Primăriile pot garanta împrumuturi pentru producătorii și distribuitorii de căldură pentru trecerea iernii. Atenție la ajutorul de stat!

Primăriile pot garanta împrumuturi pentru producătorii și distribuitorii de căldură pentru trecerea iernii. Atenție la ajutorul de stat!
Publicat: 31/08/2023, 16:25
Actualizat: 31/08/2023, 16:29

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță care vine în sprijinul cetățenilor, autorităților locale și operatorilor de servicii de alimentare cu energie termică, conform Ministerului Dezvoltării. Astfel, în anul 2023, unitățile administrativ-teritoriale pot garanta împrumuturile contractate de către operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023-2024, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.

Ministerul Dezvoltării avertizează, însă, că garantarea de către o unitate administrativ-teritorială a împrumuturilor contractate de către operatori economici este susceptibilă să reprezinte măsură de ajutor de stat.

La limita economiei de piață

Menționăm că o garanție de stat nu constituie ajutor de stat în cazul în care nu aduce niciun avantaj întreprinderii beneficiare. “Astfel, arătăm că furnizorii, respectiv, unitățile administrativ – teritoriale trebuie să analizeze în fiecare caz în parte, dacă se poate demonstra „principiul operatorului în economia de piață”, respectiv, trebuie să se țină seama de posibilitățile efective ale operatorului beneficiar de a obține resurse financiare echivalente, recurgând la piața de capital. Nu este implicat ajutor de stat în situația în care noua sursă de finanțare ar fi pusă la dispoziția operatorului, în condiții ce ar fi acceptabile pentru un operator privat, în condițiile normale ale unei economii de piață”, explică cei de la Dezvoltare.

”Obiectivul nostru este asigurarea confortului termic și, implicit, a calității vieții cetățenilor, prin furnizarea optimă a agentului termic în iarna ce urmează, iar noile reglementări au fost promovate pentru pregătirea în condiții optime a asigurării continuității serviciului de alimentare centralizată cu energie termică în sezonul rece”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

La cererea primăriilor

Proiectul de Ordonanță a fost inițiat la solicitarea primăriilor din municipiile Ploiești, Brașov, Bacău și Iași. ″(…) până la data promovării prezentei ordonanțe, unele unități administrativ-teritoriale au informat (…) cu privire la dificultățile pe care le întâmpină operatorii din subordine legat de pregătirea sezonului rece 2023 -2024, inclusiv cu referire la constituirea stocurilor de combustibili. (…) la această dată, există unități administrativ-teritoriale la nivelul cărora nu sunt luate, din lipsa disponibilităților financiare, toate măsurile pentru pregătirea în condiții optime a sezonului rece 2023 -2024″, se menționează în nota de fundamentare.

Stocuri de combustibili de minim 30% până în noiembrie

Documentul citat amintește și obligația legală a CET-urilor de a constitui, până la 31 octombrie, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, stocuri de minimum 30% din cantitățile de gaze necesare pe perioada iernii. Derogarea de la Legea finanțelor publice locale este necesară pentru că aceasta stipulează că autoritățile locale nu se mai pot împrumuta și nici nu mai pot garanta credite dacă gradul lor de îndatorare sare de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii ori dacă au înregistrat plăți restante sau deficit al secțiunii de funcționare la data de 31 decembrie a anului anterior.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
EL e noul IUBIT al Simonei Halep! A invitat-o în oraș
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc...
×