Prima pagină » Știri » Câte grame de mezeluri ar trebui să mănânci pe săptămână. Ce spun specialiștii

Câte grame de mezeluri ar trebui să mănânci pe săptămână. Ce spun specialiștii

Câte grame de mezeluri ar trebui să mănânci pe săptămână. Ce spun specialiștii

Dacă te-ai gândit vreodată cât de sănătoase sunt mezelurile sau câte ar trebui să mănânci cât să nu îți afecteze sănătatea, iată răspunsul.

Specialiștii susțin că cinci sute de grame de carne roșie pe săptămână ar fi gramajul de carne de care omul are nevoie.

Fie că e vorba despre pastramă, șuncă sau salam, toate acestea sunt, de fapt, bogate în nutrienți și calorii. Specialiștii spun că mezelurile sunt o ”supercarne”.

Totuși, există și nitriții, despre care medicii spun să ne ferim.

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare.

Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru, un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria.

Nitriții din mezeluri dau savoarea mezelurilor

Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire.

În Europa, utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

De asemenea, în anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen.

Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal.

În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână, potrivit Protv.ro.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Presa maghiară despre alegerile de la București: „Aproape nimănui nu i-a păsat cine va fi noul primar”
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Prima gafă de primar a lui Ciprian Ciucu! L-a atacat direct pe Nicușor Dan: 'Mi-a scăpat acest lucru'
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Situație incredibilă într-o comună din Botoșani: după tată și mamă, a venit rândul fiicei să conducă primăria
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
AUR a recunoscut că Anca Alexandrescu a pierdut alegerile. Ce a spus Simion despre relația cu Georgescu
Cancan.ro
Ce avere și datorii are Ciprian Ciucu, noul primar al Bucureștiului. A reușit să strângă și economii
Ce se întâmplă doctore
Dieta-minune cu care a slăbit Ozana Barabancea. Are o siluetă trasă prin inel și arată mai bine ca-n tinerețe!
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
UE s-a răzgândit și nu mai interzice motoarele diesel. Dar impune anumite condiții
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
(P) iPhone 13: Exemplul că tehnologia nu trebuie schimbată cu fiecare generație