Agențiile ONU nu pot administra Fâșia Gaza după război / Peste 1,7 milioane de oameni și-au părăsit locuințele din cauza conflictului

Agențiile ONU nu pot administra Fâșia Gaza după război / Peste 1,7 milioane de oameni și-au părăsit locuințele din cauza conflictului
Publicat: 20/11/2023, 19:27

Agențiile Națiunilor Unite nu vor putea administra Fâșia Gaza după încheierea conflictului militar dintre Israel și grupul islamist Hamas, afirmă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând implicarea Statelor Unite și țărilor arabe, în condițiile în care peste 1,7 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului.

”Este important să putem transforma această tragedie într-o oportunitate, iar, pentru a face posibil acest lucru, este esențial ca după război să ne îndreptăm în mod determinat și ireversibil spre soluția a două state”, a declarat luni Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, citat de cotidianul Le Figaro.

Guterres a pledat pentru ”consolidarea” Autorității Palestiniene, dar a atras atenția că autoritățile palestiniene nu vor putea ajunge în Fâșia Gaza ”cu tancurile israeliene”.

”Comunitatea internațională trebuie să aibă în vedere o perioadă de tranziție. Nu cred că un protectorat al Națiunilor Unite în Fâșia Gaza ar fi o soluție. Cred că avem nevoie de o abordare cu actori multipli, este necesară cooperarea între diverse state și entități”, a precizat Antonio Guterres, menționând Statele Unite, în calitatea de ”garant” al securității Israelului, și națiuni arabe ”esențiale” pentru palestinieni.

”Trebuie să participe toată lumea, pentru a crea condițiile unei tranziții, pentru a permite unei Autorități Palestiniene cu atribuții consolidate să asume responsabilități în Fâșia Gaza”, a subliniat Guterres.

Premierul Benjamin Netanyahu a semnalat că Israelul va menține controlul în materie de securitate asupra Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a organizației islamiste Hamas, fără nicio prezență internațională, dar statele arabe și unele țări occidentale au cerut prezență internațională.

Peste 1,7 milioane de oameni și-au părăsit casele din cauza războiului

Agențiile ONU au anunțat luni că, potrivit estimărilor, peste 1,7 milioane de oameni din Fâșia Gaza au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza bombardamentelor israeliene.

Aproximativ 900.000 de persoane sunt cazate în 154 de unități de învățământ din Fâșia Gaza, a comunicat Agenția ONU pentru Asistența destinată Refugiaților Palestinieni (UNRWA), citată de site-ul Tagesschau.de.

Armata israeliană a îndemnat constant civilii palestinieni să se deplaseze spre sudul Fâșiei Gaza. În ultimele 24 de ore, aproximativ 20.000 de persoane s-au deplasat în sudul Fâșiei Gaza, pentru a evita confruntările militare dintre armata israeliană și militanții grupurilor Hamas și Jihadul Islamic. Fâșia Gaza are o populație de aproximativ 2,3 milioane de locuitori.

Bilanțul atacurilor israeliene a ajuns la cel puțin 13.000 de morți, inclusiv 5.500 de minori, iar alte peste 30.000 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Macron îi cere liderului Chinei să intensifice asistența umanitară în Fâșia Gaza și să exercite presiuni asupra Coreei de Nord

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Oraşul din România unde temperaturile au scăzut cu 22 de grade peste noapte. Vremea s-a...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
CE A PĂȚIT CHERECHEȘ! Anunțul făcut chiar de avocatul său
Sute de locuri de muncă cu salarii de 1.500 de euro pe lună. Cerințele angajatorului
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...