Consiliera lui Viktor Orban cere AUTONOMIA așa-numitului ținut secuiesc! Katalin Szili: „Secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa!”

Consiliera lui Viktor Orban cere AUTONOMIA așa-numitului ținut secuiesc! Katalin Szili: „Secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa!”
Publicat: 27/09/2023, 18:44

Stabilitatea Europei poate fi asigurată doar dacă comunitățile naționale pot conviețui în siguranță și, ținând cont de principiul subsidiarității europene, să se poată autoguverna, a declarat, luni, Katalin Szili, consilierul principal al premierului maghiar Viktor Orban, cu ocazia unei mese rotunde, la Sfântul Gheorghe.

„Sarcina noastră este să ne apărăm reciproc acolo unde se fac acuzații nefondate și ilegale”, a declarat Katalin Szili.

Potrivit lui Szili, aceasta este singura soluție prin care comunitățile maghiare, care trăiesc dincolo de hotarele Ungariei, să se simtă în siguranță și să simtă că nu sunt expuse „majorității și atrocităților”.

Consiliera a mai subliniat că identitatea europeană reprezintă suma identităților naționale și Europa există prin identitatea acestor culturi, motiv pentru care „este atât de importantă protecţia comunităţilor naţionale autohtone”. Aceasta a amintit că „autodeterminarea este posibilă pe baza principiului european al subsidiarităţii, iar secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa”.

Ce vor maghiarii?

Consiliera lui Orban a subliniat că maghiarii din așa numitul ținut secuiesc, „nu doresc autonomie etnică, ci autonomie teritorială”, pentru care „există numeroase exemple”.

„Maghiarii doresc să trăiască în pace cu toată lumea și vor ca și comunitățile maghiare să aibă tot atâtea drepturi ca oricare altă comunitate din Europa”, a ținut să precizeze Katalin Szili, care a evidențiat situația dificilă a comunității maghiare din Ucraina și diminuarea drepturilor acesteia.

Comunitățile naționale autohtone reprezintă 10 procente din populația Europei, în timp ce numărul migranților reprezintă doar jumătate din acest procent, dar despre cei din urmă se discută mult mai mult în instituțiile europene, la fel și despre problematica de gen.

Există un „contrast sfâșietor” în felul în care sunt tratate problemele, a avertizat consiliera lui Orban. Aceasta a spus că Europa trebuie să ia măsuri pentru a-și recăpăta „ținuta” și să abordeze problema minorităților naționale.

Ferenc Kalmár: „A integra o comunitate fără drepturi colective înseamnă asimilare”

„A integra o comunitate fără drepturi colective este sinonim cu asimilarea”, a spus, la rândul său, Ferenc Kalmár, însărcinat special ministerial din Ungaria.

„Identitatea este mai mult decât dansuri populare și mai mult decât o limbă”, a declarat acesta. El a oferit exemplul școlilor cu predare în limba germană din Transilvania, unde învață copiii români.

Ferenc Kalmár s-a referit la Convenția-cadru pentru protecția minorităților europene și la Carta limbilor, și la rapoartele privind punerea în aplicare a acestora în fiecare stat membru, subliniind că propunerile de îmbunătățire ale UE nu sunt obligatorii și nu pot fi impuse.

De aceea, au fost elaborate 5 principii care să le completeze și care pot fi încorporate în legislația țărilor membre, a mai explicat oficialul maghiar.

Ferenc Kalmár a mai spus că, la nivel mondial, a existat, în ultimul timp, un regres în privința protecției minorităților. Mai mult, războiul din Ucraina agravează situația, minoritățile naționale fiind considerate un risc pentru securitatea națională.

„Nu minoritățile naționale sunt un risc pentru securitatea națională, ci lipsa drepturilor democratice”, a mai avertizat Ferenc Kalmár, potrivit stiripesurse.ro.

Sursa foto: Facebook /Dr. Szili Katalin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Codul Rutier 2024. Interzis complet pentru șoferi. 10 LUNI fără permis
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu