Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) denunță public atitudinea ipocrită a ambasadelor străine cu privire la independența justiției în România

Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) denunță public atitudinea ipocrită a ambasadelor străine cu privire la independența justiției în România
Publicat: 27/02/2021, 19:30

Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) denunță public atitudinea ipocrită a ambasadelor străine cu privire la independența justiției în România.

„Subscrisele asociatii, sustinem ferm comunicatul Sectiei pentru judecători, din data de 25 februarie 2021, prin care s-a atras atenția asupra faptului că „Ministrul justiţiei sfidează cadrul constituţional prin angrenarea reprezentanţilor altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realităţi din domeniul justiţiei în unicul scop de a obţine susţinere politică pentru proiectele de modificare a legilor justiţiei”.

Perindarea diversilor functionari ai ambasadeelor străine pe la Ministerul Justitiei sau Consiliul Superior al Magistraturii, ocazie cu care dau indicatii despre cum să fie modificate legile justitiei ori să fie desfiintată Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), este o sfidare nu doar a normelor diplomatice, ci si a ordinii constitutionale din România, a drepturilor si libertătilor românilor.

Ani la rând, atât prin declaratii publice, cât si prin rapoartele Mecanismului de Colaborare si Verificare (MCV) – impus României la data aderării la Uniunea Europeană, in 2007 -, Comisia Europeană si SUA au solicitat constant că procurorii de rang inalt să fie numiti în baza unui „sistem robust si transparent”, cu implicarea majoră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si cu diminuarea rolului politicului în aceste numiri. Acum, însă, prin declaratii făcute într-un interval de câteva zile, ambasada Germaniei si cea a Statelor Unite ale Americii au solicitat desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

In niciuna dintre aceste declaratii nu s-a facut trimitere la recomandarile mai sus relevate, ci s-a preferat să se ignore realitatea evidentă, si anume că SIIJ este singura structura de parchet in care clasa politică nu are niciun rol, nici in numirea procurorilor, nici in organizarea si functionarea acesteia. SIIJ este, asadar, singura structura de parchet din România in care politicul nu are absolut nicio influentă întrucât este singura structură de parchet cu privire la care a fost transpus in dispozitii legale „sistemul robust si transparent” de numire si revocare a procurorilor, cu directa implicare a Consiliului Superior al Magistraturii, salutată. de altfel, de Comisia de la Venetia. Dar, în pofida acestor evidente, ambasada SUA si ambasada Germaniei sustin desfiintarea SIIJ, fără niciun argument concret, factual, fundamentat.

In timp ce vorbesc adeseori despre statulul de drept din România, si se arată pretins preocupate de rerspectarea acestuia, ambasadele străine vor acum să se defiinteze singura structura cu privire la care Curtea Constitutională a statuat, prin Decizia nr. 33/2018, că infiintarea SIIJ „constituie o garanție legală a principiului independenței justiției, sub aspectul componentei sale individuale, independența judecătorului”, asigurându-se, pe această cale, „o protecție adecvată a magistraților împotriva presiunilor exercitate asupra lor”. 

SIIJ a fost infiintată, pe de-o parte, ca urmare abuzurilor comise de procurorii DNA contra judecătorilor si procurorilor, abuzuri constatate si argumentate detaliat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 225/2019. 

Pe de altă parte, SIIJ a fost înfiintată pentru a înlocui Serviciul de combatere a coruptiei din justitie, înfiintat printr-un ordin obscur, de fosta sefă  a DNA, în ianuarie 2014. Procurorii erau numiti la acest Serviciu după  bunul plac al fostei sefe DNA, fără  nicio procedură  transparentă , inclusiv din rândul procurorilor cu vechime mică  si care functionau la parchetele de pe lângă  judecatorii, iar acestia, odată  numiti la DNA, puteau ancheta judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtile de Apel, precum si procurori de la parchetele de pe lângă  acestea.

Reaminitim, o dată în plus, că SIIJ este singura structură de parchet în care procurorii sunt numiti exclusiv de CSM, atât în functii de conducere, cât si de executie, într-o procedură transparentă, procurorii fiind numiti pe o perioadă determinată, fiind necesar ca acestia să aibă vechime de cel putin 18 ani si grad minim de Curte de Apel. Functionarea SIIJ este monitorizată de Plenul CSM, în fata căruia trebuie să prezinte un raport anual de activitate. 

Din reactiile publice la care ne referim se poate observa că statul de drept pe care ambasadele străine îl doresc în România nu este cel în care domneste legea si în care judecătorii, liberi de orice presiune exterioară, apără drepturile si libertatile românilor, ci un „stat de drept” în care judecătorii să poata fi înfricosati, pusi sub presiune, cercetati penal pentru solutiile pe care le pronuntă.

Un astfel de stat nu este unul de drept, ci unul de sorginte totalitară, în care drepturile si libertătile cetătenilor sunt un „moft”. Experienta tragică a unui stat totalitar impus in România dupa al Doilea Razboi Mondial, caracterizat prin folosirea justitiei de către puterea nelegitimă, pentru a-si justifica actiunile abuzive si pentru a-i condamna pe nedrept pe cei care s-au opus totalitarismului, nu poate si nu trebuie să fie uitată. 

Tinând seama de realitatea afirmată în mod repetat în documentele internationale, potrivit căreia o justitie independentă constituie fundamentul statului de drept, subscrisele asociatii, avem datoria de a ne lupta cu toate mijloacele legale pentru apărarea acestei independente, astfel cum am făcut-o intotdeauna. Demersurile noastre sunt cu totul indreptătite, fiind sustinute de Carta Universala a Judecătorului, adoptată de Asociatia Internatională a Judecătorilor (IAJ-UIM), care in art. 1 statuează: „Independența judecătorului este indispensabilă pentru o justiție imparțială și conformă legii. Ea este indivizibilă. Ea nu este o prerogativă sau un privilegiu acordat în interesul personal al judecătorilor, ci în interesul Statului de drept și al oricărei persoane care solicită și așteaptă o justiție imparțială. Toate instituțiile și autoritățile, atât cele naționale, cât și cele internaționale, trebuie să respecte, să protejeze și să apere această independență”.

jud. dr. Andreea Ciucă,                            jud. Florica Roman,

AMR                                                                AJADO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Care este „cel mai stresant aeroport” european? A pierdut 34.000 de bagaje într-un singur an
×