Liberalii au decis susținerea Guvernului Cîțu și invitarea USR PLUS la un dialog direct, fără „precondiții inacceptabile”. Cum au votat cu privire la o posibilă colaborare cu PSD

Liberalii au decis susținerea Guvernului Cîțu și invitarea USR PLUS la un dialog direct, fără „precondiții inacceptabile”. Cum au votat cu privire la o posibilă colaborare cu PSD
Președintele PNL, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu, la Consiliul național al PNL / Sursa: Alexandra Pandrea - Gandul
Publicat: 18/09/2021, 13:19
Actualizat: 18/09/2021, 13:21

Participanții la ședința Biroului Politic Național al Partidulul Național Liberal au adoptat, sâmbătă, o rezoluție privind susținerea premierului Florin Cîțu, invitarea USR PLUS la dialog nemijlocit, în anumite condiții, printre care și denunțarea colaborării cu „extremiștii” de la AUR, și o alta ce vizează interzicerea colaborării cu Partidul Social Democrat.

Premierul Florin Cîțu este mandatat „pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură”. Acesta este unul dintre cele zece puncte ale rezoluției propusă de prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, votată în unanimitate, sâmbătă, de participanții la ședința Biroului Politic Național al PNL, derulată înaintea Consiliului național al liberalilor.

O rezoluție de „combatere a extremismului, de condamnare a oricărei forme de apologie a dictaturii”

Pe lângă susținerea pentru Cabinetul Cîțu și parteneriatul cu președintele României, Klaus Iohannis, documentul prevede și invitarea reprezentanților USR PLUS la dialog fără precondiții inacceptabile, dar și un apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – cei împreună cu care USR PLUS a depus moțiunea de cenzură împriva actualului șef al Executivului.

O a doua rezoluție, votată aprobată tot în unanimitate, a fost propusă de liderul liberalilor, Ludovic Orban, și vizează interzicerea colaborării cu PSD. „A fost o rezoluţie propusă de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, de combatere a extremismului, de condamnare a oricărei forme de apologie a dictaturii, a legionarismului, a sistemelor totalitare. De asemenea – o solicitare către cei de la USR PLUS să nu mai colaboreze cu cei de la AUR și o susținere a Guvernului condus de Partidul Național Liberal. (…) De asemenea, eu am propus o rezoluţie simplă prin care să respingem orice formă de colaborare cu PSD. Ambele rezoluţii au fost adoptate în unanimitate”, a afirmat Ludovic Orban.

În cadrul ședinței de sâmbătă a BPN al PNL, liberalii au decis ca termenul de depunere a candidaturilor pentru funcţiile de conducere, în afară de cea de preşedinte, să fie joi la ora 24:00, după cum a explicat Ludovic Orban.

Liberalii își aleg sâmbătă, 25 septembrie, în cadrul Congresului național, noul președinte, funcție pentru care candidează atât actulul lider, Ludovic Orban, cât și premierul Florin Cîțu.

Conform actualului plan, acest eveniment va avea loc, cu prezența fizică a 5.000 de participanți, la Romexpo, după cum a spus premierul, sâmbătă dimineață. După ședința BPN, preşedintele PNL a menţionat că s-a decis ca toate persoanele care vin la Congres să fie vaccinate sau să aibă un test COVID valid, și că există o pondere foarte mare de delegaţi, de peste 80%, care sunt vaccinaţi.

Rezoluția votată la propunerea lui Rareș Bogdan:

  1. Rămânem ferm angajați în actul guvernării României.
  2. Asigurăm cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conștienți de responsabilitățile PNL și că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.
  3. Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului național de investiții „Anghel Saligny” și considerăm acest program o soluție bună și necesară pentru modernizarea țării, pentru dezvoltarea multor comunități locale.
  4. Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetățenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic și care le afectează nivelul de trai.
  5. Reafirmăm susținerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru și președintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esențial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale și pentru credibilitatea ei în plan intern și extern.
  6. Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic și să refuze orice colaborare cu extremiștii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive și să erodeze democrația. Niciun interes de partid nu poate justifica alianțe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democrației românești.
  7. Facem apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic și pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – fățișe sau tacite – cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu.
  8. Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiții inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea și a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
  9. Reamintim tuturor membrilor PNL obligația lor de corectitudine față de partidul din care fac parte, obligație care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală și susținerea Guvernului condus de PNL, în fața celor care îl atacă în mod politicanist și care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.
  10. Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîțu, pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern