EXCLUSIV. Avertismentul psihologilor după cazul polițistei care s-a aruncat de la etajul 9: „Depresia poate fi foarte ușor mascată”

EXCLUSIV. Avertismentul psihologilor după cazul polițistei care s-a aruncat de la etajul 9: „Depresia poate fi foarte ușor mascată”
Avertismentul psihologilor după cazul polițistei care s-a sinucis de la etajul 9. Sursă foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO/caracter ilustrativ
Publicat: 08/07/2021, 09:00

Cazul polițistei în vârstă de 51 de ani, angajată a Direcției Generale Anticorupție, care s-a aruncat, marți noapte, de la etajul 9 al unui bloc din București, atrage atenția asupra testărilor psihologice făcute de cele mai multe ori superficial la locul de muncă.

Raluca Anton, psihoterapeută și autoare a Paginii de Psihologie, a explicat pentru Gândul rolul testării psihologice în mod periodic la locul de muncă, subliniind că specialiștii recomandă ca aceste evaluări să fie făcute la fiecare șase luni.

Dacă întrebați pe cineva din sistem, fie din poliție, fie din sistemul medical, fie din sistemul de învățământ, vă va răspunde că aceste testări se fac, lucru care este adevărat. Se fac niște testări psihologice, însă aceste testări, marea majoritate dintre ele, nu măsoară simptomatologia anxioasă, depresivă sau de orice altă natură din domeniul clinic. Pacientul sau angajatul poate spune că nu-și dorește să fie testat. Desigur, lucrând într-un sistem medical sau militar, o asltfel de testare poate fi impusă”, explică psihoterapeutul Raluca Anton, pentru Gândul.

Raluca Anton spune că problema principală este că aceste testări psihologice, în prezent, măsoară mai degrabă capacitățile atenționale și intelectuale, și mai puțin componenta emoțională.

”Evaluările nu sunt realizate corect”

Există baterii de teste care măsoară componenta emoțională. Marea majoritate dintre ele nu sunt atât de bine construite și, de multe ori, cel care răspunde la chestionarul respectiv poate oferi niște răspunsuri pe care noi, în psihologie, le numim dezirabile social. Cred că problema este mult mai amplă, iar una dintre dificultățile majore pe care le avem atât în sistemul medical, cât și în cel militar este că avem evaluări care nu sunt realizate corect.

Cel mai util lucru pe care angajatorul poate să-l facă este să ofere un proces de ”awareness”, de conștientizare, atunci când vorbim de partea emoțională a unui angajat, mai spune psihoterapeutul.

Raluca Anton, psihoterapeut. Sursă foto: Facebook

„Sunt multe companii care fac asta și se poate face destul de simplu, de exemplu, prin webinarii, workshopuri pe tematici specifice, atunci când vine vorba de stres, anxietate, tristețe. Astfel încât, cei care au astfel de emoții și le recunosc din descrierile webinarului respectiv, să aibă mai multe informații despre ce se întâmplă”, spune Raluca Anton.

”Așa se pierd vieți”

Există însă și companii care investesc în componența emoțională a angajaților și le oferă un pachet de servicii de consiliere sau care decontează astfel de servicii.

”În ceea ce privește evaluarea psihologică, testările se fac teoretic la un an de zile, practic, nu știm la ce interval de timp. Însă, în mod normal, o astfel de evaluare ar fi utilă undeva la șase luni. Evaluarea nu trebuie să fie una foarte complexă, dacă oamenii din companiile respective sunt atenți la oamenii cu care lucrează și dacă avem dezvoltată abilitatea de a fi preocupații unii de ceilalți. Apoi, pasul următor este să învățăm să comunicăm despre asta, pentru că de multe ori se spune «eu nu mă bag», dar nefăcând asta, de multe ori se pierd vieți”, mai spune Raluca Anton.

Psihoterapetul a dat exemplul militarilor întorși din Afganistan care, de cele mai multe ori, nu au avut parte de consiliere psihologică pentru stresul posttraumatic.

Depresia poate fi foarte ușor mascată. Ar trebui să ne mai uităm la un alt lucru. Uitându-mă în spate la ultimul an și jumătate, am observat că a crescut foarte mult numărul persoanelor care au decompensări psihotice, așa cum sunt numite în psihologie. Mai exact, au tot felul de episoade maniacale, nu reușesc să doarmă. Din păcate, nu avem statistici în sensul acesta, însă este o arie la care trebuie să fim atenți. Avem și o problemă de personal care se ocupă de acest lucru, așa cum în sistemul de învățământ există un consilier școlar la 800 de elevi și cadre didactice”, mai spune Raluca Anton.

Polițista de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) din București s-a aruncat, marți noapte, de la etajul 9 al blocului în care locuia, în Sectorul 3. Femeia, în vârstă de 51 de ani, a lăsat un bilet de adio de cinci pagini, în care a scris motivul pentru care și-a luat viața.

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că femeia a scris în bilet că se săturase de singurătate, semn că suferea de o depresie profundă. Polițista era necăsătorită și nu avea copii.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-A DAT ORDIN pentru toată Europa. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 7 MAI
Se strică vremea în România. Vor fi furtuni și chiar lapoviță
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni