Prima pagină » Actualitate » Mulți soldați ruși refuză să mai execute ordinele în Ucraina: „Pedepsele sunt ușoare. Vreau să mă întorc la familia mea și nu într-un sicriu”. Rusia nu a declarat oficial război Ucrainei

Mulți soldați ruși refuză să mai execute ordinele în Ucraina: „Pedepsele sunt ușoare. Vreau să mă întorc la familia mea și nu într-un sicriu”. Rusia nu a declarat oficial război Ucrainei

Mulți soldați ruși refuză să mai execute ordinele în Ucraina:

Tot mai mulți soldați ruși refuză să mai execute ordinele generalilor, convinși fiind de faptul că nu prea au ce să pățească, întrucât Rusia nu a declarat niciodată în mod oficial război Ucrainei și astfel militarii care refuză să ia parte la „operațiunea specială” riscă să fie doar „concediați” spun mai mulți ruși, care au „testat” consecințele la care vor fi supuși.

Când soldații unei brigăzi de elită a armatei ruse au fost anunțați la începutul lunii aprilie să se pregătească pentru o a doua misiune în Ucraina, a izbucnit frica în rândurile lor.Unitatea, staționată în Orientul Îndepărtat al Rusiei pe timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a început războiul la sfârșitul lunii februarie și a asistat la lupte crâncene cu forțele ucrainene.

„Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu”

„În curând a devenit clar că nu toată lumea era de acord cu asta. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă”, a declarat Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real. „Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu”.

Împreună cu alte opt persoane, Dmitri le-a spus comandanților săi că refuză să se alăture invaziei. „Au fost furioși. Dar în cele din urmă s-au liniștit, pentru că nu puteau face prea multe”, a spus el, potrivit The Guardian.

A fost transferat în curând la Belgorod, un oraș rusesc aflat în apropiere de granița cu Ucraina, unde a fost staționat de atunci. „Am servit timp de cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi ispăși perioada rămasă și apoi voi pleca de aici”, a spus el. „Nu am de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial în stare de război, așa că nu mă puteau forța să plec.”

Refuzul lui Dmitri de a lupta evidențiază unele dintre dificultățile militare cu care s-a confruntat armata rusă ca urmare a deciziei politice a Kremlinului de a nu declara oficial război Ucrainei – preferând în schimb să descrie invazia, care va ajunge în curând la cea de-a patra lună, drept o „operațiune militară specială”.

Conform regulilor militare rusești, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi concediate, dar nu pot fi urmărite penal, a declarat Mihail Benyash, un avocat care i-a consiliat pe soldații care au ales această opțiune.

Sute de soldați ruși caută „portițe” de ieșire din război

Benyash a declarat că „sute și sute” de soldați au luat legătura cu echipa sa pentru a cere sfaturi despre cum ar putea evita să fie trimiși la luptă. Printre aceștia se numără 12 membri ai gărzilor naționale din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, care au fost concediați după ce au refuzat să meargă în Ucraina.

„Comandanții încearcă să își amenințe soldații cu închisoarea dacă se opun, dar noi le spunem soldaților că pot pur și simplu să spună nu”, a declarat Benyash, adăugând că nu are cunoștință de niciun caz penal împotriva soldaților care au refuzat să lupte. „Nu există motive legale pentru a începe un caz penal dacă un soldat refuză să lupte în timp ce se află pe teritoriul rusesc”.

Rușii preferă să fie concediați în loc să intre în „mașina de tocat carne”

Prin urmare, mulți soldați au ales să fie concediați sau transferați în loc să intre în „mașina de tocat carne”, a spus el.

O relatare similară cu cea a lui Dmitri a fost oferită serviciului rusesc al BBC de Serghei Bokov, un soldat de 23 de ani care, la sfârșitul lunii aprilie, a decis să părăsească armata după ce a luptat în Ucraina. „Comandanții noștri nici măcar nu s-au certat cu noi pentru că nu eram primii care plecau”, a spus Bokov.

Referindu-se la legile militare ale Rusiei, Benyash a declarat că ar fi mai dificil pentru soldați să refuze să lupte dacă Rusia ar declara un război la scară largă. „Pe timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna atunci sancțiuni mult mai dure. Ar putea fi condamnați la închisoare”.

Dar fără batalioane de recruți, Rusia ar putea în curând „să se lupte pentru a menține teritoriul pe care îl controlează în prezent în Ucraina, mai ales că Ucraina primește echipamente mai bune de la NATO”, a spus el.

Autoritățile ruse și-au intensificat discret eforturile de recrutare de noi soldați, pe măsură ce a devenit clar că o victorie rapidă în Ucraina era imposibil de obținut.

Kremlinul caută să angajeze soldați din platformele de joburi

O investigație a serviciului rusesc al BBC a arătat că Ministerul rus al Apărării a umplut site-urile de angajare cu posturi vacante, oferind persoanelor fără experiență de luptă oportunități de a se alătura armatei cu contracte profitabile pe termen scurt. Unele mari companii guvernamentale au primit scrisori prin care erau îndemnate să își înscrie personalul în armată.

Rusia a apelat, de asemenea, la mercenari pentru a-și consolida eforturile de război, desfășurând luptători din grupul Wagner, un grup obscur legat de Kremlin.

Dar analiștii spun că este puțin probabil ca recrutările voluntare și grupurile de mercenari să ducă la o creștere substanțială a numărului de noi soldați, în comparație cu cifrele pe care le-ar aduce o mobilizare parțială sau totală.

Un soldat „amenință” că va spune adevărul despre războiul din Ucraina

Rușii „ar putea fi în favoarea conflictului, dar nu vor de fapt să lupte”, a spus el, adăugând că o mobilizare generală ar implica „pierderi colosale de soldați neantrenați”.

Și în timp ce statutul actual al conflictului le oferă soldaților ruși o cale legală de a refuza participarea, unii soldați s-au plâns că acest lucru a dus, de asemenea, la faptul că nu au fost îngrijiți în mod corespunzător.

Un sergent junior a declarat că a fost rănit în timpul unuia dintre recentele atacuri ucrainene asupra teritoriului rusesc de frontieră unde era staționat. Superiorii săi au susținut că nu ar trebui să i se acorde compensația monetară de până la 2.500 de lire sterline la care au dreptul prin lege rușii răniți, deoarece rănirea sa a avut loc pe teritoriul rusesc – ceea ce înseamnă că nu intră sub incidența regulilor „operațiunii militare speciale” a Rusiei.

„Este nedrept, lupt în acest război la fel ca și ceilalți din Ucraina, riscându-mi viața”, a declarat soldatul. „Dacă nu voi primi în curând despăgubirile la care am dreptul, voi ieși în public și voi face o problemă majoră din asta.”

Citește și

Mediafax
Agenția de rating Fitch, despre măsurile luate de Guvernul Bolojan: Vor crește și inflația
Digi24
Dorința lui Traian Băsescu s-a îndeplinit, avertizează Adrian Năstase. Ce sugerează fostul premier PSD
Cancan.ro
Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Doi tineri au fost loviţi cu maşina după o şicanare în trafic. Unul dintre ei a murit, iar altul este în stare gravă
Mediafax
HOROSCOP 16 iulie. Se anunță recompense pentru Capricorni. La ce trebuie să fie atenți Racii
Click
Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Scandal sexual la nivel înalt la Moscova. Maria a zburat cu un avion militar pentru o escapadă de weekend cu „omul ei de la Kremlin”
Digi24
Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?”
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cine o mai recunoaște? S-a iubit și cu Florin Călinescu în tinerețe. Imagini nemaivăzute cu celebra femeie de afaceri
observatornews.ro
Lua maşini de la ridesharing şi le ducea la dezmembrări. Un escroc a păcălit zeci de şoferi
StirileKanalD
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
KanalD
Tinerii primesc ajutor pentru plata chiriei! Ce sumă primesc beneficiarii
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV. Service-urile auto se pregătesc de schimbări radicale! Ce îi așteaptă pe șoferi după noile taxe impuse de Guvern
Descopera.ro
Incredibil! Ce făceau NEANDERTHALIENII cu OASELE de leu de peșteră?
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
A1
Reacția lui Nicușor Dan după ce Albert NBN a înjurat România pe scena de la Beach, Please!: „Nu cred că ar trebui pedepsit”
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Coșmarul trăit în tăcere de Adriana Ochișanu: "Îmi era rușine de părinți, de ce va zice lumea?". Detalii TULBURĂTOARE despre comportamentul fostului ei soț, Corneliu Botgros
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Un bărbat prins într-un ghețar a fost salvat de cățelul său de companie