CBRE: Tranzacțiile imobiliare au ajuns la 100 milioane de euro în primul trimestru. Care sunt sectoarele preferate de investitori

CBRE: Tranzacțiile imobiliare au ajuns la 100 milioane de euro în primul trimestru. Care sunt sectoarele preferate de investitori
Clădirile de birouri au atras cele mai mari tranzacții în primul trimestru / Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/04/2021, 11:56

Investițiile imobiliare realizate în România au totalizat 98 milioane de euro în primul trimestru din 2021, o valoare care este în scădere cu 19% față de volumul tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară. Cele mai mari investiții au fost atrase de clădirile de birouri din București și spațiile industriale din vestul țării.

În primele trei luni din 2021 au fost închise nouă tranzacții imobiliare, conform datelor centralizate de compania de consultanță imobiliară CBRE, cu o valoare medie de 11 milioane de euro.

Valoarea tranzacților încheiate în România, de 98 de milioane de euro, reprezintă aproximativ 5% din volumul total al investițiilor din Europa Centrală și de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia).

Conform datelor CBRE, volumul investițiilor imobiliare a atins 1,95 de milioarde euro în primul trimestru din 2021, cu o scădere mai accentuată decât cea înregistrată în România, respectiv la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce au căutat investitorii

Clădirile de birouri au atras cele mai mari investiții, cu un volum total de 40 de milioane de euro, potrivit specialiștilor CBRE. De altfel, pe acest segment s-a înregistrat și cea mai mare tranzacție imobiliară, respectiv achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituția bancară BCR către fondul austriac de investiții Immofinanz pentru aproximativ 36 de milioane de euro.

Sectorul logistic se plasează pe locul doi în clasamentul tranzacțiilor, cu un total de 38 de milioane de euro. „Această evoluție confirmă interesul investitorilor către proiectele industriale și presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment”, explică Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Specialiștii CBE au remarcat un interes ridicat al investitorilor și pe segmentul de hoteluri, care a atras investiții de 20 de milioane de euro în primul trimestru. „În continuare, ne așteptăm la achiziția de noi clădiri de birouri, precum și de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât și în celelalte piețe din Europa Centrală și de Est”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Capitala a atras 60% din investiții

București a continuat să fie pe primul loc în preferințele investitorilor, atrăgând 57% din volumul ttoal de 98 de milioane de euro din primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacții.

Timișoara, Arad și Caransebeș urmează în topul localităților atractive pentru investitori, în special pentru achizițiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro.

În ceea ce privește originea investitorilor, companiile din Austria și Cehia au fost cei mai dinamici investitori, cumulând aproximativ 60% din volumul tranzacționat în primele trei luni. Această evoluție confirmă secvențialitatea fluxului de capital din Europa Centrală și de Est, indicată de CBRE la începutul anului, arată specialiștii companiei de consultanță.

În primele trei luni din 2021, investitorii români au fost implicați în 4% din volumul tranzacționat, respectiv în achiziția unei clădiri de birouri în Brașov.

În ceea ce privește randamentele investițiilor imobiliare, CBRE arată că acestea au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spațiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale și 7% pentru retail.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern