Prima pagină » Știri externe » Regulile UE privind disciplina bugetară rămân suspendate și în 2022

Regulile UE privind disciplina bugetară rămân suspendate și în 2022

Regulile UE privind disciplina bugetară rămân suspendate și în 2022
Regulile UE privind disciplina bugetară rămân suspendate și în 2022. Sursa foto: Shutterstock

Regulile de disciplină bugetară impuse de către UE statelor membre și care au fost suspendate în martie 2020 vor rămâne suspendate și în 2022, pentru ca Blocul comunitar să poată depăși criza economică provocată de pandemie.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Comisia Europeană, după cum informează Agerpres, care citează AFP.

Comisia se așteaptă ca toate statele membre să revină la nivelul pre-criză până la finalul anului viitor.

În această situaţie, „clauza derogatorie”, care permite depăşirea temporară a limitelor privind datoria şi deficitul prevăzute în Pactul de stabilitate, va înceta la finele lui 2023, a explicat miercuri Comisia Europeană.

„Vom utiliza toate instrumentele pentru a ne pune economiile pe roate. Vom prelungi clauza de salvgardare în 2022, urmând a o dezactiva în 2023. Anul acesta şi anul viitor, încurajăm statele membre să menţină politici bugetare favorabile creşterii, să păstreze investiţiile publice şi să profite de finanţările din planul european de relansare”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Datorii comune pentru statele UE

Luna aceasta, Uniunea Europeană va lansa un proces, considerat istoric, privind emiterea unor datorii comune pentru finanțarea subvențiilor și împrumuturilor de 672 de miliarde de euro puse la dispoziția statelor membre pentru finanțarea tranziției verzi și digitale, în cadrul planului de relansare.

În paralel, la începutul lunii mai, Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit previziunile de creştere pentru acest an şi cel viitor, graţie punerii în aplicare a planului de relansare şi progreselor înregistrate de campaniile de vaccinare în Europa. Pentru zona euro, Bruxelles-ul mizează pe o creştere economică de 4,3% în 2021 şi un avans de 4,4% în 2022.

Decizia Comisiei vine în contextul în care criza economică provocată de pandemia de COVID-19 a obligat guvernele naționale să majoreze în mod semnificativ cheltuielile publice, cu scopul de a susține companiile și locurile de muncă din țările lor.

O consecinţă a acestor politici bugetare stimulative este creşterea raportului datorie publică-PIB peste pragul de 100% în cazul zonei euro.

Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la 2% în luna mai, valoare care depășește estimările economiștilor și ținta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE).

Această creștere ar putea produce dificultăți la nivelul statelor care folosesc moneda unică europeană.

Estimările preliminare publicate marți de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a ajuns în mai la 2%, față de nivelul de 1,6% în aprilie.

Citește și

Mediafax
Efectele neașteptate ale pandemiei COVID-19. Ce se întâmplă cu creierul oamenilor acum
Digi24
Proteste la Kiev. Furia creşte în Ucraina după ce Zelenski a promulgat legea ce vizează reducerea puterii organismelor anticorupție
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată scăpăm de caniculă în București și în celelalte orașe din România
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face”
Mediafax
Capitala sub căldură extremă: Două zile consecutive de Cod portocaliu și 37 de grade
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
Ioana Tufaru, primele declarații despre divorțul de Ionuț. ”Soțul meu și-a făcut bagajul și a plecat de acasă”. De la ce a pornit scandalul imens dintre cei doi
Antena 3
Fenomenul ciudat de pe litoral s-a intensificat: Apa mării este și cu 20 de grade mai rece decât aerul. Ce înseamnă „upwelling”
Digi24
VIDEO Momentul în care militarii ruși ascunși în tufișuri împușcă un civil pe bicicletă care trecea pe drum
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Rezultate admitere liceu 2025. Repartizarea computerizată a fost afișată
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
O întreagă familie a fost spulberată de o șoferiță de 18 ani, pe DN17, în județul Suceava! A fost activat Planul Roșu de intervenție
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cum arată restaurantul Tesla al lui Elon Musk? Cât costă să mânânci un burger cu cartofi? - VIDEO
Descopera.ro
Au fost găsite morminte CIUDATE mai vechi decât piramidele din Egipt
Capital.ro
Taxa care îi sărăcește pe români, impusă de UE. Mulți nu știu că o plătesc: Povara este repartizată inechitabil și unilateral
Evz.ro
Ne luăm gândul de la tezaurul dacic? România activează polița de asigurare de 5,7 milioane de euro
A1
Nu știau ce îi așteaptă! Ce au dezvăluit Bianca și Marian de la Insula Iubirii, înainte de a pleca în Thailanda!
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Marco, fiul regretatului mare campion mondial WBO, Mihai Leu, i-a adus un omagiu tatălui său! Totul s-a întâmplat la doar câteva săptămâni de la trecerea în neființă a sportivului
RadioImpuls
Mihaela Rădulescu, primele declarații oficiale pentru presa italiană dupa moartea lui Felix Baumgartner: "Eram sigură ca nu are nicio problema de sanatate"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Un înlocuitor de zahăr destinat diabeticilor ar avea efecte adverse cutremurătoare