VIDEO | Klaus Iohannis, în Chile: „Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă”

Publicat: 22/04/2023, 20:52

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România şi Chile au „o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă”, anunţând că se va urmări dezvoltarea cooperării între cele două state.

Iohannis a afirmat, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, că această ţară este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important.

„Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă, iar în anul 2025 vom sărbători 100 de ani de relaţii diplomatice. Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare, dar şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe”, a adăugat el.

Preşedintele României a afirmat că a încurajat şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări.

„De asemenea, cu prilejul acestei vizite, a fost semnat un memorandum de colaborare între cele două instituţii responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă şi, din discuţiile pe care le-am avut, înţeleg că există dorinţa reciprocă de a învăţa unii de la alţii, fiecare se pricepe la anumite domenii foarte bine. Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”, a transmis şeful statului.

Iohannis a precizat că s-a discutat şi despre evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare.

„Nu este întâmplător faptul că atât pentru România, cât şi pentru Europa, Chile ocupă un loc privilegiat, având în vedere rolul activ pe care îl joacă în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global. România, ca şi Chile, este interesată de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional. Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că, în cadrul discuţiilor de sâmbătă, i-a prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia.

„Războiul are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv până în Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, un alt subiect discutat a vizat relaţia dintre Chile şi Uniunea Europeană.

„(…) Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană. Summitul dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric. Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a amintit ”un moment important din istoria comună”, arătând că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor.

„În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene. Astfel, astăzi tocmai am plăcerea de a înmâna o serie de documente de arhivă, mărturii ale acelei perioade. Îi mulţumesc preşedintelui Boric pentru discuţiile foarte bune şi i-am adresat invitaţia de a face o vizită în România. Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri”, și-a încheiat discursul Klaus Iohannis.

Președintele României se află până pe 26 aprilie, într-un turneu în America Latină, vizita din Chile fiind prima de acest nivel în ultimii 10 ani. 

FOTO – Administrația Prezidențială

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×