Salonul Cultural | Adrian Fetecău lansează cartea ”Tokyo 2020. Jurnalist în pandemie”: ”Mai presus de ce se întâmplă în arene, există o competiție a jurnaliștilor care scriu poveștile campionilor”

Salonul Cultural | Adrian Fetecău lansează cartea ”Tokyo 2020. Jurnalist în pandemie”: ”Mai presus de ce se întâmplă în arene, există o competiție a jurnaliștilor care scriu poveștile campionilor”

Adrian Fetecău va lansa – joi, 31 martie 2022, ora 12:30, la Salonul Cultural găzduit de Palatul Brătianu și organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) – cartea ”TOKYO 2020. JURNALIST ÎN PANDEMIE”. Cartea a fost scrisă chiar în timpul Jocurilor Olimpice găzduite de capitala Japoniei.

Autorul, jurnalist cu experiență – aflat la cea de-a șaptea participare consecutivă la o ediție a Jocurilor Olimpice ca trimis al postului Radio România Actualități – a scris, zi de zi, despre disputarea competițiilor în condițiile dificile, atât pentru performeri, cât și pentru ziariști, din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

A fost o ediție emoționantă a celui mai important eveniment sportiv organizat pe plan mondial, așa cum subliniază, pe ultima copertă a cărții apărută la Editura UZP, marea noastră campioană la spadă Ana Maria Popescu:

”În timpul competiției supreme, ochii întregii omeniri sunt ațintiți asupra arenelor sportive, acolo unde atleții își împart medaliile, trofeele, recordurile. Dar, mai presus de ce se întâmplă în arene, există o competiție la fel de acerbă: cea a jurnaliștilor care scriu poveștile campionilor și nu numai. Această carte prezintă una dintre cele mai emoționante ediții a Jocurilor Olimpice din perspectiva omului care trăiește sportul de ani de zile de la “firul ierbii” și consider că avem nevoie de astfel de povești în cartea de istorie a sportului românesc. Îl felicit pe domnul Adrian Fetecău!” 

Adrian Fetecău va lansa cartea ”TOKYO 2020. JURNALIST ÎN PANDEMIE”

Fundația ”Ion I. Brătianu” și UZPR – un omagiu adus excelenței la Salonul Cultural

Fundația ”Ion I. Brătianu” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România organizează în perioada 30 martie – 2 aprilie ediția anuală a salonului de carte al fundației. Evenimentul a devenit o tradiție la Palatul Brătianu. Născut din dragostea pentru frumos, proiectul inițial a căpătat amploare, devenind un SALON CULTURAL.

Gazda acestei Gale culturale este Ion I. Brătianu, președintele fundației, care va deschide Salonul cu lansarea a trei cărți:

  • ”În așteptarea eternității”
  • ”Seniorii literaturii noastre”
  • ”Contribuția lui Ion C. Brătianu la revoluția pașoptistă din Țările Române și cugetările sale despre această revoluție”.

”În așteptarea eternității” este un omagiu pe care autorul îl aduce prieteniei, un spirit care a animat de-a lungul vremii personalitatea familiei Brătianu. Reprezentanții familiei Brătianu sunt o dovadă că prietenia de mare preț este cea care unește oamenii pentru împlinirea marilor idealuri.

Patriotismul, curajul de a înfrunta situațiile ostile țării și demnitatea au fost și sunt valori supreme ale familiei Brătianu, iar aceste valori au avut rolul de a contribui la făurirea României Mari. Istoria României ar fi fost lipsită de grandoarea și de fervoarea patriotică în lipsa familiei Brătianu care a fost și va rămâne exponenta liberalismul românesc.

I.G. Duca avea să scrie despre I.C. Brătianu următoarele:

”A dominat şi epoca şi pe contemporanii săi prin minunatul complex al însuşirilor lui. El era totodată idealist şi realist, cumpătat şi îndrăzneţ, autoritar şi seducător, modest când era vorba de el, mândru şi intransigent, când era vorba de ţara lui. A vrut Unirea Principatelor, s-a împlinit. A vrut independenţa, a prezidat-o. A vrut dinastie străină, a adus-o în ţară. A vrut organizarea Regatului, a făcut-o”.

Viziunea politică a lui Ion C. Brătianu a fost dusă  mai departe de fiii acestuia: Ionel, Vintilă și Dinu, continuatori ai nobleței și înțelepciunii precursorilor lor.

O nouă direcție în creația literară contemporană, dedicatologia

”În așteptarea eternității” deschide o nouă direcție în creația literară contemporană, dedicatologia, ramură izvorâtă din efortul cu care Ion I. Brătianu a adunat în același loc dedicațiile, gândurile și sentimentele apreciative care i-au fost oferite de-a lungul timpului pe diferite volume dăruite de către autori și cărora simte nevoia să le întoarcă toate acestea, creionând, astfel, portretul unei epoci, al unor scriitori și adevărate file de istorie literară.

Igor L. Butnaru declara despre volumul ”În așteptarea eternității” următoarele: ”Cartea gândită de scriitorul Ion I. Brătianu constituie un adevărat tezaur, un patrimoniu cultural.”

Evenimentul îl va găzdui – printre cei peste 150 de autori de carte – și pe jurnalistul și scriitorul Mihai Traistă, reprezentantul comunității Ucrainenilor din România, din partea căreia vor expune și alți autori.  Tot din partea ucrainenilor, va prezenta unul sau mai multe momente artistice violonista prim-concertistă Natalia Pancec Colotelo de la Filarmonica din București.

Un alt moment artistic va fi susținut și de cunoscutul violoncelist Adrian Naidin, care își va lansa noul album. Organizatorii menționează că participarea publicului este liberă, dar limitată, în funcție de capacitatea spațiului alocat și de evoluția situației sanitare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Regele Charles revine la îndatoririle publice. Vizită la un spital specializat în cancer
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?