VIDEO | Prof. univ. dr. Olga Simionescu, despre arsurile solare: „În viitor, este risc de cancer, mai ales la tipul deschis de piele. Orice om trebuie să își facă procedura standard de examinare a alunițelor”

Publicat: 30/06/2022, 03:54

Prof. univ. dr. Olga Simionescu, șeful secției de Dermatologie I la Spitalul Colentina din București, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Aceasta a afirmat că este extrem de important să evităm arsurile solare, în contextul în care există riscul apariției de cancer. Invitata lui Marius Tucă a vorbit și despre alunițe și cât de periculoase pot fi ele dacă nu sunt examinate din timp.

„Omul trebuie să stea la soare, dar tu trebuie să-i interzici să se ardă, pentru că arsura este cheia relelor. Omul când se duce la mare trebuie să înțeleagă la ce se expune el cu familia. Trebuie să nu se ardă. Dacă s-a ars, în viitor, este risc de cancer, mai ales la tipul deschis de piele. Trebuie să să expună gradual, să evite intervalul ăla periculos 11-16, când UVB-ul crește și el produce arsura solară. Ultravioletele sunt de mai multe categorii, în funcție de lungimea lor de undă, exprimată în nanometri sau milimicron și sunt în vid C, B și A. Pe pielea noastră intră B și A. B arde și intră la suprafață, iar A pătrunde în interior. Ambele pot produce cancer din epiderm, fiindcă avem multe tipuri de cancer, nu toate legate de soare”, a afirmat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Prof. univ. dr. Olga Simionescu a explicat de câte tipuri sunt cancerele din epiderm și cât de mult pot pune în pericol viața oamenilor.

„Cancerele din epiderm, în principiu, sunt de două tipuri – de la o celulă fără pigment și de la o celulă cu pigment. Cele de la celula cu pigment sunt îngrozitoare, terifiante, omoară instant, omul nu crede că dintr-o aluniță mică intră în metastaze și e vorba despre a fi încadrat într-un tabel. Și asta e partea cea mai rea a interacțiunii noastre cu pacientul, când trebuie să-l stadializezi și să-i spui ‘sunteți într-un anumit stadiu’. S-au făcut multe progrese în tratament, însă supraviețuirea, conform statisticilor, este aceasta. S-au făcut îmbunătățiri, adică am crescut de la 3 luni – 6 luni, până la 3 ani – 5 ani”, a precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Cu toate acestea, prof. univ. dr. Olga Simionescu a precizat că o operație executată corect îi poate salva viața unui pacient cu un astfel de tip de cancer, aflat în faza incipientă.

„Alunițele trebuie analizate dacă omul vine dintr-un autor, are părinți sau rude cu probleme anterioare sau dacă are foarte multe. Oricum, orice om trebuie să își facă procedura standard de examinare a alunițelor și profit de ocazie să spun că sunt foarte bucuroasă că zilele astea ne-a venit la spital, la Colentina, din suportul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, un FotoFinder, un aparat de detectare, de făcut mapping pe alunițe, pentru pacienții care au asigurare de sănătate și urmează ca în lunile ce vin să descopăr dacă există riscul ca în viitor să facă un cancer teribil sau dacă există deja probleme. Dacă noi prindem chiar și un cancer din acesta, de la melanocite, de la celula cu pigment, în faza incipientă, operația corectă executată îi salvează viața”, a menționat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia