Prima pagină » Actualitate » Românii au dat porcul pe alt tip de CARNE. Este consumată aproape la fiecare masă

Românii au dat porcul pe alt tip de CARNE. Este consumată aproape la fiecare masă

Românii au dat porcul pe alt tip de CARNE. Este consumată aproape la fiecare masă

Românii sunt cunoscuți ca fiind mari consumatori de carne de porc, dar în ultimii ani, un alt tip de carne a luat locul tradiționalului porc în farfuriile românilor.

Este vorba despre carnea de pui, care este tot mai des întâlnită în meniurile noastre, arată stirileprotv.ro.

În medie, un român mănâncă 28 de kilograme de carne pe an, arată datele statistice.

Din cauza prețurilor tot mai mari, ponderea cărnii de porc și a celei de vită a scăzut.

De altfel, și oferta de carne de pui este tot mai diversificată, iar în ultimii ani au apărut și variante pe care le putem găti foarte ușor acasă sau chiar produse gata preparate.

Cererea pentru carne de pui, tot mai mare

Potrivit sursei citate, în magazine, puii întregi, dar și pieptul, se vând cel mai bine. Crește, însă, interesul românilor pentru puii vii, crescuți la țară.

Vasile Ghiță, proprietarul unei ferme din Horezu și-a dublat producția în ultimii doi ani. Vinde pui pentru carne, dar sunt căutate și rasele mixte, în special pentru ouă.

„Puiul se vinde la 21 de zile când se face ultimul sistem de vaccinare, ajunge la o greutate de un kilogram, celălalt undeva la 800 de grame. Localnicii vin din apropiere și îl cumpără. Se vinde cu 13, 14 sau 15 lei, depinde cât este de mare”, spune acesta.

Anul trecut, producția de carne de pasăre din România a ajuns la aproape 540.000 de tone, în creștere cu cinci procente față de 2022.

A fost un an bun și pentru carnea de oaie, însă o scădere s-a văzut la vită și porc. Asta și pentru că prețurile sunt mai mari. Potrivit INS, carnea de pui s-a scumpit anul trecut cu doar 3%, față de aproape 10% porcul și 11% vita.Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut au fost tăiate peste 320 de milioane de păsări, cu 11 milioane în plus față de 2022. Numărul porcilor tăiați a crescut, la fel și al oilor, însă această carne este cumpărată mai mult de străini, țara noastră fiind unul dintre principalii exportatori de carne de oaie.

Sursa foto: Shutterstock

Recomandarea video

Mediafax
Europa 2026: previziuni salariale, țările cu cele mai mari creșteri. România și Ucraina, singurele pe minus
Digi24
Cea mai scăzută temperatură de pe Pământ în acest moment. Zilele următoare sunt prognozate și -60 de grade Celsius
Cancan.ro
ULTIMUL mesaj al lui Ion Drăgan. Ce a postat artistul, cu câteva ore înainte să moară
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Indignarea unui muncitor român stabilit în Spania, după ce i s-a oferit un salariu de 1.800 euro: „Nu acceptați aceste mizerii”
Mediafax
Cod portocaliu de viscol în zona de munte din județele Hunedoara și Caraș-Severin
Click
Trei zodii își rescriu destinul de la început de an. Ianuarie le schimbă viața în bine, renasc din propria cenușă
Digi24
A murit Pat Finn. Actorul din serialele „Seinfeld” și „Friends” avea 60 de ani
Cancan.ro
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu în prima zi de Crăciun. Meniul strict era făcut cu o zi înainte
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Dacia deschide comenzile noului Spring pe piețele vest-europene. România încă vinde vechea generație
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Statele Unite interzic dronele fabricate în afara țării, în special cele din China