VIDEO | Rusia, o țară sancționată și izolată (DOCUMENTAR)

Publicat: 09/03/2022, 20:30
Actualizat: 09/03/2022, 21:04

Sancțiuni fără precedent pentru Rusia. Încă de la începutul invaziei în Ucraina, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au aplicat o serie de sancținuni pentru a stopa războiul, însă fără succes. Chiar și așa, Rusia a devenit un stat cvasiizolat și detestat pe scena internațională.

„Putin este tot mai izolat în lume, dar în fața protestelor din toată lumea armata lui Putin merge înainte. Țintirea civililor se intensifică. Fiți siguri că UE și SUA vor continuă să stea alături de Ucraina. 194 țări membre care au votat pentru rezoluția care condamnă invazia Rusiei asupra Ucrainei, doar 4 s-au alăturat Rusiei și anume: Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea”, a declarat, recent, Ursula von der Leyen – președintele Comisiei Europene.

„Sancționăm datoria suverană a Rusiei. Asta înseamnă că tăiem finanțarea de către Vest a guvernului rus. Nu va mai putea lua bani de la Vest și nu va mai putea face comerț pe piețele noastre”, a declarat – la rândul său, președintele american Joe Biden.

Au fost aplicate trei pachete de măsuri restrictive

Primul pachet cuprinde:

  • măsuri restrictive specifice;
  • restricții privind relațiile economice cu zonele care nu sunt controlate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk;
  • restricții financiare.

Al doilea pachet cuprinde:

  • sancțiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, lui Serghei Lavrov și membrilor Dumei de Stat a Rusiei, printre alții;
  • sancțiuni economice.

Un al treilea pachet cuprinde:

  • furnizarea de echipamente și materiale pentru forțele armate ucrainene prin intermediul Instrumentului european pentru pace
  • o interdicție a survolării spațiului aerian al UE și a accesului la aeroporturile UE al operatorilor de transport de toate tipurile din Rusia
  • o interdicție asupra tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei
  • o interdicție privind accesul la SWIFT pentru șapte bănci ruse
  • suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deținute de stat Russia Today și Sputnik
  • sancțiuni individuale și economice împotriva Belarusului

Probabil, una dintre cele mai aspre sancțiuni este scoaterea unor bănci din Federația Rusă din sistemul de plăți bancare SWIFT, dar şi blocarea activelor Băncii Centrale a Moscovei care reprezintă o veritabilă „lovitură nucleară financiară”, după cum a declarat fostul director adjunct al Băncii Naționale Rusești.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești.

În plus, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, au impus restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale. Asta înseamnă că nu pot folosi aproximativ 630 de miliarde de dolari, pentru a ajuta la diminuarea impactul sancțiunilor.

Rusia nu va mai putea folosi decât banii pe care îi are fizic. Iar tranzacțiile internaționale nu vor mai fi simple schimbări într-un tabel. Rușii care au obligații în valută nu le vor putea onora.

Însă, nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, pentru că nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China. Banca națională a Rusiei dispune totuși de o rezervă în aur estimată la 130 de miliarde de dolari.

În urma sancțiunilor bancare și economice, moneda rusească a înregistrat minimul istoric. Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american și-și continuă deprecierea.

Izolarea internațională a lui Putin este fără precedent. State europene, precum Germania sau Ungaria, s-au alăturat UE în privința adoptării de sancțiuni dure.

De asemenea, acordul Ciprului în cazul decuplării băncilor rusești de la sistemul SWIFT, a fost și el important, această țară fiind o destinație pentru investitorii ruși.

Mai mult decât atât, deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina. Guvernul elveţian a luat măsuri şi pentru a putea primi mai rapid ucraineni fugiţi de războiul din ţara lor.

Uniunea Europeană a închis și spațiul aerian pentru avioanele rusești, inclusiv pentru survol. Măsura implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești.

În urma acestei decizii, Moscova a răspuns prin închiderea spațiului aerian pentru zborurile comerciale și de tranzit din țările UE. Măsura este folosită pentru avioanele care au legături sau sunt înregistrate cu Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Bulgaria, Polonia, Cehia și România.

Sancțiuni au fost aplicate și în sport. UEFA a decis să mute finala ediţiei din acest an a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, după invazia rusă din Ucraina. Astfel, Rusia va pierde aproape circa 60-70 de milioane de euro.

Și Federaţia Internaţională de Motociclism, care organizează Campionatul Mondial de MotoGP, a luat măsuri precum suspendarea eliberării licențelor și a licențelor deja distribuite pentru Federația de Motociclism din Rusia și Federația Belarusă de Motociclism Sportiv, suspendarea înregistrării și anularea tuturor evenimentelor, cum ar fi reuniunile internaționale, campionatele mondiale și evenimentele cu premii care au loc în Rusia și Belarus.

Ironic, în tot acest tablou al sancțiunilor, este faptul că Rusia a fost întotdeauna împotriva comerțului liber, dar și a globalizarii. Acum, totul se întoarce împotriva ei.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul