CBRE: Tranzacțiile imobiliare au ajuns la 100 milioane de euro în primul trimestru. Care sunt sectoarele preferate de investitori

Redactor:
Madalina Prundea
CBRE: Tranzacțiile imobiliare au ajuns la 100 milioane de euro în primul trimestru. Care sunt sectoarele preferate de investitori
Clădirile de birouri au atras cele mai mari tranzacții în primul trimestru / Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ

Investițiile imobiliare realizate în România au totalizat 98 milioane de euro în primul trimestru din 2021, o valoare care este în scădere cu 19% față de volumul tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară. Cele mai mari investiții au fost atrase de clădirile de birouri din București și spațiile industriale din vestul țării.

În primele trei luni din 2021 au fost închise nouă tranzacții imobiliare, conform datelor centralizate de compania de consultanță imobiliară CBRE, cu o valoare medie de 11 milioane de euro.

Valoarea tranzacților încheiate în România, de 98 de milioane de euro, reprezintă aproximativ 5% din volumul total al investițiilor din Europa Centrală și de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia).

Conform datelor CBRE, volumul investițiilor imobiliare a atins 1,95 de milioarde euro în primul trimestru din 2021, cu o scădere mai accentuată decât cea înregistrată în România, respectiv la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce au căutat investitorii

Clădirile de birouri au atras cele mai mari investiții, cu un volum total de 40 de milioane de euro, potrivit specialiștilor CBRE. De altfel, pe acest segment s-a înregistrat și cea mai mare tranzacție imobiliară, respectiv achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituția bancară BCR către fondul austriac de investiții Immofinanz pentru aproximativ 36 de milioane de euro.

Sectorul logistic se plasează pe locul doi în clasamentul tranzacțiilor, cu un total de 38 de milioane de euro. „Această evoluție confirmă interesul investitorilor către proiectele industriale și presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment”, explică Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Specialiștii CBE au remarcat un interes ridicat al investitorilor și pe segmentul de hoteluri, care a atras investiții de 20 de milioane de euro în primul trimestru. „În continuare, ne așteptăm la achiziția de noi clădiri de birouri, precum și de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât și în celelalte piețe din Europa Centrală și de Est”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Capitala a atras 60% din investiții

București a continuat să fie pe primul loc în preferințele investitorilor, atrăgând 57% din volumul ttoal de 98 de milioane de euro din primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacții.

Timișoara, Arad și Caransebeș urmează în topul localităților atractive pentru investitori, în special pentru achizițiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro.

În ceea ce privește originea investitorilor, companiile din Austria și Cehia au fost cei mai dinamici investitori, cumulând aproximativ 60% din volumul tranzacționat în primele trei luni. Această evoluție confirmă secvențialitatea fluxului de capital din Europa Centrală și de Est, indicată de CBRE la începutul anului, arată specialiștii companiei de consultanță.

În primele trei luni din 2021, investitorii români au fost implicați în 4% din volumul tranzacționat, respectiv în achiziția unei clădiri de birouri în Brașov.

În ceea ce privește randamentele investițiilor imobiliare, CBRE arată că acestea au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spațiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale și 7% pentru retail.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Horoscop. Top 5 cele mai nesuferite zodii. Nu te poți înțelege niciodată cu ele
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide