ANALIZĂ: Semne de întrebare privind vigilența serviciilor de securitate israeliene

ANALIZĂ: Semne de întrebare privind vigilența serviciilor de securitate israeliene
Publicat: 09/10/2023, 17:17
Actualizat: 09/10/2023, 17:21

Numeroși analiști au semne de întrebare în legătură cu vigilența serviciilor de securitate israeliene și cu linia politică a Guvernului, în contextul atacurilor lansate asupra Israelului de grupurile islamiste palestiniene, soldate cu sute de morți și mii de răniți.

”Nu avem idee cum s-a putut întâmpla așa ceva” – aceasta este reacția oficialilor israelieni când sunt întrebați cum s-a putut ca serviciile de informații din Israel, dotate cu atât de multe resurse, să nu fi anticipat această serie de atacuri islamiste.

Zeci de militanți ai organizației islamiste Hamas au reușit să traverseze frontiera extrem de fortificată dintre Fâșia Gaza și Israel, în timp ce mii de rachete au fost lansate spre teritoriul israelian.

”În contextul eforturilor combinate ale Serviciului israelian de Informații Interne (Shin Bet), ale agenției de informații externe (Mossad), cu toate capabilitățile armatei israeliene, este pur și simplu șocant că nu a văzut nimeni ce urma să se întâmple. Iar, dacă au văzut, au eșuat să acționeze”, comentează postul de televiziune BBC.

Israelul are cea mai extinsă și cea mai finanțată rețea de servicii de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori infiltrați în grupurile militante palestiniene, în Liban, Siria și în alte zone. Agențiile de securitate israeliene au efectuat frecvent asasinate punctuale ale liderilor islamiști, de multe ori utilizând drone sau chiar telefoane mobile transformate în dispozitive explozive. La nivel terestru, există un gard metalic la frontiera cu Fâșia Gaza, iar sistemele de monitorizare includ camere video, senzori și patrule militare.

”Cu toate acestea, militanți Hamas au demolat gardul sau au pătruns în Israel pe cale terestră sau cu parapante. Pregătirea și comiterea unor atacuri coordonate și atât de complexe, care au inclus stocarea și lansarea a mii de rachete, chiar sub ochii Israelului, ar trebui să fi inclus niveluri operaționale extraordinare din partea Hamas. Și, deloc surprinzător, presa israeliană le adresează întrebări urgente comandanților militari și liderilor politici despre modul în care s-a putut produce așa ceva, la exact 50 de ani de la un alt atac surprinzător comis de inamicii Israelului din acea perioadă: războiul Yom Kippur din octombrie 1973”, subliniază BBC.

Oficialii israelieni au anunțat lansarea unor investigații asupra situației, precizând însă că procedurile de anchetă asupra circumstanțelor ”vor dura câțiva ani”.

În prezent, autoritățile militare israeliene au ca priorități securizarea frontierelor pentru a opri infiltrările, eliminarea militanților Hamas care au reușit să pătrundă în comunitățile de la granițe, eliberarea cetățenilor israelieni luați ostatici și distrugerea sistemelor de rachete care generează riscuri.

”Și poate că cea mai mare preocupare a Israelului este următoarea: cum poate opri alte grupuri islamiste să răspundă apelurilor de solidaritate ale Hamas și cum poate evita escaladarea confruntărilor în Cisiordania sau chiar în sudul Libanului, unde se află forțe masive ale mișcării șiite Hezbollah”, subliniază BBC.

Haaretz: Armata israeliană se află într-o ”poziție slabă”

”Armata israeliană activează de pe o poziție slabă, generată de Guvern. Sloganul potrivit căruia «armata israeliană este pregătită pentru orice scenariu» a devenit un dezastru înspăimântător, iar acest lucru nu se întâmplă doar de sâmbătă. (…) Este un slogan golit de conținut, întrucât lipsesc răspunsurile la trei întrebări centrale: prima întrebare este dacă armata israeliană este pregătită, nu neapărat pentru orice scenariu. A doua: ce se întâmplă dacă unul dintre scenarii nu este luat în calcul? Iar a treia: ce se întâmplă când este luat un calcul un scenariu specific, dar Guvernul nu îl acceptă?”, comentează cotidianul Haaretz.

Foto: Profimedia

Citește și:

Benjamin Netanyahu: Riposta Israelului „va modifica Orientul Mijlociu”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×