EXCLUSIV | Pericolul din subteran care curge la robinet. De unde vine arsenul din apa contaminată în Prahova. Primarul dă vina pe seismele din Oltenia

EXCLUSIV | Pericolul din subteran care curge la robinet. De unde vine arsenul din apa contaminată în Prahova. Primarul dă vina pe seismele din Oltenia
Publicat: 20/05/2023, 13:00
Actualizat: 20/05/2023, 13:01

Locuitorii comunei Cocorăștii Colț, din județul Prahova, au fost avertizați că apa care provine din rețeaua publică de alimentare, extrasă din două puțuri de mare adâncime de la marginea localității, este contaminată cu arsen. Deși autoritățile au interzis consumul apei din rețea, mulți localnici încă folosesc apa din gospodărie, pe care o scot din propriile fântâni.

Direcția de Sănătate Publică Prahova (DSP) a constat, miercuri, că apa care curge la robinetele locuitorilor din comuna Cocorăștii Colț este contaminată cu arsen și au dispus imediat blocarea conductelor. În zonă au fost aduse mai multe containere cu apă potabilă și în toată localitatea au fost lipite afișe prin care oamenii sunt înștiințați de pericolul apei din subteran. Cu toate acestea, mulți localnici încă folosesc apa din gospodăria proprie, pe care o extrag din fântâni sau cu ajutorul hidrofoarelor.

Primarul comunei, Marian Stanciu, îi avertizează pe oameni să fie precauți și să solicite DSP să examineze apa din puțuri sau din fântâni, mai ales că adâncimea de la care este extrasă este cu mult mai mică față de cea de la care provine apa din rețeaua publică.

“Fiecare are sursa proprie de apă. Aceea cum o fi? Fiecare mai are un puț, o fântână, un hidrofor, apă pe care o trage de la 8-10 metri maxim. Omul ar trebui să fie conștient să solicite DSP să ia probe. Măcar cinci-șase persoane să ia probe să ducă. Nu a cerut nimeni asta până acum”, a spus primarul Marian Stanciu, pentru Gândul.

Primarul comunei prahovene a precizat că în localitate există trei puțuri forate la 80 și, respectiv, 180 de metri adâncime. Două dintre ele au fost săpate în urmă cu mai bine de 15 ani și au o adâncime de 80 de metri, cel mai nou fiind săpat anul trecut, la o adâncime de 180 de metri.

Edilul Marian Stanciu speră ca acest ultim puț, fiind și cel mai adânc, să poată asigura necesarul de apă potabilă pentru locuitorii din Cocorăștii Colț.

“Joi s-au luat probe după fiecare puț și acum aștept analizele să vedem dacă toate puțurile sau numai un puț e contaminat. Avem două puțuri forate la 80 de metri și mai este unul forat astă vară, la 180 de metri. Nu am consumat din el, pentru că nu a fost nevoie. Sper că acesta va ieși bine la analiză, ca să pot asigura din el alimentarea cu apă”, a mai spus Marian Stanciu.

Cauza contaminării apei este încă necunoscută

Deși comuna cu care se învecinează localitatea Cocorășii Colț se confruntă cu aceeași problemă încă de anul trecut, cei de la Hidro Prahova nu au descoperit încă în ce fel a ajuns arsenul în apa de la robinetele oamenilor.

Primarul comunei Cocorăștii Colț spune că, din discuțiile pe care le-a purtat, reiese că una dintre cauze ar putea fi cutremurele produse în zona Olteniei, anul trecut.

“Nici cei de la Hidro Prahova nu știu de unde poate să fie, pentru că nici la Mănești nu știu. Au zis că din zootehnie, pentru că a fost în zonă, dar m-aș mira. Eu am stat cu cineva de vorbă. Astă vară, dacă ne aducem aminte, în zona Olteniei au fost niște cutremure. Rocile acelea s-au mișcat, deplasându-se arsen de acolo spre pânza freatică. L-a deranjat, ceva de genul acesta”, susține primarul Marian Stanciu.

În anul 2022, comuna Mănești aflată la doar 7 kilometri distanță de comuna Cocorăștii Colț, s-a confruntat cu aceeași problemă: contaminarea apei potabile cu arsen. Nici până în prezent, problema nu a fost rezolvată, astfel că alimentarea apei în zonă încă se face cu ajutorul containerelor.

“La Mănești, continuă situația. Ei sunt de vreo șapte luni de zile așa. Nu i-au dat de cap. Nu știu cum să-l elimine din pânza freatică. Ei merg tot pe alimentarea din containere. Nu s-a găsit ceva care să elimine acel arsen”, a precizat primarul Marian Stanciu.

Tocmai din această cauză, comuna Cocorăștii Colț a fost îndeaproape monitorizată, aceasta fiind prima dată când apa de la rețeaua publică din localitate a fost depistată ca fiind contaminată cu arsen. Primarul Marian Stanciu a menționat că nivelul de arsen din apă nu este unul foarte mare și că niciun cetățean nu a avut până acum probleme de sănătate.

“Nu am mai avut problema asta. Chiar am fost supravegheați, fiind cazul Mănești lângă noi. Au fost luate analize din apă, săptămânal, de DSP și nu au fost cazuri. Acum, în probele de săptămâna trecută, a ieșit arsen. Nu au fost probleme de sănătate pentru că depășirea de arsen nu e foarte mare”, a spus Marian Stanciu.

Arsenul este un metal greu, larg răspândit în scoarța Pământului, fiind prezent în cantități foarte mici în întreaga materie vie, prin urmare și în apă. Ingerarea lui în cantități care depășesc concentrațiile maxime admise reprezintă un pericol pentru sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGURII ne dau lecții. Umilință cumplită pentru toată România
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Cine este Elena Nechifor, femeia care îl sprijină necondiționat pe Mihai Albu în lupta cu...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Progres uimitor în accelerarea de plasmă! Reușita cercetătorilor din Germania
×