AGRICULTURĂ: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii

AGRICULTURĂ: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii
Publicat: 07/06/2021, 18:24
Actualizat: 07/06/2021, 18:26

Condiţiile agropedologice şi climatice din ţara noastră, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători, mai ales în unele zone din țară, arată Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare. Preocuparea este cu atât mai mare cu cât ţintele Green Deal impun fermierilor să scadă consumul de inputuri.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită sprijin pentru găsirea unor soluţii rezonabile, bazate pe date ştiinţifice, pentru continuarea asigurării protecţiei fitosanitare a culturilor din România, în condiţiile în care Green Deal îi obligă pe fermieri să reducă volumul inputurilor folosite.

„Ţintele Green Deal transpuse în noua PAC prin strategiile ‘De la fermă la consumator’ şi Biodiversitatea impun fermierilor să-şi scadă consumul de inputuri şi să rămână competitivi, atât pe piaţa UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producătorii nu au aceleaşi constrângeri şi standarde precum cei europeni”, atrage atenţia Alianţa într-un comunicat.

Controlul buruienilor

Organizația arată că în România, potrivit datelor din cercetare, există o rată foarte ridicată de infestare cu buruieni în unele regiuni (circa 700 seminţe din specii diferite de buruieni/metru pătrat).

„Controlul buruienilor nu se poate face eficient fără erbicide sistemice totale, precum glifosatul. În România, glifosatul este utilizat în principal între culturi, fiind nu doar o soluţie sigură şi ieftină, ci, de fapt, singura soluţie care face posibilă aplicarea tehnologiilor de agricultură conservativă pe care le recomandă şi promovează Comisia UE în meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2 etc.), timpul de lucru şi a creşte performanţa economică”, se mai spune în comunicat.

În această perioadă se decide în Parlamentul European soarta glifosatului, în condițiile în care licenţa de utilizare în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022.

„Facem apel, pe această cale, la eurodeputaţii români, la autorităţi şi la toţi ceilalţi factori implicaţi, de a nu interveni cu decizii politice contrare celor ştiinţifice. Fermierii din România, ca şi cei din întreaga UE, au nevoie de glifosat, pentru a putea fi competitivi şi a progresa în direcţia adoptării pe scară largă a practicilor agricole durabile”, se precizează în comunicat.

Așa cum se cunoasște, obiectivele Green Deal sunt legate, în primul rând, de reducerea consumului de pesticide până în 2030 cu 50%,  a consumului de îngrăşăminte cu cel puţin 20% şi realizarea unei suprafeţe de agricultură ecologică în procent de 25% din suprafaţa totală agricolă. În același timp, trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele în creşterea animalelor cu până la 50%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator