Progamul E-facturare intră în teste din 15 septembrie. Florin Cîțu: „Pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero”

Progamul E-facturare intră în teste din 15 septembrie. Florin Cîțu: „Pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero”
Sursa foto: Facebook - Guvernul României
Publicat: 08/09/2021, 12:49

Programul E-facturare va intra în teste „cam pe 15 septembrie” și va fi live din 1 octombrie, apoi dezvoltarea sistemului va urma, de la finalul anului, a anunțat, miercuri, premierul Florin Cîțu.

Sistemul „E-Facturare” presupune posibilitatea facturării electronice între firme, iar premierul anunța, la începututul lunii august, că, în prima etapă, începând din septembrie, agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice.

Avantajele sistemului

„Am spus că din această lună intrăm cu proiectul. Înțeleg că avem un demo la care mai umblăm ca să fie apoi prezentat publicului și înțeleg că pașii următori sunt așa: cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producție, dar să fie test, și după aceea să-l avem de la 1 octombrie live”, a spus Florin Cîțu, miercuri, în cadrul unei ședințe de lucru pentru implementarea proiectului.

„Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează să fie generalizată în relațiile dintre toți operatorii economici. Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și in relațiile dintre agenții economici va însemna:

➢ eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;

➢ creșterea veniturilor colectate la bugetul național”, spunea Florin Cîțu, acum o lună.

Potrivit estimărilor de anul trecut ale lui Florin Cîțu, în calitate de ministru de Finanțe, implementarea facturii electronice ar putea aduce la buget, în 2021, peste 20 de miliarde de lei.

„Ne lovim de tot felul de bariere”

Premierul susține că proiectul va ajuta la digitalizarea administrației publice, care nu merge așa cum trebuie, după părerea lui. „Este un proiect important, va elimina o mare parte din evaziunea fiscală, nu cred că mai trebuie spus, dar face parte din digitalizarea administrației publice și aici trebuie să recunosc că lucrurile nu merg așa cum trebuie. Anul trecut au fost momente în care am putut să avansăm, dar vedem că ne lovim de tot felul de bariere”, a precizat Florin Cîțu. El le-a cerut participanților la ședință să identifice și apoi să elimine aceste bariere, „pentru a face întrega digitalizre a administrației publice”.

Premierul a spus că PNRR-ul incluse resurse importante pentru digitalizarea ANAF, pe care echipele specializate trebuie să se pregătească să le acceseze și să implementeze sistemele propuse.

„Pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero. Nu umblăm la taxe, nu vrem să facem nimic pe zona asta, toate celelealte lucruri cred nu sunt atât de prioritare ca digitalizarea. Dacă reușim în această guvernare să digitalizăm 100% modul în care  agenții economic, cetățenii lucrează cu administația fiscală rezultatele vor fi aprecierea cetățenilor și reducerea evaziunii fiscale. Am tot spus despre beneficiile e-facturare, acestea sunt două: evaziunea fiscală și ușurința cu care agenții economici lucrează cu statul român. Să eliminăm acea imagine cu dosare și relația să fie mult mai simplă. Deja avem și SAF-T – sistem de audit preliminar făcut la distanță, deci lucrurile se mișcă, e ok, dar trebuie să accelerăm”, a conchis Florin Cîțu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple