“Go Agro” Conference. Mihai Moraru, AFIR: Ne-am dori să avem antreprenori care să dezvolte și o componentă de procesare sau de depozitare. Care este modelul de succes

“Go Agro” Conference. Mihai Moraru, AFIR: Ne-am dori să avem antreprenori care să dezvolte și o componentă de procesare sau de depozitare. Care este modelul de succes
Publicat: 26/03/2021, 13:04
Actualizat: 27/03/2021, 16:51

“Un busines activ care să crească și să se dezvolte”, acesta este modelul de antreprenor pe care și l-ar dori Mihai Moraru, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). El a declarat la “Go Agro” Conference, evenimentul digital Gândul, că fi un lucru foarte bun dacă tot mai mulți beneficiari ai fondurilor europene ar accesa și componenta pentru procesare, ceea ce le-ar permite să aducă business-ul la un nivel superior.

Și chiar dacă fondurile disponibile nu sunt foarte mari de multe ori, ele pot să permită începerea unui business, așa cum este cazul submăsurii destinate instalării tinerilor fermieri (până la 50.000 euro), una dintre cele mai solicitate, de altfel.

Pentru cei care au reușit să acceseze și să implementeze mai multe proiecte pe PNDR, ne-am dori să dezvolte și o componentă de procesare care să crească sau de depozitare – Mihai Moraru.

Șeful AFIR spune că se așteaptă la un interes tot mai mare pe submăsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 4.2 – Sprijin pentru procesarea și marketingul produselor agroalimentare, o dată cu creșterea intensității sprijinului, astfel încât să fie încurajată asocierea componentei de producție primară cu componenta minimă de depozitare-procesare.

Moraru a vorbit și de afacerile derulate de femei în mediul rural, deloc puține, de altfel. Ori de multe ori, femeile sunt chiar mai curajoase decât bărbații atunci când vine vorba să înceapă o afacere.

‘’A fi antreprenor ține de flerul fiecăruia până la urmă, nu neapărat de o îndrăzneală. Trebuie și un pic de curaj, așa cum spune fiecare antreprenor, să mergi pe acest drum, dar și un dram de asumare de risc’’, a mai afirmat Moraru.

Femeile antreprenor din mediul rural

AFIR a finanțat prin PNDR 2020 proiectele dezvoltate de 8.610 beneficiari femei, cu fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 360 de milioane de euro. Cele mai multe investiții sunt finanțate prin intermediul submăsurii 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri). Astfel, 164 de milioane de euro au fost acordate către 4.000 de femei care s-au instalat ca tineri fermieri.

De asemenea, pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3), AFIR a acordat finanțare în valoare totală de 58 milioane de euro pentru 3.857 de beneficiari femei. Pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole și pomicole, 92 de milioane de euro au mers către 275 de femei.

Interes ridicat a fost și pentru înființarea de activități non-agricole în zone rurale (pensiuni agroturistice, ateliere meșteșugărești, coafor, servicii diverse).

Plăți de peste șapte miliarde euro

La finele anului trecut, AFIR aprobase și a efectuase plăți de 7 miliarde euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Din totalul fondurilor nerambursabile plătite, peste 3,6 miliarde euro au fost alocate pentru proiectele de investiții în mediul rural, pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, pentru acțiunile și investițiile Grupurilor de Acțiune Locală, pentru investiții de reducere a efectelor dezastrelor naturale, potrivit datelor comunicate de agenție.

Invitații noștri speciali la “Go Agro Conference” au abordat tema agriculturii în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, pe data de 25 martie, de la ora 14:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?