VIDEO | Care sunt beneficiile smochinelor și cum le putem consuma. Recomandarea medicilor: „Sunt foarte bune pentru a ne aduce energie. Ar fi foarte potrivite la gustarea de dimineață sau de după-amiază”

Publicat: 26/09/2022, 13:59

Dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre cum putem consuma smochinele, astfel încât să ne bucurăm de beneficiile lor. Medicul a explicat că aceste fructe previn problemele digestive, datorită conținutului mare de fibre, alături de calciu, magneziu, fier și potasiu.

„Smochinele sunt prezente în religie, în legendele biblice. Sunt prezente și în religia creștină, și în cea budistă, și în cea iudaică și ele sunt asociate cu starea de pace de care e multă nevoie, cu victoria și cu fertilitatea. O smochină are 30 de kilocalorii, dar toate aceste kilocalorii provin din glucide, deci conține numai glucide, amestec de glucoză și fructoză. Înseamnă că ne dau rapid energie, sunt foarte bune pentru a ne aduce energie. Mai au fibre – 3 smochine vor avea 5 grame de fibre, necesarul nostru fiind în jur de 30 de grame pe zi.

Ne dăm seama că ne aduc o porție importantă de fibre solubile și ne mai aduc calciu, magneziu, fier, potasiu, astfel încât sunt tare utile. De obicei, le mâncăm uscate, confiate, când au mult mai multe calorii – au 274 de kilocalorii pe suta de grame, de aceea trebuie să fim atenți. Le mâncăm crude – le găsim, poate, o lună sau de două luni pe an – în rest, le găsim uscate”, a afirmat dr. Anca Hâncu.

De asemenea, dr. Anca Hâncu susține că smochinele au și efect antiinflamator, fiind utile pentru toate afecțiunile inflamatorii digestive, precum colită hemoragică sau sindrom de intestin iritabil.

„Începutul ar fi să vedem toți acești nutrienți, macro și micronutrienți despre care am vorbit, mai vorbim și despre vitamine din grupul Ca, vitamine C, vitamine din grupul B.Toate aceste vitamine și nutrienți, ce beneficii aduc? În primul rând, sunt extraordinare pentru digestie, vor preveni constipația, au efect laxativ, dar au și efect antiinflamator.

Și atunci, pentru toate afecțiunile inflamatorii digestive – chiar colită hemoragică, chiar sindrom de intestin iritabil, destul de frecvente în ultimul timp – sunt teribil de utile. Efectul antioxidant, prin flavonoizi, prin polifenoli, asigură, de fapt, o longevitate cu vitalitate, așa că la orice vârstă puteți încerca smochinele. De asemenea, reglează glicemia, adică decât să mâncăm un dulce, o prăjitură, preferăm să mâncăm douăsmochine, care au un gust ca o miere”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Medicul a afirmat că smochinele sunt foarte potrivite la gustarea de dimineață sau de după-amiază, precizând că se pot combina cu diverse alte alimente, în funcție de preferințe.

„Sunt foarte dulci, foarte gustoase, le putem combina. Ar fi foarte potrivite la gustare – gustarea de dimineață sau gustarea de după-amiază. Le combinăm cu iaurt, cu brânză, chiar și cu un prosciutto – e o gustare mai sofisticată și mai interesantă combinația aceea, de dulce cu sărat. Astfel, aducem diversitatea, aducem ceva mai interesant în gusturile noastre.

Aduc foarte multe lucruri bune aceste smochine – să nu uităm și de prevenția hipertensiunii, pentru că au potasiu, efectele antioxidante – au efecte pozitive, cardiovasculare, dar dacă le mâncăm în exces, pot produce diaree – respectiv, dacă avem anumite intoleranțe sau alergii, ne pot produce reacții alergice sau crampe, balonări, ca urmare a acestor alergii”, a menționat dr. Anca Hâncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple