Război în Israel, ziua 73 | IDF a dat peste cel mai mare tunel Hamas din Gaza

Război în Israel, ziua 73 | IDF a dat peste cel mai mare tunel Hamas din Gaza
Război în Israel | IDF a dat peste cel mai mare tunel Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 18/12/2023, 08:15
Actualizat: 18/12/2023, 22:00
21:54

SUA insistă ca Autoritatea Palestiniană să participe la guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei israeliene

Administrația de la Washington a reafirmat, luni seară, că Autoritatea Palestiniană va trebui să preia treptat controlul asupra Fâșiei Gaza la finalul ofensivei israeliene contra grupului islamist Hamas, exprimând preocupări privind intensificarea tensiunilor la frontierele Israelului cu Libanul și Siria.

Citește articolul AICI

21:54

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 19.453 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 19.453 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 52.286 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

21:54

Netanyahu afirmă că Israelul luptă contra ”axei terorismului” coordonată de Iran

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat luni, la Tel Aviv, sprijinul SUA pentru Israel și a anunțat intensificarea operațiunilor militare în sudul Mării Roșii, pentru respingerea atacurilor comise de insurgenții huthi din Yemen, transmițând un avertisment clar Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu a acuzat Teheranul de coordonarea ”axei terorismului” în Orientul Mijlociu.

Citește articolul AICI

15:46

Directorul Mossadului se întâlnește cu șeful CIA și cu premierul Qatarului, în cadrul eforturilor pentru un acord cu Hamas

David Barnea, directorul Serviciului israelian Mossad, se va deplasa în Polonia, pentru o întâlnire cu șeful Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns, și cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în cadrul eforturilor de reluare a negocierilor cu grupul islamist Hamas pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.

Citește articolul AICI

15:46

Război în Israel, ziua 73. Armata israeliană a anunțat duminică, 17 decembrie 2023, că a descoperit cel mai mare tunel săpat de Hamas în Fâșia Gaza. Pasajul subteran face parte dintr-o rețea mai largă care se întinde pe o distanță de peste 3,5 km și se afla la 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez.

Construcția a costat milioane de dolari și a durat ani de zile, au transmis forțele israeliene.

Pasajele erau prevăzute cu sisteme de canalizare, electricitate, ventilație și o rețea de comunicații.

Pereți din beton armat

Pereții sunt din beton armat, iar intrarea este un cilindru metalic cu pereți groși de 1,5 centimetri, scrie Reuters.

Imaginile difuzate de armata israeliană, arată un mic vehicul de construcție care intră în tunel, un depozit temporar umplut cu beton prefabricat pentru căptușirea pereților și muncitori care sapă sub pământ folosind unelte electrice rudimentare.

Armata israeliană a anunțat pe X că a găsit un număr mare de arme depozitate în tunel, pregătite pentru a fi folosite în cadrul unui atac.

Hamas a cheltuit resurse uriașe în acest proiect, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al IDF. Potrivit acestuia, scopul ar fi fost unul singur – „atacarea statului Israel și a locuitorilor săi”.

El a spus că tunelul a fost construit în mod deliberat în apropierea punctului de trecere Erez, pe care Israelul îl folosește pentru a facilita intrarea muncitorilor palestinieni și a celor care călătoresc pentru îngrijiri medicale.

„Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie prioritară în fața susținerii poporului din Gaza”, a spus Hecht.

Gruparea militantă Hamas a lansat un atac împotriva Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit ultimelor cifre israeliene.

Ca răspuns, Israelul și-a propus să distrugă Hamas și a lansat un bombardament neîncetat și o invazie terestră a Fâșiei Gaza. Aproape 20.000 de palestinieni au murit, mulți dintre ei copii.

„Metroul din Gaza”, un labirint de tuneluri

Supranumit „metroul din Gaza” de către armata israeliană, labirintul de tuneluri de sub teritoriul de coastă a fost conceput inițial ca o modalitate de a ocoli blocada israeliană și egipteană, în vigoare din 2007.

Sute de tuneluri au fost construite pe sub granița cu Egiptul și în deșertul Sinai, permițând oamenilor, bunurilor și armelor să treacă în Gaza din exterior.

De la războiul din 2014 cu Israelul, rețeaua de tuneluri a fost extinsă, iar Hamas s-a folosit frecvent de ea pentru a facilita lansarea rachetelor.

Un studiu publicat la 17 octombrie de Modern War Institute, de la academia militară americană West Point, preciza că există 1.300 de tuneluri care se întind pe o distanță de peste 500 de kilometri.

IDF a transmis la începutul lunii decembrie că a descoperit peste 800 de tuneluri, dintre care 500 au fost distruse.

Pe de altă parte, presa israeliană nota că armata ia în considerare inundarea tunelurilor cu apă de mare pompată din Marea Mediterană.

Revoltă la înmormântarea unui israelian

Fratele unuia dintre cei trei ostatici împuşcaţi mortal, din greşeală, de armata israeliană în Fâşia Gaza i-a acuzat duminică, la înmormântarea acestuia, pe luptătorii IDF că „l-au abandonat şi l-au asasinat”.

„Ai făcut tot ce trebuia să faci”, a spus Ido Shamriz despre fratele său Alon, în vârstă de 26 de ani, la înmormântarea acestuia la Shefayim, un kibbutz la nord de Tel Aviv.

Răpit la 7 octombrie, el a fost împușcat mortal, împreună cu alţi doi ostatici, în timp ce strigau după ajutor în ebraică, fluturând un steag alb şi cu pieptul gol, de teamă să nu fie confundaţi cu oamenii Hamas.

De la anunţarea acestui incident, presiunea din partea rudelor ostaticilor care solicită reluarea negocierilor cu Hamas a tot crescut.

Sute de oameni au mărşăluit la Tel Aviv în weekend, înainte de a campa în faţa sediului Ministerului Apărării pentru a cere întoarcerea acasă a celor dragi.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că, deși are „inima frântă”, vrea să mențină „presiunea militară” în Fâșia Gaza.

„Ai supravieţuit 70 de zile în iad”, a spus mama lui Alon, Dikla, în elogiul ei. „Încă un moment şi ai fi fost în braţele mele”, a afirmat ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Momentele pe care Pepe și Yasmina nu le vor uita niciodată. Primele imagini cu mirii!
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Sărbătoare în familia lui Pepe! Ce meniu le-au pregătit Pepe și Yasmine în decorul de...
Ce conține pâinea de 1 leu și 69 de bani de la Mega Image
ANIMAŢIE. Explozia de la Dedeman Botoşani, produsă în timp ce se monta o centrală termică....
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Drama neștiută a Cristinei Spătar. A pierdut toate persoanele dragi din cauza cancerului: „Am rugat-o...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
Ungurii dau planurile PESTE CAP în Europa. Schimbare totală de la 1 IULIE
Andreea Esca a trecut prin clipe cumplite. Fiul ei, dus de urgență la spital
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Julia este convinsă că fosta iubită a lui Gagea joacă teatru! Ce spune concurentul despre...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Cercetătorii au descoperit că vulcanii erup în prezent pe planeta Venus
×