Curtea Europeană de Conturi: Sistemul financiar european NU ESTE PROTEJAT în totalitate de încălcările normelor statului de drept

Curtea Europeană de Conturi: Sistemul financiar european NU ESTE PROTEJAT în totalitate de încălcările normelor statului de drept
Publicat: 23/02/2024, 07:30

Uniunea Europeană a îmbunătățit mecanismele de apărare a statului de drept, prin introducerea unor condiții suplimentare privind accesul la fonduri europene, dar nu există, deocamdată, un sistem de protejare în totalitate a intereselor financiare comunitare, constată Curtea Europeană de Conturi, notând că anumite decizii de sancționare sau nu a unei țări sunt luate pe baza unor ”considerente politice”.

”Încălcările normelor statului de drept pot fi abordate mai eficient de când cadrul legal al UE a fost îmbunătățit în ianuarie 2021 prin introducerea Reglementării de condiționalitate. Împreună cu alte mecanisme de protecție aplicate prin intermediul Instrumentului de Redresare și Reziliență și prin politicile de coeziune, cadrul furnizează posibilități pentru măsuri bugetare, cu scopul descurajării unor astfel de încălcări în statele membre”, arată raportul Curții Europene de Conturi.

Însă instituția constată că încă există vulnerabilități în sistemul de protejare a intereselor financiare ale Uniunii Europene.

”Scutul valorilor fundamentale aflat în vigoare în prezent are puncte slabe și nu garantează, deocamdată, protejarea totală a intereselor financiare ale Uniunii Europene”, atrage atenția Curtea Europeană de Conturi.

Ungaria și Polonia sunt vizate, în prezent, de măsuri bugetare asociate problemelor privind respectarea statului de drept, cu efecte de aproximativ 22 de miliarde de euro, respectiv 134 de miliarde de euro.

Însă Curtea Europeană de Conturi notează că aceste sume nu sunt încă blocate direct, întrucât constituie ”potențialul impact” în materie de viitoare plăți și angajamente până la sfârșitul deceniului. În acest context, impactul bugetar direct este mult mai mic decât ar sugera aceste cifre. În schimb, procedurile în curs de blocare a accesului la fonduri comunitare riscă să afecteze obiectivele politice ale unor programe ale Uniunii Europene, în situațiile în care guvernele anumitor state nu își respectă obligațiile.

”Noile garanții în materie de stat de drept aplicate la nivelul UE sunt un lăudabil pas înainte. Dar există fisuri în armură. Normele statului de drept constituie valori fundamentale ale Uniunii Europene, care merită, în mod categoric, un sistem mai ermetic”, afirmă Annemie Turtelboom, un oficial din cadrul Curții Europene de Conturi și autorul raportului.

În unicul caz în care au fost aplicate măsuri prin intermediul Reglementării de condiționalitate (Ungaria, în 2022), propunerea de blocare a accesului la fonduri a fost justificată.

”Cu toate acestea, în cazul altor țări, inspectorii de audit nu au putut verifica de fiecare dată motivul de utilizare a unui instrument specific. Inspectorii au concluzionat că reprezentanții Comisiei Europene nu pot demonstra în mod transparent că interesele financiare ale UE sunt protejate în relațiile cu toate statele membre UE”, notează Curtea Europeană de Conturi.

Persistă riscuri care pot afecta ”semnificativ” programele bugetare

Experții Curții Europene de Conturi au identificat numeroase riscuri care pot submina ”semnificativ” eficiența programelor bugetare și a acțiunilor de remediere a problemelor. Spre exemplu, problemele referitoare la normele statului de drept ar putea afecta și alte componente bugetare ale unui stat sancționat. În cazul Ungariei, măsurile de sancționare adoptate prin Reglementarea de condiționalitate s-au concentrat pe o pondere de 55% a trei programe considerate că ar fi expuse riscurilor. Dar blocarea finanțării ar putea afecta și restul de 45% ori fonduri generale, precum cele alocate prin Politica Agricolă Comună.

Procedurile de sancționare sunt expuse ingerințelor politice

În plus, aplicarea mecanismului de condiționalitate ar putea fi o procedură de rutină, care să nu genereze îmbunătățiri concrete. Curtea de Conturi atrage atenția că există riscul ca deciziile de sancționare să fie influențate de ”considerente politice”.

”Aceste riscuri ni se par cu atât mai importante cu cât, deși deciziile de blocare sau acordare a fondurilor UE ar trebui să se bazeze pe analize tehnice și legale, experții noștri constată că, în ultimă instanță, considerentele politice ar putea juca un rol major”, subliniază Curtea Europeană de Conturi, oferind ca exemplu faptul că, în decembrie 2023, o decizie privind acordarea de fonduri Ungariei a fost luată în paralel cu dezbaterile privind lansarea negocierilor pentru admiterea Ucrainei în UE, o acțiune pe care Budapesta o contesta inițial, înainte de a renunța la obiecții prin negocieri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană propune SIMPLIFICAREA procedurilor pentru fermieri și relaxarea controalelor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”