Daniel Tudorache, desființarea SIIJ și ”garanțiile” care însoțesc proiectul de lege: ”Nu au nicio legătură cu statul de drept”

Daniel Tudorache, desființarea SIIJ și ”garanțiile” care însoțesc proiectul de lege: ”Nu au nicio legătură cu statul de drept”
Daniel Tudorache, desființarea SIIJ și ”garanțiile” care însoțesc proiectul de lege: ”Nu au nicio legătură cu statul de drept”
Publicat: 24/03/2021, 15:25
Actualizat: 24/03/2021, 15:32

Astăzi, deputații au votat proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Au fost înregistrate 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Acest proiect a fost adoptat cu amendamentul potrivit căruia magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM, iar acum va merge către Senat, camera decizională.

Eventuala desființare a SIIJ a suscită, în continuare, un interes ”aprins”, iar fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache – deputat PSD – scrie în mediul online că acest proiect controversat de lege a trecut, în Camera Deputaților, cu doar 4 voturi.

”Proiectul de lege pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a trecut la o diferență de doar patru voturi! Deși peste 1.000 de judecători și procurori au semnat memoriul ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate”, Camera Deputaților a dat astăzi un vot pentru desființarea SIIJ”, notează deputatul PSD pe pagina sa de socializare.

Mai mult, Daniel Tudorache anticipează efecte negative, după desființarea SIIJ, cu atât mai mult cu cât doar Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) va putea să îi trimită în judecată pe ”procurorii și judecătorii corupți”, ceea ce ar reprezenta ridicarea acestora ”deasupra legii”.

”Dacă și în Senat se va vota la fel, iar Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție va fi desființată, atunci doar CSM va mai putea să trimită în judecată procurorii sau judecătorii corupți sau care comit alte infracțiuni. Practic, îi va ridica pe aceștia din urmă deasupra legii, oferindu-le imunitate”, mai scrie deputatul Daniel Tudorache.

Daniel Tudorache: ”Ce contează toate aceste lucruri atunci când este vorba despre a scoate basma curată pe magistrații infractori, care au dosare la SIIJ?”

În ceea ce privește ”garanțiile” care ar însoți acest proiect de lege prin care SIIJ urmează să fie desființată, Daniel Tudorache consideră că ele ”nu au nicio legătură cu statul de drept”, iar ”binecuvântarea” CSM poate fi interpretată ca o ”superimunitate”

”Garanțiile care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ nu au nicio legătură cu statul de drept. Practic, condiționarea trimiterii în judecată a magistraților care comit infracțiuni, mai ales de corupție, de „binecuvântarea” Consiliului Suprem al Magistraturii este văzută, chiar de cei 1.000 de procurori și judecători care au semnat memoriul, ca o „superimunitate”, acordată neconstituțional, și care va scădea încrederea publică în actul de justiție.

Dar, ce contează toate aceste lucruri atunci când este vorba despre a scoate basma curată pe magistrații infractori, care au dosare la SIIJ? Mai ales că mulți dintre ei au slujit și încă slujesc „sistemul”, încheie Daniel Tudorache postarea de pe pagina sa de socializare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...