BCE intensifică monitorizarea băncilor europene, pe fondul riscurilor /”Supravegherea este esențială pentru stabilitatea financiară”

BCE intensifică monitorizarea băncilor europene, pe fondul riscurilor /”Supravegherea este esențială pentru stabilitatea financiară”
Publicat: 08/12/2023, 07:30

Banca Centrală Europeană va intensifica acțiunile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeană, în cadrul eforturilor de asigurare a stabilității financiare, afirmă Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al BCE, avertizând că grupurile bancare care nu aplică politici prudente, expunându-se riscurilor, inclusiv celor generate de schimbările climatice, vor fi sancționate.

Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al BCE și vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere din cadrul instituției, a amintit că în martie 2023 au fost ”probleme” care au generat ”unde de șoc în mediile financiare”, notând că începuseră să fie făcute asocieri cu falimentele unor bănci britanice și americane, precum Northern Rock și Lehman Brothers, și existau temeri privind o criză financiară internațională.

În martie 2023, ”au fost implicate și companiile start-up și investitorii de pe piețele de capital care depuseseră bani la Silicon Valley Bank (SVB). Oamenii se temeau că ar putea apărea probleme și la alte bănci. Încrederea investitorilor s-a erodat rapid, iar valoarea acțiunilor băncilor scădea. Prăbușirea SVB și preluarea Credit Suisse au devenit cel mai puternic factor de presiune pentru bănci începând din 2008”, a declarat Frank Elderson, într-un discurs rostit la Bruxelles, subliniind că acest ”episod de criză” evidențiază ”importanța supravegherii eficiente a băncilor”.

”Supravegherea puternică și intruzivă este esențială pentru asigurarea stabilității financiare. (…) În contextul în care sistemele financiare sunt interconectate și întrucât eșecul unei instituții financiare poate avea efecte-cascadă asupra altora, este esențial să fie menținută stabilitatea financiară la nivel general”, a precizat Frank Elderson, subliniind că Banca Centrală Europeană, care are mandatul garantării siguranței instituțiilor de creditare și stabilității sistemului financiar, are sarcina de a detecta riscuri și de a aplica măsuri de corectare a vulnerabilităților.

”În anumite circumstanțe, trebuie să fim pregătiți să forțăm băncile să facă lucruri pe care nu vor neapărat să le facă și să le oprim să facă lucruri pe care ar vrea să le facă”, eventual prin aplicarea de ”sancțiuni”, a subliniat oficialul BCE.

”Există aspecte pe care băncile amână să le respecte. Este vorba despre managementul intern, despre gestionarea riscurilor și despre sustenabilitatea modelului de afaceri, iar prea multe concluzii ale sistemului de supraveghere nu au fost abordate deplin de prea mult timp”, a explicat Frank Elderson, avertizând că există și riscuri asociate modificărilor climatice și dezastrelor naturale.

”Încă din 2019, evaluările inițiale sugerau că, deși cele mai multe bănci supravegheate de noi luau în considerare riscurile climatice și asociate mediului înconjurător, mai puțin de un sfert analizaseră modul în care crizele climatice și asociate mediului le afectau strategia și gestionarea riscurilor. (…) Din nefericire, anumite bănci nu au realizat progresele așteptate până în martie 2023. (…) În acest context, nu trebuie să fie nicio surpriză că am acționat în sensul informărilor noastre și am început să aplicăm măsuri de respectare a reglementărilor”, inclusiv prin sancțiuni, a subliniat Frank Elderson.

În noiembrie, Frank Elderson a cerut ca riscurile climatice și privind catastrofele naturale să fie integrate în analizele privind politicile economice ale zonei euro și ale Uniunii Europene. Frank Elderson a amintit că Tratatul UE prevede ”integrarea protecției mediului în definirea și implementarea politicilor UE”.

Conform unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), companiile bancare din zona euro prezintă ”primele semne de presiuni” asociate întârzierilor și eșecurilor în recuperarea creditelor. ”Deși riscurile asupra stabilității financiare ar putea părea mai puțin acute, se mențin ridicate. Atenția s-a mutat asupra impactului pe care condițiile financiare și de creditare stricte și perspectivele economice slabe îl au asupra capacităților de îndatorare, asupra corecțiilor de pe piețele imobiliare și riscurilor cu care se confruntă băncile și intermediarii financiari non-bancari”, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene pe tema Stabilității Financiare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Summit UE-CHINA | Xi Jinping cere evitarea ”confruntărilor”, iar Charles Michel așteaptă ”predictibilitate” în relația cu Beijingul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Mihai Leu, transferat de urgență la Spitalul Fundeni! Ce se întâmplă cu sportivul în aceste...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
TAXA MAJORATĂ prin lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii vor plăti de 3 ori mai...
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Emilia Ghinescu, pe punctul de a cere ajutorul poliției! Artista de muzică populară, hărțuită de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii de știință susțin că au găsit „busola” din creierul uman