Cum obțin ucrainenii PAȘAPOARTE românești ca să fugă din calea războiului

Cum obțin ucrainenii PAȘAPOARTE românești ca să fugă din calea războiului
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/03/2023, 18:44

Cetățenii ucraineni pot obține un pașaport românesc pe care îl pot folosi pentru a fugi din calea războiului, potrivit unei investigații a publicației ucrainene Vesti. Prețul unei astfel de „afaceri“ este comparativ cu cel al unei mașini vechi, arată jurnaliștii ucraineni.

„În investigația sa, Vesti.ua nu dorește să acuze niciunul dintre vecinii Ucrainei, ci doar să identifice problema existentă: mii și, probabil, chiar zeci de mii de cetățeni ai noștri obțin de ani de zile pașapoarte din alte țări. Iar odată cu izbucnirea războiului, procesul nu a făcut decât să se accelereze – poți cumpăra cetățenia română sau bulgară prin scheme ilegale la prețul unei mașini vechi“, arată jurnaliștii ucraineni.

„Nu este nevoie să aveți români în familie pentru a aplica pentru cetățenie“

Formula folosită de avocații care intermediază „afacerea” se bazează pe Legea cetățeniei, adoptată de România în 1991, lege prin care se recunoaște dreptul rezidenților din aceste teritorii și al descendenților acestora până la a treia generație (adică nepoții) de a-și redobândi cetățenia natală.

Astfel, clientul semnează un contract cu casa de avocatură, care îl va însoți din momentul în care se ridică documentele și până la eliberarea cărții de identitate cu stema României. În prima etapă, se va colecta un „dosar”, care va include un document care să confirme că strămoșii au locuit în Basarabia sau Bucovina. Aceasta este o pantă alunecoasă în întreaga procedură, arată jurnaliștii ucraineni.

Dosarul este depus apoi la Ministerul român al Justiției. Teoretic, e nevoie de prezența personală a clientului, dar, după cum au explicat consultanții, o pot face avocații companiei, iar „verificarea” nu este solicitată foarte des: românii vin în întâmpinarea nevoilor ucrainenilor care au dificultăți în a trece granița din cauza războiului.

Cât costă cetățenia română

Clientul primește, după depunerea documentelor, un cod digital, „DOSAR”, care poate fi folosit pentru a urmări evoluția cazului pe site-ul ANC. Din acest moment, începe verificarea atât a documentelor depuse, cât și a identității clientului. În timp ce verificarea este în curs de desfășurare, clientului i se cere să memoreze textul jurământului – trei rânduri în care un român neofit jură să „fie loial” noii sale patrii și poporului român, să „apere drepturile și interesele naționale” și să învețe noțiunile de bază ale limbii române, arată, arată Vesti.ua.

Procedura costă între 3 și 3.500 de euro, iar plata se face în trei tranșe, dar sunt și costuri suplimentare, de cca. 600 de euro. Jurnaliștii ucraineni mai arată cum poate fi contrafăcută întrega procedură. Potrivit „scenariului“ cu care a pornit la drum investigația, jurnalista Vesti.ua nu are rude nici în regiunea Cernăuți, nici în regiunea Odesa, dar vrea e să obțină cetățenia UE.

„Vom lucra cu arhivele. Și dacă vom găsi datele dumneavoastră, minunat, vom lucra cu ele. Dar pentru că au existat două războaie mondiale și represiuni din partea URSS, mai mult de 70% din informațiile din arhive pur și simplu lipses. În acest caz (și în majoritatea cazurilor exact asta se întâmplă), firma noastră de avocatură, în conformitate cu legea privind restaurarea fondului arhivistic al Ucrainei, poate restaura și produce documentele necesare“, a explicat un consiultant juridic pentru publicația ucraineană.

Din perspectiva statului ucrainean, chestiunea adăugării de date la metricele arhivistice este ilegală. Și totuși, de ce nimeni nu este pedepsit pentru o astfel de încălcare ar fi întrebarea firească. Răspunsul este că obținerea pașapoartelor intră în „unghiul mort” al legii, arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Final pentru Simona Halep! Medicii au dat verdictul
A dopat-o intenționat sau nu Mouratoglou pe Halep? Ce spune Simona
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”A devenit un fel de concurs de bufonerie” Marcel Pavel, total dezamăgit de Eurovision 2024
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
×