Cronica unei demisii anunţate: ce spunea Vasile Dîncu înainte de a-și da demisia. Ministrul demisionar invocă ”imposibilitatea colaborării cu președintele”, dar îi mulțumește premierului pentru ”colaborarea onestă”

Cronica unei demisii anunţate: ce spunea Vasile Dîncu înainte de a-și da demisia. Ministrul demisionar invocă ”imposibilitatea colaborării cu președintele”, dar îi mulțumește premierului pentru ”colaborarea onestă”
Publicat: 24/10/2022, 13:21
Actualizat: 24/10/2022, 14:00

Vasile Dîncu și-a anunțat luni demisia din funcția de Ministru al Apărării, motivându-și gestul prin faptul că există ”perspectiva imposibilității colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei”. Vasile Dîncu a explicat că dacă nu se retrage de la conducerea Apărării, ar putea fi prejudiciate ”procesele de decizie”, dar și mai multe proiecte ”absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”. Ministrul demisionar i-a mulțumit însă premierului pentru ”colaborarea onestă” și l-a asigurat că va susține proiectele MApN și ale Armatei, în calitate de senator.

Demisia lui Vasile Dîncu vine la mai bine de două săptămâni de la declarația controversată pe care a făcut-o – care a fost criticată de președintele Klaus Iohannis, dar și de premierul Nicolae Ciucă și de alți politicieni – în care arăta că negocierea Ucrainei cu Rusia reprezintă singura şansă pentru încetarea războiului.

Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă, până la urmă, de teritorii!”, spunea Vasile Dîncu, în 8 octombrie, la Prima Tv

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a ținut să reacționeze subliniind că doar Ucraina va decide ”când, cum şi ce negociază” în contextul războiului.

”Probabil că unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții” ale României, a spus Iohannis despre declarația lui Dîncu.

Și premierul Niculae Cucă spunea că va avea o discuție ”cât se poate de deschisă” cu Vasile Dîncu față de opinia acestuia, care ”nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”.

Surse din Coaliție spuneau însă că premierul ar urma să-i ceară demisia lui Dîncu.

Vasile Dîncu: ”Aici nu se aude vocea idioților”

Înainte de a reveni în țară de la reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO care a avut loc la Bruxelles, cu două zile înainte de întâlnioea pe care urma să o aibă cu premierul, Vasile Dîncu scria, într-o postare pe Facebook, că a ajuns, în orele rămase libere până la îmbarcarea în avion, la librăria Filigranes din Bruxelles, acolo unde ”nu se aude vocea idioţilor”.

Paradisul ascuns din mijlocul orașului. După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altădată mi-am petrecut multe ore și zile: librăria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, liniștea este întrerupta doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărțile te așteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevărata terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici. De aici îți poți lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv.

Îți dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din cărți ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niște amărâte de coperte de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează. Aici mediocrii și impostorii nu se vor întâlni niciodată cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetățenie aici, nici statut de refugiat. In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint. Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”, scria Vasile Dîncu pe Facebook.

Pe 17 octombrie, după întâlnirea ministrului Apărării cu Nicolae Ciucă, Guvernul anunța doar că premierul a discutat cu Vasile Dîncu despre ”reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”.

Vasile Dîncu susținea atunci că nimeni nu i-a cerut demisia și dădea vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.

Pe 24 octombrie, când și-a anunțat demisia, Vasile Dîncu a invocat perspectiva imposibilității colaborării cu președintele”, dar i-a mulțumit premierului pentru ”colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune” și l-a asigurat că, în calitate de senator, îi va oferi tot sprijinul pentru proiectele și programele Ministerului și Armatei Române.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se impune prin lege în România. Guvernul a luat decizia astăzi, 9 mai: Să fie...
Plata pensiilor. Perioada în care banii pot fi ridicați de la ghișee, dacă beneficiarii nu...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Cine este artista de muzică populară care s-a trezit cu soțul decedat noaptea lângă ea,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală