LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 485. Rusia a încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice „Kinjal” 

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 485. Rusia a încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice Kinjal 
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 23/06/2023, 08:51
Actualizat: 23/06/2023, 09:30

Războiul din Ucraina intră, vineri, în ziua cu numărul 485, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 2: Rusia a încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice „Kinjal” 

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia ia în considerare un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei, în scopul de a crea o „zonă sanitară” pustie. Potrivit declarațiilor sale citate de publicația ucraineană Ekonomiceskaia Pravda, Rusia ar fi încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice de tipul „Kinjal”.

Podoliak susține că Rusia nu poate menține sub control orașul Energodar pe termen mediu și, prin urmare, intenționează să desfășoare un atac terorist major asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Scopul acestui atac ar fi oprirea contraofensivei ucrainene și crearea unei zone gri dezolante pentru următorii ani, ca parte a unui statu quo teritorial, fără un încetarea focului.

Consilierul prezidențial susține că strategia rusă include și tentativele de a lovi barajul de la Krivoi Rog cu rachetele „Kinjal”. El a mai adăugat că forțele ruse ar amplasa noi mine la centrala nucleară de la Zaporojie, inclusiv în bazinul de răcire, controlat de Rusia încă de la începutul invaziei.

Podoliak subliniază că decizia Rusiei de a implementa un astfel de scenariu depinde de reacția comunității internaționale. El solicită stabilirea unor linii roșii clare și anunțarea consecințelor încălcării acestora. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat informațiile privind posibilitatea unui atac „terorist” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cu potențiala eliberare de radiații.

UPDATE 1: Ucraina a revendicat, de asemenea, „succese parțiale” în sud împotriva Rusiei în Zaporojie și Herson

Statul Major General a declarat că Rusia a lansat 44 de atacuri aeriene și a tras aproximativ 30 de sisteme de lansatoare multiple de rachete în ultima zi.

În sud, Rusia continuă să fie în defensivă, concentrându-și „principalele eforturi” pentru a împiedica avansarea trupelor ucrainene în Zaporojie și Herson, a precizat armata.

Ucraina a revendicat, de asemenea, „succese parțiale” în sud împotriva Rusiei, unde ofensiva ucraineană continuă, deși „situația nu s-a schimbat semnificativ în ultima zi”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, în ultima sa actualizare.

„Înaintăm treptat, avem succese parțiale, împingând inamicul înapoi și nivelând frontul”, a spus ea. „Forțele de apărare ucrainene își continuă ofensiva pe direcțiile Melitopol și Berdiansk. În unele zone, am avansat și ne consolidăm pozițiile”.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat șapte lovituri asupra personalului militar rus și patru asupra sistemelor de rachete antiaeriene, lovind un post de comandă și depozite de muniție, a declarat Statul Major General.

Luptele grele continuă în est, în special în direcțiile Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka – unde Rusia își continuă principalul asalt, a precizat Statul Major General.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat, joi, că principalul impuls al contraofensivei împotriva Rusiei „nici măcar nu a început cu adevărat” și că este prea devreme pentru a evalua succesul acesteia.

Este „mult prea devreme pentru a evalua traiectoria generală a contraofensivei”, a declarat oficialul ucrainean pentru CNN.

„Principalul impuls al contraofensivei nici măcar nu a început cu adevărat”.

Oficialul a spus că „operațiunile de modelare” sunt încă în curs de desfășurare, iar contraofensiva nu va putea fi evaluată până în toamnă sau iarnă.

Contraofensiva ucraineană nici nu a început cu adevărat. Operațiunile „de modelare” sunt în desfășurare

Kievul spune că această contraofensivă se află încă în faza incipientă – și că SUA și aliații săi „rămân optimiști” că forțele ucrainene vor reuși să obțină câștiguri teritoriale în timp. Este probabil ca SUA și aliații săi să aștepte cel puțin până în luna iulie pentru o evaluare mai completă a progresului contraofensivei care a fost lansată treptat în ultimele săptămâni.

În plus, acești oficiali remarcă faptul că forțele ucrainene s-au adaptat ele însele la tacticile și apărarea rusească, inclusiv desfășurând mai multe operațiuni demontate. În ultimele zile, forțele ucrainene au avut, de asemenea, mai mult succes în ceea ce privește țintirea și doborârea avioanelor rusești.

În cele din urmă, contraofensiva se dovedește a fi o „unitate dură” pentru Ucraina și Rusia, a declarat unul dintre oficialii occidentali, ambele părți înregistrând pierderi grele, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×