Mircea Geoană: Avem un interes formalizat al României de a face parte din fondul de inovare al NATO

Mircea Geoană: Avem un interes formalizat al României de a face parte din fondul de inovare al NATO
Mircea Geoană: Avem un interes formalizat al României de a face parte din fondul de inovare al NATO
Publicat: 30/03/2021, 08:33

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a declarat că România este interesată să fie parte din fondul de inovare al NATO, unul care accentuează importanţa cercetării şi dezvoltării de noi tehnologii.

Avem un interes formalizat al României de a face parte din acel fond de inovare la nivel de NATO. România dă semne de interes explicite. Pe zona noilor tehnologii, constat că România vine cu propuneri şi este dispusă să devină parte a acestui fond de inovare al NATO. Aceste proiecte trebuie încurajate pentru că ele reprezintă esenţa succesului sau a eşecului în secolul 21. Naţiunile şi companiile care investesc masiv în această zonă vor fi câştigătoarele competiţiei globale care se înăspreşte la nivel internaţional“, a declarat Mircea Geoană în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El crede că România începe să capete un contur foarte interesant şi foarte promiţător având în vedere că Bucureştiul a fost ales să găzduiască noul Centru European pentru Securitate Cibernetică, un fapt pe care îl vede ca pe un mare succes pentru ţara noastră.

„România ar putea deveni o ţară în care reputaţia şi influenţa la nivel internaţional să fie într-o ierarhie mult mai interesantă”

„Dacă m-aş uita la următori ani, când vom avea deja o reputaţie foarte bună a inginerilor noştri şi dacă vom pune împreună acest ecosistem de inovare cu Centrul European de Cibersecuritate, Centrul European de Rezilienţă, alte zone de cercetare-dezvoltare-inovare pe care sectorul privat deja le are în România, eu cred că România se poate califica în anii care vin pentru a deveni o ţară în care lanţul de valoare, reputaţia şi influenţa la nivel internaţional să fie într-o ierarhie mult mai interesantă“, a completat Geoană.

Mircea Geoană: „În Rusia asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior. NATO este obligată să fie pregătită”

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, în cadrul unui interviu televizat, despre Rusia, țară care, în opinia sa, recurge la „o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior”.

De asemenea, Mircea Geoană a mai dat detalii, într-un interviu acordat Digi24, despre modul în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește să răspundă acestei provocări.

El a mai vorbit despre pandemia de COVID-19 și modul în care aceasta afectează securitatea globală, dar și despre China, despre care spune că „uneori abuzează” de avansul tehnologic pe care l-a obținut.

„Această pandemie a amplificat și a adus la altă dimensiune provocări de securitate care existau și înainte. Sunt mai multe categorii de riscuri de securitate, cele care nu pot fi atribuite unei țări, unei organizații, unor cetățeni, cum este cazul schimbărilor climatice sau al pandemiei. Sunt lucruri care au o dimensiune globală și un impact global. Sunt și alte dimensiuni care ne afectează securitatea, care aparțin acțiunilor deliberate ale statelor, ale organizațiilor și actorilor non statali, cum sunt chestiuni legate de dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri hibride.

De aceea credem că obligația noastră, de mare alianță de succes în istoria umanității, e să continuăm să ne adaptăm, să continuăm să fim relevanți. Și aceasta am făcut în aceste două zile la NATO, pentru cea mai ambițioasă transformare din istoria Alianței”, a spus Mircea Geoană la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste