi în cadrul cursurilor de doctorat, masterat şi licenţă. Dintre foştii studenţi de la Sibiu, o parte sunt membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alţii sunt cadre didactice în învăţământul teologic universitar sau seminarial”, spun reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Mircea Păcurariu a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofiţer de preşedintele României, Emil Constantinescu; a primit Medalia de Merit din aur din partea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu; a fost membru activ în Asociaţia culturală pentru literatura şi cultura poporului român din Transilvania (Astra) din 1990 şi membru de onoare în diferite asociaţii culturale româneşti, cu diplome de apreciere din partea lor.

A primit „Crucea patriarhală” de la partriarhii Iustin Moisescu (1977), Teoctist Arăpaşu (2001) şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2009.

De asemenea, în 2007 a primit „Crucea şaguniană” din partea ÎPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Sicriul a fost depus în biserica Mitropolitană

Sicriul cu trupul părintelui academician Mircea Păcurariu a fost depus miercuri în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, unde un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat o slujbă de pomenire.

Academicianul Mircea Păcurariu va fi înmormântat vineri, 15 ianaurie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete