Ploaie de bombe și cadavre pe stradă în marile orașe din Afganistan: Talibanii dau foc pământului, iar autoritățile aprind cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni

Ploaie de bombe și cadavre pe stradă în marile orașe din Afganistan: Talibanii dau foc pământului, iar autoritățile aprind cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni
Talibanii au lansat și mai multe atacuri în Afganistan Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/08/2021, 21:20

Cadavre pe stradă, ploaie de bombe, întreruperi de curent, rezidenți care fug sau au fost alungați de casele lor de către insurgenți: luptele dintre forțele talibane și afgane, limitate până acum în principal la zonele rurale, s-au răspândit în trei mari orașe din Afganistan, potrivit AFP.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sud, forțele talibane și afgane se ciocnesc „stradă cu stradă”, a declarat Badshah Khan, un rezident pentru AFP prin telefon.

În fiecare minut, forțele aeriene bombardează orașul. Fiecare centimetru al orașului a fost bombardat”, continuă el, „sunt cadavre pe străzi. Există cadavre în piața centrală. Cei care au putut au fugit din oraș. Multe familii înoptează acum, sub stele, pe malul râului Helmand”, la ieșirea din orașul de 200.000 de locuitori.”, a spus el

Hazrat Omar Shirzad, un alt locuitor din Lashkar Gah, este furios după ce a fost alungat din casa sa de talibani, astfel nemaiputând să se protejeze de atacurile aeriene afgane: „A fost cea mai tristă zi din viața mea”.

Emiratul Islamic (talibanii, nota editorului) dă foc Pământului, iar Republica (autoritățile afgane) aprinde cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni”, a spus Shirzad, alăturat AFP.

La sfârșitul zilei de duminică, guvernul a pretins că încă controlează Lashkar Gah, grație atacurilor aeriene implacabile, dar viitorul orașului părea foarte incert.

Talibanii par să-și întoarcă forțele spre marile orașe

După ce au confiscat timp de trei luni vaste teritorii rurale din Afganistan într-o ofensivă fulgerătoare lansată după retragea americană și internațională, acum aproape finalizată, talibanii par să-și întoarcă forțele spre marile orașe.

În timpul ofensivei lor, talibanii au întâmpinat puțină rezistență din partea forțelor afgane, înrădăcinate în capitalele provinciale, pe care trebuie să le apere cu dinții și unghiile.

Capturarea marilor orașe ar putea fi o adevărată catastrofă

În Herat, „situația de securitate se înrăutățește în fiecare zi”, deplânge Agha Reza, un comerciant din marele oraș din vestul țării, cu 600.000 de oameni puternici, „asediat de talibani” și care, se teme, ar putea să cadă în mâinile lor.

Regretă faptul că autoritățile nu distribuie arme milițienilor lui Ismail Khan, un veteran al luptei împotriva ocupantului sovietic (1979-1989) și un puternic comandant local anti-taliban.

„Timp de patru zile, luptele au fost foarte aproape de oraș. Activitatea este moartă și majoritatea magazinelor sunt închise”, explică el, „majoritatea locuitorilor au fugit, curentul vine și cade, unele drumuri sunt afectate de lupte”.

La școală, duminică, „doar băieții au îndrăznit să vină”, a spus un profesor din Herat care a cerut anonimatul. „Aseară am auzit o mulțime de avioane zburând peste oraș.”

În Kandahar, marele oraș din sud, mii de locuitori ai suburbiilor, unde talibanii hărțuiesc forțele afgane de câteva săptămâni, se îngrămădesc în tabere improvizate înființate în grabă de autorități.

„Talibanii folosesc casele civililor” pentru a se proteja

„Talibanii folosesc casele civililor” pentru a se proteja, explică Khalid Hewadmal. În ultimele zile, „ne-au ordonat să părăsim casele, spunând că vom fi responsabili” dacă se va întâmpla ceva.

„Zeci de familii, inclusiv noi, au plecat. Ne-a fost frică să nu fim prinși în lupte”, adaugă el.

Acest oraș de 650.000 de locuitori, al doilea ca mărime din Afganistan, este leagănul mișcării talibane. Acesta din urmă îl transformase în epicentrul regimului lor când conduceau Afganistanul (1996-2001), impunându-și versiunea ultrarigoristă a legii islamice.

Guvernul afgan a minimizat până acum valoarea strategică a cuceririlor talibanilor de terenuri rurale. Dar capturarea uneia sau mai multor capitale de provincie ar putea da o lovitură gravă capacității sale de a întoarce soarta pe câmpul de luptă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni