Crin Bologa, șeful DNA: ”Cei anchetați și trimiși în judecată pentru evaziune fiscală vor putea să plătească și vor scăpa”

Crin Bologa, șeful DNA: ”Cei anchetați și trimiși în judecată pentru evaziune fiscală vor putea să plătească și vor scăpa”
Crin Bologa, șeful DNA: ”Cei anchetați și trimiși în judecată pentru evaziune fiscală vor putea să plătească și vor scăpa” | Foto - Mediafax - Alexandru Dobre
Publicat: 21/05/2021, 11:19
Actualizat: 21/05/2021, 11:22

Crin Bologa – procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – a abordat, într-un interviu, mai multe subiecte esențiale în ceea ce privește corupția în sistemul judiciar din România, dar și proiectul prin care ar urma să fie modificată legea evaziunii fiscale.

Șeful DNA a transmis că lupta împotriva corupției la nivel înalt, în țara noastră, nu înregistrează încă rezultate notabile, iar corupția din Justiție, deși redusă, există și nu putea să dispară într-un timp scurt.

Crin Bologa a avertizat, în timpul interviului, că obiectivul principal al luptei împotriva corupției ar fi acela de a obține rezultate ”în toate domeniile”.

Crin Bologa: ”O stimulare a activității infracționale”

Crin Bologa a mai declarat că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare – dacă plătesc prejudiciul – ar putea, de fapt, să aibă un efect contrar, respectiv să îi încurajeze pe infractori.

Modificările aduse legii evaziunii fiscale vor ajuta, este adevărat, la recuperarea prejudiciilor, spune șeful DNA, numai că – din punctul său de vedere – infracționalitatea poate fi ”stimulată”, iar cei anchetați și trimiși în judecată vor plăti și ”vor scăpa”.

”Va ajuta la recuperarea prejudiciilor dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”, a declarat Crin Bologa, șeful DNA, în timpul emisiunii ”Piața Victoriei” de la Europa FM.

Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale

La sesizarea Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ICCJ),  Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale – proiect care a fost iniţiat la sfârşitul anului 2017 şi adoptat de Camera Deputaţilor în decembrie 2020 -, iar principalele modificări sunt următoarele:

  • Prevederea amenzii alternativ cu închisoarea  pentru infracţiunea de evaziune fiscală  şi pentru infracţiunile conexe (n.red. – stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la buget  ori compensări datorate bugetului).
  • Dacă în cursul procesului penal, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, se poate aplica amenda.
  • Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, se aplică tot  amenda.
  • Introducerea  unei cauze de nepedepsire, astfel că nu va fi pedepsit cel care a săvârşit infracţiunea de evaziune fiscală dacă în cursul procesului penal, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, va achita prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobânzi şi penalităţi este acoperit integral.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...