Statele Unite insistă că Autoritatea Palestiniană trebuie să participe la guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei israeliene

Statele Unite insistă că Autoritatea Palestiniană trebuie să participe la guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei israeliene
Publicat: 18/12/2023, 21:53

Administrația de la Washington a reafirmat, luni seară, că Autoritatea Palestiniană va trebui să preia treptat controlul asupra Fâșiei Gaza la finalul ofensivei israeliene contra grupului islamist Hamas, exprimând preocupări privind intensificarea tensiunilor la frontierele Israelului cu Libanul și Siria.

”Nu s-a modificat nimic în poziția noastră că poporul palestinian merită un vot și o voce asupra viitorului. Noi considerăm că, în perioada post-conflict din Fâșia Gaza, Autoritatea Palestiniană, restructurată și revitalizată, ar trebui și ar putea avea un rol semnificativ în determinarea modului în care trebuie să arate guvernarea Fâșiei Gaza, iar aceste lucruri fac obiectul discuțiilor”, a declarat luni seară, potrivit cotidianului Haaretz, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

Conform unor curse citate de postul israelian Channel 12, armata israeliană a inițiat elaborarea unui plan pentru stabilizarea post-conflict a Fâșiei Gaza, dar nu este menționată implicarea Autorității Palestiniene.

Referindu-se la eforturile diplomatice pentru un nou armistițiu între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, John Kirby precizat că discuțiile continuă, admițând însă că nu sunt progrese importante. ”Continuăm eforturile în mod intens pentru un nou acord, care să includă o pauză umanitară și asistență suplimentară. Dar nu vă pot spune că este iminent un acord”, a subliniat John Kirby.

Qatarul a anunțat luni, potrivit site-ului Axios.com, că eforturile diplomatice pentru un nou armistițiu continuă cu sprijinul Statelor Unite și Egiptului. Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, filiala militară a grupului islamist Hamas, au publicat o înregistrare video în care sunt prezentați trei ostatici israelieni care cer Guvernului israelian să accepte un nou acord pentru eliberarea lor.

Qatarul a jucat un rol central în obținerea precedentului armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas. Prin acel acord au fost eliberați 105 ostatici din Fâșia Gaza, inclusiv 81 de israelieni, în schimbul a 240 de palestinieni care erau în penitenciare din Israel. Potrivit serviciilor de securitate israeliene, în Fâșia Gaza sunt în continuare cel puțin 129 de ostatici.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 19.453 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 52.286 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

John Kirby a exprimat preocupări și privind confruntările militare din nordul Israelului. ”Suntem preocupați de atacurile lansate peste graniță. Nu vrem extinderea acestui conflict, nu vrem să fie deschis un front nordic”, a subliniat reprezentantul Casei Albe.

Cel puțin zece rachete au fost lansate luni din sudul Libanului spre kibbutz-ul Matzuva, situat în nordul Israelului, dar nu au fost raportate victime. În replică, armata israeliană a atacat poziții islamiste din sudul Libanului. Într-un alt incident, două rachete au fost lansate din Siria și au căzut într-o zonă din Podișul Golan aflată sub control israelian.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Netanyahu afirmă că Israelul luptă contra ”axei terorismului” coordonată de Iran /SUA intensifică operațiunile navale în Marea Roșie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA