Reducerea cheltuielilor bugetare, creșteri de taxe sau reducerea aparatului public? Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului la buget

Reducerea cheltuielilor bugetare, creșteri de taxe sau reducerea aparatului public? Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului la buget
Publicat: 24/07/2023, 15:11

Rectificarea bugetară bate la ușă, execuțiile bugetare nu sunt gata, încă. Resprectarea țintei de deficit de 4,4% rămâne încă o promisiune dificil de respectat, în acest moment. De aproape o lună, premierul Marcel Ciolacu poartă discuții cu reprezentanții mai multor sectoare de activitate și cu mediul de business, în încercarea de a găsi cea mai bună formulă pentru un nou pachet de măsuri economice și fiscale. 

În ultimele săptămâni, atât PSD cât și PNL s-au concentrat pe scenarii și soluții de a acoperi deficitul la buget. Ministrul de finanțe a declarat, luni dimineață, că „este exclus să depășim 5% din PIB”, la finalul anului.

Cele două partide au obiective convergente: creșterea colectării, combaterea evaziunii fiscale si reducerea cheltuielilor bugetare.

Fiecare dintre măsurile discutate poate fi o sursă de venit. Cota de 10%, cea mai mica din Uniunea Europeană, pentru care PNL s-a luptat nu poate sa meargă pe termen lung cu peste 70 de facilitati fiscale. Un plan robust pe parte de cheltuieli ne-ar pune la adăpost, a declarat Marcel Boloș.

Analistul financiar, Emilian Duca, a declarat pentru Gândul, că soluția ideală ar fi ca Guvernul să meagră pe ambele direcții: scăderea cheltuielilor bugetare și creșterea taxelor. Se știa încă din luna martie că situația va degenera și asta arată deglijență din partea Guvernului, consideră analistul.

Ideal ar fi ambele, pentru că, pe termen scurt, reducerea cheltuielilor bugetare este dificil de făcut, din motive obiective, întrucât reorganizarea durează, a precizat Emilian Duca.

În ceea ce privește deficitul, Emilian Duca spune că „va fi mai mare, dar în același timp va trebui să fie mai mic decât anul trecut. Ceea ce înseamnă că la 5% ne încadrăm în țintele asumate, astfel încât să nu ratăm PNRR”.

Ce vrea PSD?

Pe 5 iulie, premierul Ciolacu declara că rectificarea nu va aduce impozite noi și nici creșteri ale impozitelor existente. De altfel, și antreprenorii, prezenți la discuții cu premierul, pe 18 iulie, au avertizat că schimbarea regulilor în timpul jocului poate duce la închiderea mai multor companii românești și la pierderea competitivității și a locurilor de muncă.

Ciolacu își dorește și revenirea la o cotă unică de 16% fără excepții, dar că nu se poate vorbi de impozit progresiv până când nu se termină digitalizarea ANAF.

Poate vorbim de o cotă unică, revenim la o cotă unică de 16% fără eccepții. Este o discuție, dacă vrem cotă unică și vrem să continuăm, totuși, ca singurul stat european sau printre cele două state membre ale UE, ca să exclud Rusia, să nu deranjez pe nimeni, a declarat Ciolacu, pe 13 iunie.

La ședința coaliției, conform surselor guvernamentale, PSD  a venit cu propunerea reducerii a 200 mii posturi din aparatul de stat. Este vorba despre acele posturi vacante, care sunt ocupate fie interimar, fie de personal contractual.

De asemenea, social-democrații se uită la schema de sporuri care ar trebui „rearanjată”, spun sursele.

Și excepțiile fiscale rămân în prim plan, din două motive, provoacă pierderi la buget de 75 miliarde lei, conform premierului și reprezintă jalon în PNRR.

Ce vrea PNL?

Partidul Național Liberal continuă proiectul de reducerea cheltuielilor bugetare, început cu ordonanța adoptată în mai, care prevedea o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii.

PNL propune o „acțiune de chizbuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”, spune Nicolae Ciucă.

Cât despre creșteri de taxe și TVA, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că trebuie oprite speculațiile și isteria.

”Ar fi foarte bine să facem deosebire între speculaţiile, zvonurile, poate chiar propunerile care au existat la nivel public în ultimele două, trei săptămâni şi deciziile care vor urma. Cel puţin pentru a nu speria cetăţenii sau zona economică, ar fi bine să punem capăt acestei spirale, acestei isterii în legătură că măriri de taxe, de impozite în viitorul apropiat şi să ne gândim că toate aceste lucruri vor fi decizii ale coaliţiei, ale Guvernului, probabil în şedinţele următoare”, a spus Ionuţ Stroe.

Sursa: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Aurora boreală s-a văzut azi noapte în București și în mai multe orașe din țară!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste...
Când pică Moșii de vară în acest an. Tradiții ce trebuie respectate
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Irina Loghin, revoltată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate