Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”

Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”
Publicat: 18/02/2024, 17:04
Actualizat: 18/02/2024, 17:32

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat oficial, duminică, pentru Gândul, că a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind racordarea centralelor electrice de termoficare (CET) ale Capitalei direct la sistemul național de transport (SNT) al gazelor naturale. Sebastian Burduja, președintele PNL București și potențial candidat la fotoliul de primar general, a prezentat duminică acest demers drept una dintre soluțiile pentru problemele termoficării din Capitală, într-un eveniment de presă organizat la CET Vest.

Ion Sterian a confirmat că a făcut primii pași ai procedurii pentru racordarea CET-urilor direct la SNT. „Am semnat de săptămâna trecută contractul privind efectuarea studiului de fezabilitate de către Transgaz, care are ca termen de realizare 30 de zile”, a declarat directorul general a Transgaz, pentru Gândul.

„E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”, a declarat Ion Sterian.

Confirmarea a venit ca răspuns la solicitarea Gândul, după declarațiile susținute de Sebastian Burduja, de duminică, la CET Vest, cu ocazia unui eveniment de presă organizat de PNL, în cadrul căruia i-a mulțumit lui Ion Sterian pentru sprijin.

„Racordarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz e o soluție de care trebuiau să se ocupe alții înaintea mea și îmi pare rău că n-au făcut-o. Primii care trebuiau să se ocupe au fost primarii Bucureștiului, doamna Firea, domnul Nicușor Dan. Ce se întâmplă? ELCEN are nevoie de gaze pentru producția agentului termic, apă caldă și căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul național de transport pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN-ul plătește către Transgaz 4 lei per MWh, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă – sau în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, 400 de metri – ELCEN plătește 17 lei/MWh distribuitorului”, a declarat Sebastian Burduja, președinte al PNL București și potențial candidat la Primăria Municipiului București.

Sebastian Burduja este în prezent ministru al Energiei, care are în subordonare Societății Electrocentrale București S.A. (ELCEN), proprietar al CET-urilor.

Cât ar dura lucrările. Variante de lucru

Potrivit lui Sebastian Burduja și lui Claudiu Crețu, directorul general al (ELCEN), entitatea care deține și operează cele patru CET-uri ale Capitalei, lucrarea ar putea fi gata în doi, trei ani, în funcție de ritmul de obținere a documentelor necesare.

Directorul general al Transgaz a confirmat termenul de doi ani pentru întregul proiect, precizând că CET Vest va fi primul racordat, iar acest lucru se poate realiza mult mai devreme, dacă ELCEN se va mobiliza corespunzător să obțină Autorizația de Construire și să organizeze licitațiile aferente.

„Poate fi racordat până la sfârșitul anului, pentru că lucrarea nu are o valoare foarte mare, iar conducta, de diametru de 500 de milimetri, are doar o lungime de circa 400 de metri, la care se adaugă Stația de Reglare – Măsurare (SRM)”, a precizat Ion Sterian.

Costurile ar urma să fie susținute de beneficiarul lucrării, mai exact ELCEN.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), la care Ministerul Energiei este principal acţionar, cu 97,51% din acţiuni, alături de SNGN Romgaz (2,49%), deține cele patru termocentrale în Bucureşti, cu o putere electrică instalată de 636.25 MW și puterea termică de 4375.25 Gcal/h, respectiv:

  • CET Vest;
  • CET Sud;
  • CET Grozăvești;
  • CET Progresu;

Alimentarea cu gaze naturale a celor patru CET-uri se realizează prin intermediul sistemului de distribuție al DISTRIGAZ SUD rețele prin SRM CET Vest București, SRM Titan București, SRM 16 Februarie și SRM Măgurele, toate cele 4 SRM-uri fiind racordate la SNT în inelul București.

Din informațiile Gândul, specialiștii Transgaz și ELCEN au identificat variantele preliminare de racordare la SNT prin intermediul unor magistrale directe, dar soluțiile foluțiile finale pentru racordarea CET-urilor ELCEN la SNT se vor stabili în cadrul Studiului de Fezabilitate pentru care SNTGN Transgaz SA va transmite oferta de preț conform solicitării primite de la ELCEN.

Soluțiile preliminare de racordare la SNT, conform documentării Gândul, sunt:

CET Vest

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 500, Racord SRM CET Vest București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 400 metri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul caii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Vest.

CET Grozăvești

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 500, Racord SRM CET Vest București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 9,5 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Grozăvești pe o lungime de cca 7 kilometri, iar pe lungimea de 2,5 kilometri magistrala directă se va amplasa pe spațiile verzi din zona străzilor existente.

CET Progresu

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 700, Inel București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 3 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Progresu.

CET Sud

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 700, Inel București și realizarea unui SRMP nou în zona nodului Rutier Centura București cu Autostrada București – Constanța.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 7 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Sud pe o lungime de cca. 6 kilometri iar pentru restul traseului (cca. 1 kilometru) este necesară obținerea accesului în teren pentru amplasarea magistralei directe.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×