VIDEO | Mircea Fechet anunță că a fost finalizat cadrul legal pentru a putea demara Sistemul de Garanție-Returnare/ Sistemul va începe pe 30 noiembrie

Publicat: 02/11/2023, 15:59
Actualizat: 02/11/2023, 18:24

În ședința de guvern de joi s-a stabilit cadrul legat al Sistemului de Garanție – Returnare (RetuRO), astfel încât Sistemul să fie implementat până pe 30 noiembrie, precizează ministrul Mediului, Mircea Fechet. Recent, compania RetuRO a cerut amânarea programului, însă ministru nu dă înapoi.

Sistemul Garanție-Returnare intră în vigoare de la 30 noiembrie, anunță Mircea Fechet, ministrul Mediului. Românii vor putea duce ambalajele goale la orice supermarket, urmând să primească o sumă drept contravaloare, precizează Fechet.

„Primul act normativ se referă la finalizarea în totalitate a cadrului legal pentru a putea începe cu adevărat Sistemul Faranţie-Returnare la 30 noiembrie. Cu alte cuvinte, toţi românii vor putea să contribuie la viitoarea ţară a reciclării pe care vrem să o clădim. Aceştia îşi vor putea duce ambalajele goale la orice market, la orice magazin din România pentru a putea recupera garanţia acestora. Vom putea spune că vom trece la mimarea reciclării din ultimii ani la o reciclare reală, la o ţară care face cu adevărat acest lucru şi va fi un sistem simplu, un sistem care ne implică pe toţi şi un sistem care va schimba la faţă, cred eu, România”, a precizat ministrul Fechet.

Ministrul Mediului a adăugat că a avut, aproape zilnic, întâlniri cu producătorii şi retailerii pentru a putea fi definitivat acest cadru legislativ adoptat, joi, în şedinţa de Guvern. Totodată, ministrul a precizat pe 14 septembrie că nu va mai amâna perioada de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare.

„Atunci când, în 14 septembrie, de la acest pupitru, am anunțat că nu vom amâna din nou sistemul garanție-returnare, am promis că mă voi întâlni ori de câte ori este nevoie cu toți actorii impactați de acest sistem. De atunci, am avut întâlniri aproape zilnice cu producătorii, cu retailerii, cu producătorii de echipamente, de servicii publice Ne-am așezat la masa și am definitivat cadrul legislativ pe care astăzi l-am adoptat în ședință de guvern. Putem spune că mai avem 28 de zile până când SGR-ul va intra în funcțiune și suntem 100% pregătiți”, a punctat Mircea Fechet.

Fechet a atenționat compania RetuRO ca în situația în care nu își îndeplinește țintele asumate, va impune penalități companiei care gestionează programul. Astfel, la raft va fi afișat și prețul de garanție al ambalajului produsului respectiv.

„Aș mai adăuga faptul că am clarificat anumite aspecte care țin de niște detalii minore, cum ar fi modalitatea în care la raft este evidențiat costul garanției, faptul că acestea, ambalajele se returnează oriunde în țară. De asemenea, un lucru important pe care l-aș menționa: am impus penalități pentru compania RetuRO, în situația în care nu-și îndeplinește țintele foarte ambițioase pe care le-am menționat în legislație, aceasta va fi penalizată, ca orice altă primărie, ca orice alt salubrist, pentru că așa este și firesc să se întâmple”, a conchis ministrul Fechet.

Ce este Sistemul de Garanție – Returnare:

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Deficit de personal la Ministerul Justiției/ Alina Gorghiu: „Ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare”

VIDEO | Coaliția de guvernare PSD-PNL se reunește de la ora 12:00/ Pe agenda discuțiilor: Legea bugetului pentru anul 2024

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Revoluție în sistemul de pensii. Nimeni nu era pregătit pentru așa ceva
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă
×