Summit UE-CHINA | Xi Jinping cere evitarea ”confruntărilor”, iar Charles Michel așteaptă ”predictibilitate” în relația cu Beijingul

Summit UE-CHINA | Xi Jinping cere evitarea ”confruntărilor”, iar Charles Michel așteaptă ”predictibilitate” în relația cu Beijingul
Publicat: 07/12/2023, 16:21

China și Uniunea Europeană trebuie să evite ”confruntările” și să avanseze parteneriatul strategic, în scopul gestionării ”provocărilor globale”, a afirmat președintele Xi Jinping, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a pledat, la Beijing, pentru relații bazate pe ”predictibilitate și reciprocitate”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, s-au întâlnit joi, la Beijing, cu președintele Xi Jinping și cu premierul Li Qiang.

”Este necesar să avem o percepție corectă în relațiile bilaterale și să evităm confruntările. China și UE trebuie să fie parteneri în sensul cooperării cu beneficii reciproce. Trebuie să continuăm avansarea încrederii politice, a consensului strategic, să evităm interferențele și să colaborăm pentru abordarea provocărilor globale și pentru promovarea stabilității și prosperității”, a afirmat Xi Jinping, conform agențiilor Xinhua și Reuters.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a pledat pentru ”continuarea angajamentelor de a avea o relație stabilă și reciproc avantajoasă”.

Este necesară ”o relație care vrem să se bazeze pe principiile transparenței și predictibilității. Nu mai trebuie să amintesc că vom promova valorile noastre europene, inclusiv drepturile omului și democrația. Sigur că ne vom apăra și interesele legitime și am vrea să cooperăm asupra problemelor mondiale, precum situația climatică, sănătatea, securitatea și stabilitatea”, a precizat Charles Michel.

”Uniunea Europeană și China sunt parteneri comerciali majori. Vrem să construim relații sustenabile, echilibrate și corecte, pentru a genera mai multă prosperitate pentru cetățenii noștri. În fiecare zi, China și UE au schimburi comerciale de peste două miliarde de euro. Cu toate acestea, deficitul comercial al UE se apropie de 400 de miliarde de euro. Vrem măsuri concrete care să fie discutate și implementate pentru reechilibrarea relațiilor”, a subliniat Charles Michel.

Președintele Consiliului European a insistat că UE și China au ”responsabilitatea” de a lucra pentru ”pace și stabilitate”, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina și al conflictului dintre Israel și grupul islamist Hamas.

La rândul său, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a evidențiat faptul că ”Uniunea Europeană și China au responsabilități globale” în sensul menținerii ”păcii și securității”.

”Modul în care gestionăm relațiile și interesele semnificative economice și geopolitice este important atât pentru UE, cât și pentru China, întrucât aceste lucruri au impact direct asupra prosperității și securității popoarelor noastre. Uneori, interesele noastre coincid. Când nu coincid, trebuie să abordăm și să gestionăm responsabil preocupările”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Lumea nu se poate proteja de Trump /Un nou mandat de președinte al SUA ar afecta aliații din Europa și Asia, inclusiv România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari