Șoferii trebuie să fie atenți la restricțiile rutiere de pe trei mari artere cu ocazia minivacanței de Rusalii. La cât se ridică amenzile

Șoferii trebuie să fie atenți la restricțiile rutiere de pe trei mari artere cu ocazia minivacanței de Rusalii. La cât se ridică amenzile
Sursa foto: CNAIR - caracter ilustrativ
Publicat: 08/06/2022, 17:24
Actualizat: 08/06/2022, 17:27

Timp de trei zile, de sâmbătă, 11 iunie, până inclusiv luni, de Rusalii, pe A2, DN7 și DN 38 vor fi aplicate restricții de circulație.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat miercuri, că potrivit unui ordin comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne, circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, este interzisă în zilele de 11 iunie (sâmbătă), 12 iunie (duminică) și 13 iunie 2022 (luni), de Rusalii. Sunt exceptate vehiculele rutiere destinate exclusiv transportului de persoane.

Încălcarea prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, au precizat reprezentanții CNAIR.

Restricțiile vizează următoarele artere și intervale orare:

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

Ce prevede Codul rutier

Ordinul comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 1249-132/2018, prevede, la Articolul 2:

1) Se instituie restricția de circulație pe unele sectoare de autostrăzi și de drumuri internaționale (E) pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală și în zilele de sărbătoare legală prevăzute la art. 1 lit. b), pe sectoarele de drum, în perioadele din an și în intervalele orare prevăzute în anexa nr. 1 a ordinului.

(2) Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, se interzice și în zilele libere situate între zilele de sărbătoare legală și zilele de sâmbătă și duminică, dacă acestea sunt declarate zile libere prin hotărâre a Guvernului.

Conform Art. 101 din Codul rutier, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificației indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare – cu excepția celor care interzic accesul sau depășirea care se încadrează în altă clasă de sancțiuni – constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice, respectiv  de la 6 la 8 puncte-amendă.

Potrivit Codului rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, care pentru 2022 este de 2.550 de lei, dar valoarea unui punct de amendă a fost plafonată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere. De fapt, valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei, și a fost înghețată la sfârșitul anului respectiv.

Astfel, amenda poate fi de la 870 la 1.160 de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică