Biden crede că sunt șanse pentru un acord privind eliberarea a zeci de ostatici din Fâșia Gaza / Israelul consideră ”critice” următoarele zile

Biden crede că sunt șanse pentru un acord privind eliberarea a zeci de ostatici din Fâșia Gaza / Israelul consideră ”critice” următoarele zile
Publicat: 20/11/2023, 21:23

Președintele SUA, Joseph Biden, a apreciat, luni, că sunt șanse reale pentru un acord de eliberare a zeci de ostatici israelieni din Fâșia Gaza, iar Guvernul Israelului consideră că următoarele zile vor fi ”critice” în negocieri.

Întrebat în cursul unei ceremonii organizate la Casa Albă dacă se configurează un acord pentru eliberarea unora dintre cei aproximativ 240 de ostatici israelieni deținuți în Fâșia Gaza de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, președintele Biden a răspuns: ”Cred că da”.

Duminică, Jon Finer, adjunct al consilierului prezidențial american pentru Siguranță Națională, a afirmat că Israelul și grupurile islamiste din Fâșia Gaza ”se apropie de un acord final” pentru eliberarea ostaticilor.

Guvernul Israelului s-a declarat prudent privind avansarea negocierilor intermediate de SUA și Qatar pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza. Un funcționar diplomatic israelian a afirmat luni seară, după afirmațiile președintelui Biden, că următoarele zile sunt ”critice”.

”Israelul înțelege că s-a redeschis fereastra oportunităților și că urmează zile critice. Vor fi zile dificile. Hamas va face totul pentru a răni publicul israelian. Acesta nu este un acord care să poată fi definitivat de pe o zi pe alta. Eliberarea ostaticilor va dura câteva zile”, a declarat oficialul israelian, sub protecția anonimatului, potrivit postului Channel 12 și cotidianului The Times of Israel.

Negocierile vizează eliberarea a 50 de ostatici israelieni, în principal femei și copii, iar Hamas cere în schimb punerea în libertate a 100 de persoane deținute în Israel și oprirea timp de cinci zile a confruntărilor militare.

Premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, s-a declarat încrezător că se va ajunge la un acord, subliniind că rămân doar aspecte ”practice și logistice”.

Între timp, armata israeliană continuă operațiunile militare în Fâșia Gaza. Cel puțin 12 persoane au fost ucise într-un atac atribuit Israelului care a vizat Spitalul Indonezian din orașul Gaza. Israelul a permis transferul în Egipt a 12 bebeluși născuți prematur în Spitalul Al-Shifa din Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la cel puțin 13.300 de morți, printre care se numără cel puțin 5.600 de copii. Alte aproximativ 31.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Agențiile ONU nu pot administra Fâșia Gaza după război / Peste 1,7 milioane de oameni și-au părăsit locuințele din cauza conflictului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Toți șoferii au INTERZIS! Nu ai voie să cari așa ceva cu mașina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
×