LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 03/04/2023, 09:19
Actualizat: 03/04/2023, 14:27

Războiul din Ucraina a ajuns duminică în ziua cu numărul 404, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente legate de conflictul din țara vecină.

Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul „în sens legal„, scrie AFP.

UPDATE: Explozie în orașul ucrainean Melitopol, ocupat de ruși. Oficial pro-rus rănit într-un atac cu o mașină capcană

Un oficial numit de Rusia a fost rănit luni într-o explozie de mașină în orașul ucrainean Melitopol, a declarat primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram.

Zelenski le mulțumește apărătorilor lui Bahmut, în timp ce șeful Wagner spune că orașul a căzut

Luptele din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, au rămas „deosebit de fierbinți”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, fără a da indicii că orașul a căzut în cele din urmă în mâinile Rusiei, așa cum susține fondatorul forței de mercenari Wagner.

„În sens legal, Bahmut a fost capturat. Inamicul este concentrat în zonele din vest”, a declarat patronul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, pe canalul său Telegram, scrie Agerpres.

Dar nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut, un oraș de 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an, a căzut în mâinile rușilor.

„Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Maryinka și Bahmut”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte. „În special Bahmut. Acolo este deosebit de cald”.

De asemenea, Zelenski a declarat că numai victoria militară a Ucrainei poate pune capăt terorii rusești, transmite cotidianul ucrainean.

Există o singură cale de a opri teroarea rusă, de a restabili securitatea în toate orașele și comunitățile noastre. Iar această singură cale este victoria militară a Ucrainei. Nu există și nu va exista altă cale”.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a descris anterior situația din jurul orașului ca fiind „tensionată”. Forțele ucrainene își apărau pozițiile, iar forțele rusești nu acordau prea multă atenție pierderilor în timp ce atacau, a declarat Maliar.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului Bahmut. Forțele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forțele rusești au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apărau de zile întregi.

„Inamicul atacă centrul orașului dinspre nord, est și sud și încearcă să preia orașul sub controlul său total”, a declarat Zhdanov, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.

Oraş cu circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit – în virtutea îndelungatei bătălii şi a pierderilor grele suferite de ambele tabere – simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

Minsk și Moscova au marcat duminică ziua unității, amintindu-și când, în 1996, președintele belarus Alexandr Lukașenko și președintele rus de atunci Boris Elțin au semnat un tratat care vizează formarea unui stat al Uniunii.  Unele propuneri, precum o monedă comună, nu a  fot agreată niciodată, dar statul Uniunii a devenit baza unei cooperări care se aprofundează treptat.

În timp ce Belarusul părea interesat și de relațiile cu Occidentul, asta s-a schimbat în 2020, când Moscova a venit în salvarea lui Lukașenko. Liderul se confruntase cu uriașe proteste de stradă antiguvernamentale. Rusia a spus că este pregătită să trimită trupe, pentru a sprijini represiunea împotriva disidenței. În cele din urmă, nu au fost implicate trupe rusești, dar oferta a contribuit într-un fel la înăbușirea revoltei.

În ultimul an, pe măsură ce Rusia a lovit Ucraina, Belarus a stat loial Rusiei și a acceptat recent să găzduiască arme nucleare tactice rusești – un semn al legăturilor mai puternice. Fără ieșire la mare și cuprinsă între Rusia, Ucraina, Lituania și Polonia, Belarus a devenit independentă odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Trei ani mai târziu, Alexandru Lukașenko, un deputat sovietic cândva radical și reformator, a venit la putere. Mandatul său a fost, fără îndoială, o întoarcere la trecutul sovietic, Belarusul menținând o economie centralizată, în mare parte de stat și o societate strict controlată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×