O femeie diagnosticată cu leucemie nu poate beneficia de tratament: „Aștept de 5 luni. Am o fetiță de un an, mă așteaptă acasă”

O femeie diagnosticată cu leucemie nu poate beneficia de tratament: „Aștept de 5 luni. Am o fetiță de un an, mă așteaptă acasă”
Sursă Foto - Digi24/Daniela, pacienta diagnosticată cu leucemie
Publicat: 20/09/2022, 20:14

O femeie diagnosticată cu leucemie se luptă cu sistemul de sănătate românesc de 5 luni. Ea poate fi salvată cu ajutorul unui transplant de celule stem, iar medicii au găsit și donatorul potrivit, lucru care nu se întâmplă des, dar nu au un salon în care să fie tratată.

Femeia așteaptă de 5 luni eliberarea unui spațiu corespunzător, însă medicii spun că infrastructura precară face ca pacienții pentru care există toate condițiile să fie salvați, să moară așteptând eliberarea unui astfel de salon.

Daniela: „Aștept de 5 luni să fac transplantul. Am o fetiță de un an și jumatate, mă așteaptă acasă.”

Daniela și-a schimbat dramatic viața la începutul acestui an, când a aflat că are leucemie acută. Totul a început de la o durere în gât. În urma analizelor şi tratamentului, medicii i-au dat şi o veste bună, poate să fie vindecată printr-un transplant medular.

I-au găsit şi un donator, şi chiar dacă are tot ce trebuie pentru a fi vindecată, medicii nu pot face acest lucru. Problema este spațiul, nu există nicio cameră sterilă pentru Daniela.

La institutul clinic Fundeni sunt numai 12 camere sterile făcute din donații.

Nu există camere sterile pentru pacienți

Sunt camerele în care trebuie să stea pacienții după transplantul medular, iar timpul mediu de internare este de 30 de zile. Din acest motiv ele se eliberează foarte greu, iar pacienții care au nevoie de o astfel de intervenție asteapta chiar și 5 luni.

„E foarte greu să știi că trebuie să aștepți, toată familia întreabă când o să fie, nu se știe. Tebuie să aștept probabil până în noiembrie.”, a spus femeia.

Daniel Coriu, președintele Societății de Hematologie: „Am devenit subdimensionați față de nevoie, și atunci timpul de așteptare, chiar pentru pacienții care au donator este prea mare. Avem pacienţi care, din nefericire, pierd lupta pe listă, chiar cu donatorul găsit, ceea ce este o frustrare pentru noi toți, pentru că nu am găsit acel spaţiu, acel loc unde să intre, o cameră sterilă, procedura de transplant se face numai în camere sterile. Şi în cazul copiilor cu leucemie situaţia este aceeaşi. Pentru ei sunt numai 6 camere sterile. ”

Anca Coliţă, manager Institutul Clinic Fundeni: „Pentru desfăşurarea programului, după estimările noastre ar fi necesare 15 camere pentru adulți. Numărul este de minim 25 de camere sterile numai pentru transplant medular, dar pentru ceilalți pacienți cu hemato mai sunt necesare încă 40 de camere sterile. Soluția cea mai bună e aceea de a contrui un spital nou în care să putem avea circuite corecte.”

Un raport al Comisiei Europene arată că România este pe locul 3 la mortalitatea evitabilă, adică la numărul de decese din cauza unor boli care pot fi prevenite sau tratate. Iar mortalitatea din motive pentru care există terapii este două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire