Descoperire istorică la 650 km sub pământ. Colosul ACVATIC subteran din „centrul pământului” care conține apă cât 3 oceane la un loc

Descoperire istorică la 650 km sub pământ. Colosul ACVATIC subteran din centrul pământului care conține apă cât 3 oceane la un loc
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 25/10/2023, 11:30

În ultima vreme, descoperirile științifice revoluționare au căpătat un ritm uluitor, ceea ce ne poate dezvălui unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale Terrei. Una dintre aceste descoperiri remarcabile arată că la sute de km în interiorul pământului, planeta noastră ascunde un adevărat ocean de-a dreptul colosal.

La o adâncime uluitoare de aproximativ 650 de km sub suprafața planetei noastre, există un rezervor abundent de apă depozitat într-un tip de rocă identificat de cercetători ca „ringwoodita”. Această revelație intrigantă ne poate schimba cu totul modul în care înțelegem ciclul apei pe Pământ și procesele geofizice complexe ale acestuia.

Înainte de această descoperire revoluționară, oamenii de știință erau vorbeau de faptul că apa ar putea fi stocată în interiorul rocilor mantalei, dar nu așa cum o cunoaștem noi. Această apă nu se aliniază cu clasificările noastre convenționale de a fi solidă, lichidă sau gazoasă. În schimb, ea își găsește existența într-o a patra stare mistificatoare – precum cea din interiorul unui burete.

Această cercetare revoluționară a văzut pentru prima dată lumina tiparului într-o lucrare științifică intitulată „Dehydration melting at the top of the lower mantle”. În cadrul acestui studiu cuprinzător, detaliile acestui fenomen acvatic de sub suprafață au fost cartografiate cu meticulozitate.

Geofizicianul Steve Jacobsen, un membru esențial al echipei de cercetare, a elucidat: „Ringwoodita este ca un burete care absoarbe apa. Există ceva foarte special în structura cristalină a ringwooditei care îi permite să atragă hidrogenul și să rețină apa”. Această afirmație oferă o privire intimă asupra naturii unice, aproape magnetice a acestui mineral special.

Jacobsen, mai adăugă: „Acest mineral poate conține o cantitate imensă de apă în condițiile mantalei profunde”. Observațiile sale acreditează ideea că ar putea exista un ciclu global al apei mult mai complex și mai interconectat decât se credea până acum.

„Suntem în sfârșit martorii unor dovezi ale unui ciclu al apei pe întreaga Terra”

„Cred că suntem în sfârșit martorii unor dovezi ale unui ciclu al apei pe întreaga Terra. Acest lucru ar putea să ducă la o mai bună înțelegere asupra cantității enorme de apă lichidă care se află la suprafața planetei noastre și care susține viața așa cum o știm acum. Timp de decenii, comunitatea științifică a fost în căutarea acestei ape de adâncime”, a detaliat el.

Oamenii de știință au dat peste această comoară submersă analizând cutremurele și trepidațiile neîncetate pe care le suferă planeta noastră. Cercetând în profunzime activitățile seismice ale Pământului, oamenii de știință și-au dat seama că seismometrele – dispozitive concepute pentru a detecta și înregistra cutremurele – captau undele de șoc care proveneau de sub suprafața Pământului.

Prin analiza meticuloasă a acestor date, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste unde interacționau cu apa reținută în ringwoodita. Pentru a oferi o perspectivă asupra volumului uriaș al acestui corp de apă subterană: dacă roca ringwoodita ar conține doar 1% apă, scoarța Pământului ar adăposti un volum de apă de trei ori mai mare decât cel al tuturor oceanelor combinate de la suprafața sa, potrivit thebrighterside.news.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×