UPDATE. Declarația OFICIALĂ a Cramelor Recaș, cu privire la articolul despre pesticide, publicat în tabloidul DailyMail UK

UPDATE. Declarația OFICIALĂ a Cramelor Recaș, cu privire la articolul despre pesticide, publicat în tabloidul DailyMail UK
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 17/12/2023, 12:51
Actualizat: 17/12/2023, 12:54

UPDATE. Cramele Recaș au făcut o declarație oficială cu privire la articolul despre pesticide publicat în tabloidul DailyMail UK. Oficialii Recaș susțin că publicația a ales să răspundă în mod indirect, ștergând articolul original de pe pagină astăzi, 16 decembrie. Reamintim că publicația-tabloid DailyMail a apărut un articol incriminatoriu cu privire la contaminarea vinului „Fetele – Fetească Regală” produs de Cramele Recaș și vândut la export în Marea Britanie, ca avand 6 substanțe pesticide, care pot cauza risc cancerigen.

„Informațiile prezentate în articolul original erau incomplete și trăgeau concluzii eronate”

„Încă de joi, 14 decembrie, am solicitat reprezentanților publicației britanice de tabloid DailyMail UK informații cu privire la brandul vinului menționat, lotul acestuia, magazinul din care au fost ridicate probele, fișele de analiză de la laboratorul acreditat, precum și studiile privind legătura dintre scorurile reziduurilor identificate în vinurile menționate și dezvoltarea unor probleme grave de sănătate.

Publicația a ales să ne răspundă în mod indirect, ștergând articolul original de pe pagină astăzi, 16 decembrie. Acest lucru indică faptul că informațiile prezentate în articolul original erau incomplete și trăgeau concluzii eronate despre legătura dintre valorile sub limitele stipulate de UE ale reziduurilor de pesticide identificate în vinul produs de Cramele Recaș și efectele cancerigene ale acestora.

Conform concluziei raportului realizat de Guvernul Marii Britanii, reziduurile identificate în vinul Cramelor Recaș comercializat la export nu prezintă niciun risc asupra sănătății umane (sursa: https://tinyurl.com/raport-uk-1, pag. 64). Legislația nu menționează interzicerea folosirii mai multor tipologii de pesticide cât timp acestea nu depășesc limitele stipulate de UE (sursa https://tinyurl.com/legislatie-ue-pesticide, paragraful 5. – «CMR ar trebui stabilite la cel mai scăzut nivel rezonabil, care este compatibil cu bunele practici agricole pentru fiecare pesticid, pentru a proteja grupurile vulnerabile, precum copiii, fetușii și embrionii. «»

Aceasta este, de fapt, o practică folosită în mod regulat de către producătorii din domeniul agriculturii, pentru ca planta să nu dezvolte un anumit tip de imunitate la un singur tip de pesticid folosit pentru evitarea posibilelor boli sau dăunători. Un alt argument care atestă faptul că articolul original din DailyMail folosea informații neverificate face referire la gama de vinuri menționată. Articolul făcea referire la vinul din gama „Fetele”, pe care noi nu l-am listat vreodată în magazinul Asda. Vinul inclus în cercetarea realizată de Guvernul Britanic era „Wine Atlas Fetească Regală”, se precizează în comunicat.

Care sunt acuzațiile făcute de publicația-tabloid DailyMail

Un vin de la Cramele Recaș este produsul cu cele mai multe pesticide cancerigene din supermaketurile britanice conform unui studiu guvernamental făcut în Marea Britanie. De altfel, mai mult de jumătate dintre vinurile vândute de Sainsbury’s, Marks and Spencer și Asda conțin pesticide care cauzează cancer.

Astfel, potrivit Dailymail.co.uk, Feteasca Regală produsă de Cramele Recaș este vinul cu cele mai multe pesticide din supermarketurile din Marea Britanie.

Analizele au vizat 72 de sortimente de vinuri, iar cercetătorii au descoperit că 49 dintre acestea conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce un vin alb, Feteasca Regală de la Cramele Recaș, conținea șase pesticide diferite.

Totodată, pe lista vinurilor contaminate se află și un vin alb Myton Hill Pinot Grigio din Republica Moldova.

„Iubitorii de vin nu ar trebui să riște să se expună la o serie de pesticide periculoase, atunci când le place o băutură. Sectorul vinului ecologic este înfloritor, demonstrând că este 100% posibil să se producă vin fără a se baza pe substanțe chimice toxice”, a spus cercetătorul PAN UK, Nick Mole.

Pesticidele sunt pulverizate pe vița de vie de către cultivatori pentru a ajuta la îndepărtarea dăunătorilor.

Reacția directorului Cramelor Recaș: „E plin de gogomănie”

Într-o reacție pentru Știrile ProTV, directorul comercial al Cramelor Recaș a negat că vinurile produse de compania românească conțin substanțe periculoase.

„Am citit ce scrie în ziar acolo și în opinia mea e plin de gogomănie, cineva care vrea să promoveze în speță un anumit tip de produse, adică produse bio, și încearcă să afirme că toate produsele făcute cu agricultură normală sunt periculoase, toxice. Este fals! Deci în opinia noastră nu e nimic rău cu lucrul ăsta. Faptul că sunt mai multe tipuri de pesticide folosite e o practică. Normal este ca și cu antibioticele, variem produsele pe care le folosim ca să nu devină planta imună la ele. Sunt undeva la 7-10 tratamente pentru vii în fiecare an. Ei nici n-au spus acolo că sunt depășite cantitățile permise legal. Noi știm sigur că nu s-a depășit. Noi testăm toate produsele noastre în fiecare an pentru limitele astea. Folosim numai produsele care sunt permise de Uniunea Europeană, care sunt testate și autorizate după un foarte lung proces”, a declarat Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi reguli la Vatican pentru evaluarea fenomenelor supranaturale
×