Situație dramatică pentru elevi: Autoritățile din 95% din localitățile din România nu acordă burse conform Legii Educației! „Elevii sunt lăsați la mila sorții”

Situație dramatică pentru elevi: Autoritățile din 95% din localitățile din România nu acordă burse conform Legii Educației! „Elevii sunt lăsați la mila sorții”
Situație dramatică pentru elevi: Autoritățile din 95% din localitățile din România nu acordă burse conform Legii Educației! „Elevii sunt lăsați la mila sorții” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/01/2021, 22:06
Actualizat: 24/01/2021, 22:07

Alexandru Manda, președintele Societății Academice din România, susține faptul că Legea Educației nu este respectată în localitățile din țară, astfel încât unii elevi nu primesc bursele  conform legii, iar unii primesc niște sume de nimic, chiar și câte 6 lei pe lună.

Alexandra Manda a fost și președinte al Asociației de Elevi din Constanța și încă de la acea vremea lupta ca Legea Educației să fie respectată.

„Noi, la Societatea Academică din România am făcut un raport în luna septembrie, pe care l-am făcut public, iar conform acelui raport în 95% din localitățile din România se încalcă legea și nu se acordă bursele conform Legii Educației. Cel puțin un tip de bursă se acordă în doar 30% din localitățile din România. În 70% dintre ele este încălcată legea, iar elevii sunt lăsați la mila sorții”, a declarat Alexandru Manda pentru Aleph News.

De asemenea, acesta a anunțat faptul că în anumite localități din țară elevii primesc burse și de câte 6 lei pe lună, chiar dacă sunt elevi care provin din familii defavorizate.

Alexandru Manda: În 95% din localități se încalcă Legea Educației!

„Pur și simplu se pare că elevul nu este de interes pentru cei care conduc în prezent sistemul de educație. Bursele nu se acordă, pentru că primarii refuză să respecte legea și refuză să trateze dreptul la burse școlare ca pe o necesitate. De aceea am susținut și ne bucurăm că Guvernul a luat act de cerea noastră, să fie instituit la nivel național un cuantum minim,” a mai declarat Alexandru Manda.

Ministrul Educației susține dublarea sumei alocate pentru bursele elevilor: Să nu mai fie burse ridicole de 4 lei, 8 lei!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că susține introducerea în buget pentru 2021 a sumei de 530 milioane lei pentru a fi pusă în practică o Hotărâre de Guvern cu privire la cuantumul minim al bursei la nivel de 100 de lei.

Suma reprezintă dublul bugetului din 2020, ministrul spunând că nu mai acceptă situația cu „burse absolut ridicole” de 4 lei sau de 8 lei.

„Este o obligativitate. În 2020, cuantumul total al burselor a fost de 270 de milioane de lei, din care 135 de milioane de lei au fost doar bursele din Bucureşti. Restul, jumătate, pentru toată ţara. Hotărârea de Guvern aduce un lucru foarte bun: cuantumul minim al bursei de 100 de lei. Să nu mai fie burse de 4 lei, de 8 lei, absolut ridicole! Pentru asta, în buget trebuie să fie cuprinsă suma de 530 de milioane de lei – deci dublu faţă de bursele elevilor din anul 2020 – pentru ca aceste burse să poată fi plătite. Da, Ministerul Educaţiei are ca obiectiv principal susţinerea introducerii în bugetul de stat cel puţin a sumei de 530 de milioane de lei, deci dublu faţă de anul trecut, pentru a fi pusă în practică Hotărârea de Guvern din 4 decembrie 2020 cu privire la cuantumul minim al burse la nivelul de 100 de lei”, a declarat ministrul Educaţiei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...