Prima pagină » Social » Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”

Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”

Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat oficial, duminică, pentru Gândul, că a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind racordarea centralelor electrice de termoficare (CET) ale Capitalei direct la sistemul național de transport (SNT) al gazelor naturale. Sebastian Burduja, președintele PNL București și potențial candidat la fotoliul de primar general, a prezentat duminică acest demers drept una dintre soluțiile pentru problemele termoficării din Capitală, într-un eveniment de presă organizat la CET Vest.

Ion Sterian a confirmat că a făcut primii pași ai procedurii pentru racordarea CET-urilor direct la SNT. „Am semnat de săptămâna trecută contractul privind efectuarea studiului de fezabilitate de către Transgaz, care are ca termen de realizare 30 de zile”, a declarat directorul general a Transgaz, pentru Gândul.

„E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”, a declarat Ion Sterian.

Confirmarea a venit ca răspuns la solicitarea Gândul, după declarațiile susținute de Sebastian Burduja, de duminică, la CET Vest, cu ocazia unui eveniment de presă organizat de PNL, în cadrul căruia i-a mulțumit lui Ion Sterian pentru sprijin.

„Racordarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz e o soluție de care trebuiau să se ocupe alții înaintea mea și îmi pare rău că n-au făcut-o. Primii care trebuiau să se ocupe au fost primarii Bucureștiului, doamna Firea, domnul Nicușor Dan. Ce se întâmplă? ELCEN are nevoie de gaze pentru producția agentului termic, apă caldă și căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul național de transport pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN-ul plătește către Transgaz 4 lei per MWh, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă – sau în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, 400 de metri – ELCEN plătește 17 lei/MWh distribuitorului”, a declarat Sebastian Burduja, președinte al PNL București și potențial candidat la Primăria Municipiului București.

Sebastian Burduja este în prezent ministru al Energiei, care are în subordonare Societății Electrocentrale București S.A. (ELCEN), proprietar al CET-urilor.

Cât ar dura lucrările. Variante de lucru

Potrivit lui Sebastian Burduja și lui Claudiu Crețu, directorul general al (ELCEN), entitatea care deține și operează cele patru CET-uri ale Capitalei, lucrarea ar putea fi gata în doi, trei ani, în funcție de ritmul de obținere a documentelor necesare.

Directorul general al Transgaz a confirmat termenul de doi ani pentru întregul proiect, precizând că CET Vest va fi primul racordat, iar acest lucru se poate realiza mult mai devreme, dacă ELCEN se va mobiliza corespunzător să obțină Autorizația de Construire și să organizeze licitațiile aferente.

„Poate fi racordat până la sfârșitul anului, pentru că lucrarea nu are o valoare foarte mare, iar conducta, de diametru de 500 de milimetri, are doar o lungime de circa 400 de metri, la care se adaugă Stația de Reglare – Măsurare (SRM)”, a precizat Ion Sterian.

Costurile ar urma să fie susținute de beneficiarul lucrării, mai exact ELCEN.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), la care Ministerul Energiei este principal acţionar, cu 97,51% din acţiuni, alături de SNGN Romgaz (2,49%), deține cele patru termocentrale în Bucureşti, cu o putere electrică instalată de 636.25 MW și puterea termică de 4375.25 Gcal/h, respectiv:

  • CET Vest;
  • CET Sud;
  • CET Grozăvești;
  • CET Progresu;

Alimentarea cu gaze naturale a celor patru CET-uri se realizează prin intermediul sistemului de distribuție al DISTRIGAZ SUD rețele prin SRM CET Vest București, SRM Titan București, SRM 16 Februarie și SRM Măgurele, toate cele 4 SRM-uri fiind racordate la SNT în inelul București.

Din informațiile Gândul, specialiștii Transgaz și ELCEN au identificat variantele preliminare de racordare la SNT prin intermediul unor magistrale directe, dar soluțiile foluțiile finale pentru racordarea CET-urilor ELCEN la SNT se vor stabili în cadrul Studiului de Fezabilitate pentru care SNTGN Transgaz SA va transmite oferta de preț conform solicitării primite de la ELCEN.

Soluțiile preliminare de racordare la SNT, conform documentării Gândul, sunt:

CET Vest

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 500, Racord SRM CET Vest București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 400 metri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul caii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Vest.

CET Grozăvești

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 500, Racord SRM CET Vest București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 9,5 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Grozăvești pe o lungime de cca 7 kilometri, iar pe lungimea de 2,5 kilometri magistrala directă se va amplasa pe spațiile verzi din zona străzilor existente.

CET Progresu

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 700, Inel București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 3 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Progresu.

CET Sud

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 700, Inel București și realizarea unui SRMP nou în zona nodului Rutier Centura București cu Autostrada București – Constanța.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 7 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Sud pe o lungime de cca. 6 kilometri iar pentru restul traseului (cca. 1 kilometru) este necesară obținerea accesului în teren pentru amplasarea magistralei directe.

 

Citește și

Mediafax
Cod roșu de vijelii în vestul României. Alte 5 județe, sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică
Digi24
Reacția Rusiei după anunțul lui Donald Trump că SUA vor trimite mai multe arme Ucrainei
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
Mediafax
Ministrul Educației: Plata cu ora pentru dascăli era mai mare decât garda în sănătate
Click
Ce trebuie să mâncăm prima dată dimineața. Medicul Virgiliu Stroescu: „Neapărat! Au multă apă”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Un turist a primit o notă de plată de 1.000 de euro pentru trei feluri de mâncare, la un restaurant de pe o insulă grecească
Digi24
Controverse privind moartea lui Roman Starovoit. Ministrul rus era deja mort când Vladimir Putin a anunțat că l-a demis
Cancan.ro
Nicușor Dan, surprins în pijamale pe stradă, în miezul zilei. Imaginile care s-au viralizat
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Anamaria Prodan:„Am făcut o listă cu ce alimente îmi plac…”
observatornews.ro
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
StirileKanalD
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
KanalD
Tânăra ucisă şi incendiată de fostul iubit se ascunsese în dulap. Mama Andei a povestit cum criminalul a intrat peste ea cu toporul: „A murit în dulap ca un câine”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Chilipir sau nu? Cât costă o Dacia Duster diesel, cu cutie AUTOMATĂ, confiscată de bancă? - FOTO
Descopera.ro
Este știut de ani de zile! De ce nu există viață pe Marte?
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Evz.ro
Pensionarii vizați de Bolojan. Li se taie din venituri
A1
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Stirile Kanal D
Cât costă un spray anti-urs: Este musai să îl ai la tine dacă faci drumeții pe munte
Kfetele
O tânără de doar 19 ani, nu își poate controla obsesia pentru bronz! Totul a început încă de la vârsta de 14 ani
RadioImpuls
Kelly Osbourne, ceruta in casatorie la ultimul concert al tatalui ei, Ozzy Osbourne cu Black Sabbath
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă își sună mama în noaptea nunții: - Nu știu ce să mă fac!!!
Descopera.ro
Adevăr sau minciună: Ce spune un specialist despre scufundările în apă rece?