Cum se va aplica legea compensării și plafonării prețurilor la energie? Cele 40 de profesii liberale din lista orientativă care beneficiază de reduceri – PROIECT

Cum se va aplica legea compensării și plafonării prețurilor la energie? Cele 40 de profesii liberale din lista orientativă care beneficiază de reduceri - PROIECT
Sursă: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/11/2021, 11:53

Beneficiarii non-casnici ai legislației privind schema de ajutor pentru reducerea facturilor la energie electrică și gaze naturale – precum persoanele fizice autorizate, cei care au profesii liberale, întrepreprinderile mici și mijlocii sau microîntreprinderile – trebuie să depună o declarație pe propria răspundere care să ateste că se încadrează în condițiile prevăzute, respectiv, printre altele, că nu sunt în insolvență sau nu li s-a restras autorizația de funcționare în perioada de aplicare a legii – noiembrie 2021 – martie 2022. Detaliile sunt prevăzute în proiectul de ordin comun pentru aprobarea procedurii, publicat marți seară în dezbatere publică, în contextul în care perioada de aplicare este de la începutul lunii noiembrie.

Consumatorii casnici și câteva categorii de clienți non-casnici beneficiază de o serie de reducei la facturile de energie electrică și gaze naturale, conform legii aprobate și publicate la finalul lunii trecute și publicate în Monitorul Oficial din 29 octombrie, cu implementare începând din 1 noiembrie 2021, până pe 31 martie 2022.

Traseul legislativ

Proiectul de procedură a fost publicat marți seara, 16 noiembrie, în transparență decizională, cu întârziere față de prevederile legale, așa cum remarca Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligență, la GÂNDUL FINANCIAR. Deși legea este în vigoare de 15 zile, ea nu se poate aplica. De ce? Pentru că în lege spune că e nevoie de o normă de aplicare a legii care nu a apărut, deși trebuia să fie realizată de către instituțiile statului până pe 12 noiembrie, spunea, marți, specialistul.

„Procedura de decontare a sumelor aferente schemei de sprijin, documentele justificative în baza cărora se realizează decontarea, precum și alte măsuri necesare aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și protecției sociale, al ministrului energiei și al ministrului finanțelor, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Legea nr. 259/2021 de aprobare a OUG 118/2012.

Legea a fost votată de deputați, for decizional, pe 27 octombrie și se aplică din 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Conform legii, beneficiază de plafonarea prețului final de facturare de cel mult 1 leu/kWh – din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh și prețul final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh – nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, unitățile de cult, atât publice, cât și private.

„Avem azi la votat o lege care, practic, protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 kWh lunar sau 200 metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în iarna trecută, în decembrie anul trecut. Toți clienții casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar protecția o primește peste 70% din populația României, pentru că, pe cifre reale de consum, vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti același preț ca anul trecut”, a spus ministrul demis al Energiei.

Care este procedura propusă

Proiectul de ordin comun elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor prevede că, pentru beneficiarii casnici, compensarea se acordă tuturor celor care se încadrează în limitele de consum, pe baza situațiilor centralizatoare ale furnizorilor – depuse de adminsitratori defalcat, în cazul condominiilor/asociațiilor de proprietari. În cazul categoriilor de clienți non casnici, reducerea trebuie solicitată și trebuie depusă o cerere pe propria răspundere.

Astfel, întreprinderile mici și mijlocii, microintreprinderile, cabinetele medicale individuale, persoanele care exercită profesii liberale, întreprinderi individuale, intreprinderile familiale și persoanele fizice autorizate sunt exceptați de la plata mai multor componente facturate la energia electrică și la faze naturale.

Allte categorii de beneficiari non-casnici, precum spitale școli sau unitățile de cult, pot beneficia de plafonări ale prețurilor, iar dacă o entitate face parte din ambele categorii, trebuie să aleagă una dintre variantele de beneficii – compensare sau plafonare.

Astfel, reducerile la energie electrică, conform proiectului, sunt:

  • a) Tariful pentru servicii de sistem, Tariful mediu pentru serviciile de transport al energiei electrice, Componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L) determinate potrivit reglementărilor emise de ANRE;
  • b) Tariful de distribuție înseamnă Tarifele specifice de distribuție stabilite de ANRE prin legislația secundară pentru societățile care realizează servicii de distribuție a energiei electrice;
  • c) Contravaloarea certificatelor verzi
  • d) Contribuție pentru cogenerarea de înaltă eficiență
  • e) Suma reprezentând contravaloarea accizelor pentru energie electrică și gaze natuale

La gaze naturale:

  • a) costurile reglementate, aferente transportului gazelor naturale, facturate de către furnizor clientului final, stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei
  • b) costurile reglementate, aferente distribuției gazelor naturale, facturate de către furnizor clientului final, stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

Importat! Nu pot beneficia de schema de compensare beneficiarii finali care se află în procedura de dizolvare sau cei pentru care a fost deschisă procedura falimentului, conform prevederilor legislației aplicabile. În plus, pierd beneficiul schemei și beneficiarii pentru care, în perioada de aplicare, s-a deschis procedura falimentului sau care au intrat în dizolvare, începând cu data pronunțării hotărârilor instantelor de judecată sau administrative referitoare la intrarea în procedura falimentului sau dizolvare.

Totodată, nu pot beneficia de schema de compensare beneficiarii finali care, în perioada de aplicare, au pierdut sau carora le-a fost retrasă autorizatia de funcționare, dacă aceasta era obligatorie pentru realizarea activității, au pierdut dreptul de exercitare a profesiei sau din alte cauze prevăzute de lege și care împiedică realizarea activității/profesiei.

Dacă nu sunt în aceste situații, aceste categorii de clienți trebuie să depună o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de reduceri. Declarația (modelul și link la finalul articolului) poate fi depusă sub orice formă la adresa furnizorului, așa cum se deduce din proiectul de ordin, în care se menționeză că „furnizorii sunt obligați să utilizeze toate canalele de comunicare cu clienții finali prevăzute de legislația în vigoare aplicabilă și nu au dreptul să limitezele opțiunile beneficiarilor pentru transmiterea cererilor”.

Important! Cererea, însoțită de declarația pe propria răspundere se poate depune oricând în perioada de aplicare a schemei, dar facilitatea se acordă de către furnizori începând cu luna depunerii cererii. Dacă acești clienți își amintesc în martie de reducerile pe care le pot accesa și depun documentele, vor primi beneficiile doar pentru o lună din cele cinci prevăzute în lege. În lipsa declarației, cererea nu poate fi luată în considerare.

Important! Ordinul prevede suspendarea plății echivalentului compensărilor către furnizori în cazul verificării furnizorilor cu risc ridicat identificați de Agenția Națională de Administrare Fiscală, care trebuie să transmită lista Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

De amintit că imediat după adoptare, cei mai mari furnizori și distribuitori de energie electrică și gaze naturale din România – reuniți în Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) – au transmis că măsurile cuprinse în lege riscă să producă blocaje în industria de profil.

Proiectul de procedură a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei, unde sunt invitate și persoanele sau organizaţiile care sunt interesate să transmită în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de ordin supus dezbaterii publice pe adresa de e-mail: [email protected]

Lista orientativă cu profesiile liberale care beneficiază de reduceri:

  • 1 Arhitect
  • 2 Asistent medical generalist – Asistent medical
  • 3 Asistent social
  • 4 Auditor energetic pentruclădiri
  • 5 Auditor financiar
  • 6 Avocat
  • 7 Biochimist în sistemul sanitar
  • 8 Biolog în sistemul sanitar
  • 9 Chimist în sistemul sanitar
  • 10 Conservator
  • 11 Consilier în proprietate industrială
  • 12 Consultant fiscal
  • 13 Contabil autorizat
  • 14 Diriginte de şantier
  • 15 Executor judecătoresc
  • 16 Expert contabil
  • 17 Expert criminalist
  • 18 Expert tehnic judiciar – Expert tehnic extrajudiciar
  • 19 Evaluator autorizat
  • 20 Farmacist
  • 21 Fizioterapeut / kinetoterapeut – Fizioterapeut / fiziokinetoterapeut – Fizioterapeut / profesor de cultură fizică medicală – Fizioterapeut / balneofiziokinetoterapeut
  • 22 Geodez
  • 23 Interpret limbaj mimico – gestual
  • 24 Logoped
  • 25 Moaşă
  • 26 Mediator
  • 27 Medic
  • 28 Medic dentist
  • 29 Medic veterinar
  • 30 Notar public
  • 31 Opticianoptometrist
  • 32 Practician în insolvenţă
  • 33 Practician în medicină complementară /alternativă
  • 35 Restaurator
  • 36 Sociolog
  • 37 Specialist în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului
  • 38 Tehnician de proteze şi orteze tehnician de proteze auditive tehnician de aparatură medicală
  • 39 Traducător / interpret autorizat de ministerul justiţiei
  • 40 Expert în fizică medicală – Fizician medical – Fizician în sistemul sanitar

DOCUMENT – Proiect de ordin comun elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”:

   Ordin si procedura decontare OUG 118 Din 2021 by Gandul.info on Scribd

DOCUMENT: Cerere/Declarație pe proprie răspundere – Documentul de descărcat, aici.

   Cerere declaratie pe proprie raspundere by Gandul.info on Scribd

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?