Românii ar putea primi două facturi la curent în decembrie. Care este cauza și la ce trebuie să se aștepte consumatorii? Explicațiile vicepreședintelui ANRE

Românii ar putea primi două facturi la curent în decembrie. Care este cauza și la ce trebuie să se aștepte consumatorii? Explicațiile vicepreședintelui ANRE
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 25/11/2021, 11:58

În lipsa unei proceduri în vigoare privind compensarea și plafornarea prețurilor la energie, unii furnizori au decis să amâne emiterea facturilor în luna noiembrie, prima dintre cele cinci luni pentru care se aplică pachetul gândit de autorități, astfel că românii trebuie să se aștepte să primească două facturi în decembrie.

Consumatorii care nu au primit facturi la energie pentru luna aceasta este posibil să aibă două facturi de plată în luna decembrie, din cauză că ordinul comun care reglementează procedura este încă în stadiul de proiect, deși, conform legii, ar fi trebuit să fie publicat deja.

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea. Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor” a exolicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la Digi24.

Care este stadiul proiectului

Legea care prevede ajutoare pentru consumatori casnici, dar nu numai, pentru compesarea facturilor la energie și gaze, inclusiv plafonarea prețurilor   și posibilitatea de amânare a plății, a fost votată de deputați pe 27 octombrie și se aplică din 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Conform legii, beneficiază de plafonarea prețului final de facturare de cel mult 1 leu/kWh – din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh și prețul final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh – nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, atât publice, cât și private.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), conform legii, procedura de aplicare a legii este întârziată, pentru că trebuia să fie realizată de către instituțiile statului până pe 12 noiembrie. Un proiect de prcedură a fost publicat, în seara zilei de 16 noiembrie, în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Energiei. Este vorna de un ordin comun elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor.

Documentul – detaliat de Gândul aici– trebuie semnat de cei trei miniștri și nu are legătură cu statulul Guvernului în acest moment, demis prin ordonanță de urgență – până la finalizarea votului din Parlament, în derulare joi, pentru învestirea unui nou Executiv.

„Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară. Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, unii furnizori au decis să amâne emiterea facturii au anunțat pe site sau au avut anunțat în presă cu privire la această decizie de a amână emiterea facturilor, precizând că știe doar de unul singur. „Pentru ceilalți probabil nu contează atât de mult clientul și nu dau foarte mult pe comunicarea față de client”, a spus Zoltan Nagy-Bege, precizând că omisiunea furnizorilor va fi sancționată „dacă se va găsi temei legal”.

„Aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut”

Legea a fost votată de deputați, for decizional, pe 27 octombrie și se aplică din 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Conform legii, beneficiază de plafonarea prețului final de facturare de cel mult 1 leu/kWh – din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh și prețul final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh – nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, unitățile de cult, atât publice, cât și private.

„Avem azi la votat o lege care, practic, protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 kWh lunar sau 200 metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în iarna trecută, în decembrie anul trecut. Toți clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar protecția o primește peste 70% din populația României, pentru că, pe cifre reale de consum, vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut”, a spus ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, propus pentru un nou mandat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×