VIDEO Netanyahu afirmă că Israelul luptă contra ”axei terorismului” coordonată de Iran /SUA intensifică operațiunile navale în Marea Roșie

Publicat: 18/12/2023, 20:00
Actualizat: 18/12/2023, 20:01

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat luni, la Tel Aviv, sprijinul SUA pentru Israel și a anunțat intensificarea operațiunilor militare în sudul Mării Roșii, pentru respingerea atacurilor comise de insurgenții huthi din Yemen, transmițând un avertisment clar Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu a acuzat Teheranul de coordonarea ”axei terorismului” în Orientul Mijlociu.

”Domnule secretar al Apărării, ne bucurăm să vă primim pe dumneavoastră și delegația dumneavoastră din nou. Ne aflăm într-un război al civilizației contra barbariei. Pot spune că, în timpul discuțiilor, eu am exprimat din nou angajamentul nostru, al Israelului, de a obține victoria totală împotriva Hamas. Nu cred că este doar războiul nostru, ci, din multe puncte de vedere, este și războiul dumneavoastră, pentru că dumneavoastră conduceți forțele civilizației în lume. Este o luptă împotriva axei terorismului a Iranului, care acum amenință să închidă Strâmtoarea Bab el-Mandeb, ceea ce amenință libertatea de navigație în întreaga lume. Apreciez faptul că treceți la acțiuni pentru a deschide această strâmtoare, nu este doar interesul nostru, cred că este interesul întregii comunități civilizate. Vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul substanțial pe care l-ați arătat și salut oportunitatea discuțiilor despre ce mai putem face pentru a urmări interesele noastre comune”, a afirmat premierul Netanyahu cu ocazia întâlnirii cu Lloyd Austin.

Mișcarea Huthi din Yemen, susținută de Iran, a revendicat, luni, două atacuri în Marea Roșie, asupra navelor comerciale Swan Atlantic și MSC Clara. Oficiali guvernamentali din SUA au confirmat un atac cu rachete asupra navei norvegiene Swan Atlantic. Rachetele au fost lansate dintr-o zonă a statului Yemen aflată sub controlul insurgenților huthi. Nava militară americană USS Carney s-a deplasat în zonă ca reacție la acest incident.

”Domnule prim-ministru Netanyahu, vă mulțumesc că ne-ați primit din nou. Aceasta este a patra mea vizită în Israel în calitatea de secretar al Apărării și a doua de la ziua teribilă de 7 octombrie. Mă aflu aici pentru a evidenția ceea ce a spus constant președintele Biden: angajamentul nostru față de Israel este de nezdruncinat. Știu că Israelul este o țară mică și foarte unită și știu că toți israelienii sunt afectați de răul major comis de Hamas. Mă aflu aici pentru a plânge alături de dumneavoastră pentru sufletele nevinovate pierdute pe 7 octombrie. Mă aflu aici pentru a fi alături de familiile celor dispăruți în Fâșia Gaza, inclusiv cetățeni americani. Angajamentul Americii pentru Israel este neclintit. Niciun individ, grup ori stat nu trebuie să ne testeze determinarea. În Marea Roșie, conducem o Forță de reacție maritimă pentru a susține principiul fundamental al libertății de navigație. Iranul trebuie să înceteze susținerea pentru atacurile militanților huthi asupra navelor comerciale”, a afirmat secretarul american al Apărării.

Lloyd Austin a subliniat că Washingtonul va continua să furnizeze Israelului echipamentele necesare pentru apărarea țării, inclusiv ”muniție esențială, vehicule tactice și sisteme antiaeriene”. ”Vom continua să susținem misiunea Israelului de găsire și eliberare a tuturor ostaticilor. Sunt aici și pentru a discuta despre modalități de susținere a Israelului pe parcursul spre securitatea pe termen lung, iar acest lucru înseamnă în primul rând abordarea problemelor urgente”, a subliniat Lloyd Austin.

Șeful Pentagonului a subliniat că Statele Unite vor suplimenta asistența destinată civililor din Fâșia Gaza. ”Trebuie să oferim asistență umanitară suplimentară pentru cei aproape două milioane de oameni deplasați în interiorul Fâșiei Gaza și trebuie să distribuim mai bine asistența”, a insistat Lloyd Austin.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 19.453 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 52.286 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

Întrebat dacă Washingtonul impune vreun termen pentru oprirea ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, Lloyd Austin a subliniat că nu impune ”niciun calendar sau condiții”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Directorul Mossadului se întâlnește cu șeful CIA și cu premierul Qatarului, în cadrul eforturilor pentru un acord cu Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...