VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note. Ne dorim ca elevii să nu considere mersul la şcoală o corvoadă”

Publicat: 30/05/2022, 23:20
Actualizat: 30/05/2022, 23:22

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi24, că în prezent, accentul în școli se pune prea mult pe note, și nu pe competențele elevului. În acest context, oficialul a precizat că, începând din anul școlar viitor, schimbările implementate în educaţie sunt măsuri care clarifică şi pregătesc modificări semnficative în sistemul de învățământ din România.

„Tot ceea ce facem, facem în interesul elevului, facem cu scopul ca elevii să dobândească în şcoală acele competenţe de care au nevoie – şi mă refer la competenţe de literaţie, la competenţe digitale, la competenţe de multilingvism, competenţe în matematică şi ştiinţe, competenţe civice, competenţe antreprenoriale – e setul de opt competenţe-cheie, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu. În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a explicat că toate măsurile propuse şi implementate au scopul de a pregăti apariţia unui pachet legislativ care să cuprindă Legea învăţământului pre-universitar şi Legea învăţământului superior, urmate de legislaţie subsecventă, care să transpună în practică proiectul „România Educată”.

„Sunt peste o sută de acte normative – hotărâri de Guvern şi ordine de ministru –  care sunt necesare pe parcursul următorului an sau la un an de la implementarea noii legislaţii primare, astfel încât în septembrie 2023 putem veni și cu schimbările de bază, schimbări ale planurilor de învăţământ şi de curriculum. Dar până atunci, trebuie să pregătim sistemul din punct de vedere organizatoric, ceea ce facem acum, și trebuie să pregătim profesorii, trebuie să pregătim achiziția acelor lucruri esențiale pentru sistemul de educație, resursele financiare fiind disponibile în PNRR, dar și în bugetul național și toate aceste lucruri trebuie să le facem într-o manieră etapizată. Până acum nu au fost schimbări majore. După ce vom avea legislaţia primară adoptată de Parlament atunci da, vom putea spune că sunt schimbări în sensul bun al cuvântului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educației, schimbarea majoră nu constă în modificarea structurii anului şcolar, ci mutarea accentului de pe note, pe competenţele pe care copiii trebuie să le dobândească în şcoală.

„Ceea ce facem acum sunt măsuri de pregătire, sunt măsuri care clarifică și pregătesc implementarea acestor măsuri, care implică direct elevii, iar structura anului școlar schimbată – nu e nicio schimbare majoră. Schimbare ar putea să fie faptul că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competențe. Nu dispar, nu sunt înlocuite notele, dar au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță, ori notele evaluează cunoștințele. Notele evaluează, de multe ori, foarte ușor, capacitatea de memorare. Școala pe competențe presupune, în egală măsură, conținut, cunoștințe, abilități și atitudini – atitudinile sunt foarte greu de evaluat prin note, într-un sistem numeric.

În acest fel, facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. Și cu riscul de a supăra multă lume, nici părinții nu vor mai pune o presiune atât de mare pe profesori, din dorința de a lua toți copiii note de 9 și de 10. Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
”Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere” Andrei Păunescu, în război cu sora vitregă pentru...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații