Klaus Iohannis, prezent la reuniunea de la Paris. Șeful statului, întâlnire cu Macron: „Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”

Klaus Iohannis, prezent la reuniunea de la Paris. Șeful statului, întâlnire cu Macron: Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”
Publicat: 26/02/2024, 19:42
Actualizat: 26/02/2024, 19:43

Klaus Iohannis a precizat că participă la reuniunea de lucru găzduită la Paris de către preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru a consolida mai mult sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina, la doi ani de când Rusia a început acest război ilegal. Şeful statului a precizat că România își reafirmă unitatea și determinarea, prin susţinerea Ucrainei, protejându-ne astfel deminitatea și libertatea.

Reamintim că România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței. Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Iohannis, mai activ pe final de mandat

Reuniunea de nivel înalt este organizată de către şeful de stat francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, iar discuţiile vor viza evoluţia războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, implicaţiile acestuia asupra securităţii europene şi euroatlantice, precum şi identificarea opţiunilor pentru intensificarea asistenţei pentru Ucraina.

„La Paris, pentru reuniunea de lucru găzduită de preşedintele Emmanuel Macron pentru a consolida mai mult sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina, la doi ani de când Rusia a început acest război ilegal. Reafirmăm din nou unitatea şi determinarea noastră. Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”, a scris Klaus Iohannis, luni pe reţeaua X, fostă Twitter.

„Visurile” lui Iohannis spulberate rând pe rând. Ce-l vizează după terminarea mandatului?

În aprilie 2023, numele președintelui apărea pe o listă mai amplă de posibili succesori ai lui Jens Stoltenberg, la șefia NATO. Ghinion! Stoltenberg a fost rugat să mai stea un an, deși îl aștepta funcția de Guvernator al Băncii Centrale din Norvegia.

Acum, premierul olandez Mark Rutte este singura propunere a celor 31 de guverne ale statelor membre NATO pentru funcția de secretar general, dar, conform regulilor, trebuie să obțină sprijinul tuturor pentru a deveni șef al alianței.

Viitorul șef al NATO îl va înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce alianța din 2014.

Pentru Iohannis a urmat apoi un scenariu intens vehiculat în România despre o posibilă plecare a lui Iohannis la Consiliul European, în contextul în care Michel își anunțase retragerea timpurie.

Pentru președintele României s-a spulberat și acest vis, deoarece Charles Michel – președinte în exercițiu al Consiliului European – a decis retragerea din cursa pentru scrutinul europarlamentar.

Ursula von der Leyen vrea încă un mandat la conducerea Comisiei Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat candidatura la cel de al doilea mandat, devenind astfel principalul candidat al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta la viitoarele alegeri europene din iunie.

Von der Leyen a făcut anunțul luni, la Berlin, în timpul unei conferințe de presă la un eveniment organizat de partidul ei de centru-dreapta, Uniunea Creștin Democrată (CDU).

„Am candidat în 2019 pentru că cred cu fermitate în Europa. Europa este acasă pentru mine, la fel cum este Saxonia Inferioară. Și când am fost întrebată dacă-mi pot închipui că aș putea deveni președinte al Comisiei Europene, am spus imediat instinctiv «da». Astăzi, cinci ani mai târziu, iau această decizie cât se poate de conștientă”, a spus declarat șefa Executivului comunitar.

Fost ministru german al apărării, Ursula von der Leyen a jucat un rol esențial în acordarea sprijinului continuu al UE pentru Ucraina. Pentru a-și afirma susținerea, ea a făcut numeroase călătorii în Ucraina. Tot în timpul mandatului ei, liderii UE au decis să deschidă discuțiile de aderare cu Kievul, anul trecut, chiar la recomandarea Comisiei Europene.

Von der Leyen va trebui să fie nominalizată oficial de partidul său la congresul PPE, care va avea loc la București în zilele de 6 și 7 martie.

Sursa foto: GÂNDUL / Alexandra Pandrea

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cine l-ar vota pe Klaus Iohannis șef la Consiliul European? / Analist: Cred că s-ar strânge un jumătate plus unu

Marcel Ciolacu îl susține pe Klaus Iohannis la președinția Consiliului European / Președintele ar urma să susțină un discurs în Parlamentul European

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de...
×